Презентація " Написання не з різними частинами мови".

Про матеріал
Поглибити знання студентів про написання НЕ з різними частинами мови; розвивати вміння аналізувати, зіставляти та порівнювати мовні явища; виховувати пошану до рідної мови, зацікавленість духовною культурою українського народу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання не з різними частинами мови

Номер слайду 2

Деякі помилково вважають, що українська мова є однією з найпростіших для вивчення. Втім, за кількістю правил вона не поступається англійській мові, чи навіть німецькій. Правопис деяких слів, що здаються нам елементарними, можуть викликати в іноземця подив, ба більше – граматичний шок.  А чи впевнені ви, що знаєте українську мову ідеально? Можливо, ви навіть знаєте, як правильно писати: немає чи не має, непотрібно чи не потрібно, нецікаво чи не цікаво? Слід розрізняти заперечну частку не, яка завжди пишеться окремо, і префікс не-, який завжди пишеться разом. Заперечна частка не заперечує щось, відкидає, перекреслює (не робота, не прийшов, не забуду, не ти), а префікс не- творить нові слова, часто з протилежним значенням (неробство, незабутній, незабаром). Зверни увагу!Якщо НЕ є заперечною часткою, то вона з усіма частинами мови пишеться окремо, а якщо префіксом — то разом.

Номер слайду 3

Разом. Окремо. Тільки разом не пишеться тоді, коли слово без не не вживається: невдаха, нездара, негода, неук; невблаганний, невпинний, нещадний; невдовзі, невтямки, неподалік, нещодавно, нехотя. Завжди окремо не пишеться з числівниками, займенниками і прийменниками: не два, не десять, не перший, не четвертий, не ми, не наш, не будь-який (але виняток: неабиякий і не абиякий), не до речі, не з руки. Якщо йдеться про нове поняття, то не з іменниками пишемо разом: небезпека (загроза); небилиця (вигадка); неволя (рабство); недоля (лихо); недруг (ворог); недовіра (підозра); неправда (брехня); неприязнь (ворожість); неслава (поговір); неспокій (тривога, рух). Якщо заперечується, відкидається щось, то не з іменниками пишемо окремо: не друг (а товариш, співробітник, просто знайомий, випадкова людина, ворог); не приязнь (а любов, байдужість, ворожість), не правда (а жарт, вигадка, брехня), не слава (а вдячність людей, почуття обов’язку, заробіток, гроші, ганьба і т. д.).

Номер слайду 4

З прикметниками й прислівниками не найчастіше пишеться разом: невибагливий (скромний у вимогах), невмілий (безпорадний), недобрий (злий), нелегкий (важкий), недалеко (близько), недоброзичливо (вороже), нерішуче (вагаючись), несумлінно (абияк). Окремо не з прикметниками й прислівниками пишеться тоді, коли в реченні щось заперечується: робота не важка; дорога не далека; надворі не холодно. Іноді таке заперечення підсилюється заперечними словами ні, ані, ніяк, нітрохи, ніколи, ніде, ніщо, ніхто і под.: робота аж ніяк не важка; ні, дорога не далека; надворі нітрохи не холодно; нам ніщо не страшне. Увага! В цих самих висловах (якщо в них нема заперечних слів) не можна писати й разом: робота неважка; дорога недалека; надворі нехолодно. У такому разі речення стає стверджувальним. Завжди окремо пишеться не, коли є протиставлення: робота не важка, а легка; дорога не далека, але й не близька; надворі не холодно, а так собі.

Номер слайду 5

ПРАВОПИС НЕ З ДІЄСЛОВАМИПеред тим, як розібрати правопис не з дієсловами, рекомендуємо вам запам’ятати дещо важливе. Досить часто у багатьох виникають сумніви, як правильно писати не / має? Для того, щоб навчитися вживати присудкове слово немає (або нема) та дієслово третьої особи однини теперішнього часу не має, варто перевіряти їх у контексті речення. Наприклад:«Сьогодні Микити немає на роботі». У цьому випадку немає виступає у ролі присудкового слова, тому його пишемо разом. «Микита не має вихідних найближчим часом». У даному реченні не має використовується у формі дієслова, тому його пишемо окремо. 

Номер слайду 6

В українській мові є 4 дієслова, які можна писати як разом, так і окремо, залежно від їхнього значення. Запам’ятайте ці випадки: Поясніть, чому одні й ті ж слова пишуться з НЕ по-різному. Неволя, не воля; недруг, не друг, не друг, а знайомий; несмак, не смак; нечиста сила, не чиста підлога, а брудна.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Варто також запам’ятати чотири дієприслівника, які можна писати як разом, так і окремо. Різниця між ними полягає у значенні: 

Номер слайду 9

Разом частка НЕ з різними частинами мови пишеться:з іменниками, прикметниками, прислівниками, дієсловами, дієприкметниками, дієприслівниками,якщо слово без НЕ не вживається (НЕ — частина кореня): немовля, немічний, незабаром, непохитний;   з іменниками, прикметниками, прислівниками, дієсловами,якщо НЕ- є префіксом, утворює слово з протилежним і це слово можна замінити синонімом без НЕ:недруг (ворог), недорогий (дешевий), неважко (легко), нездужати (хворіти);  з дієсловами, дієприслівниками, іменниками, прислівниками,якщо є префікс НЕДО-, що вказує на неповну дію: недобачати, недооцінка, недовгочасно;  з дієприкметниками,якщо дієприкметник у реченні є означенням і не має при собі пояснювального слова:ішли неораною нивою (але: ішли ніким не ораною нивою);  у деяких сполучниках, частках: неначе, немов, немовби, невже, нехай.

Номер слайду 10

Окремо частка НЕ з різними частинами мови пишеться:з іменниками, прикметниками, прислівниками,якщо є протиставлення: не друг, а ворог; не весело, а сумно;  завжди з дієсловами та дієприслівниками,крім випадків, коли пишуться разом: не бачив, не читаючи; з іменниками, прикметниками, прислівниками, дієприкметниками,якщо НЕ стосується присудка: Кров — не (є) вода. Земля не (є) полита;  з дієприкметниками,якщо при дієприкметнику-означенні є пояснювальне слово: Ішли ніким не ораною  нивою;  завжди із займенниками та числівниками:не перший, не мною (за винятком неабиякий, неабихто, неабищо).

Номер слайду 11

Зверни увагу!У залежності від значення дієслова частка НЕ може писатися як разом, так і окремо: нездужати (хворіти) - не здужати (не змогти); непокоїтися (хвилюватися) - не покоїтися (не спочивати). Якщо частка НЕ виступає для заперечення дії, вираженої дієсловом із префіксом до-, вона пишеться з таким дієсловом окремо: він недочував - він не дочував моїх слів. Частка НЕ пишеться окремо від прикметника, що має при собі як пояснювальне слово займенник або прислівник із часткою ні, а також окремо від прикметника, перед яким стоять слова зовсім, далеко, аж  ніяк: ні до чого не здатна людина; зовсім не великі обов'язки; далеко не досконалий піар. Слід розрізняти заперечне слово немає (у нього немає часу), яке можна замінити формою нема і в якому НЕ пишеться разом, та дієслово не має (він не має часу), яке не замінюється формою нема і з яким НЕ пишеться окремо.

Номер слайду 12

«Добери синоніми» Замінити риски буквами так, щоб вийшли синоніми з часткою не, яка пишеться разом з іменниками: Невіглас. 2) Хвороба. 3) Ворог. 4) Хиба. 5) Зневага. 6) Безладдя. 7) Нужда, нестатки. 8) Рабиня. 9) Прикрість. не _ _ 2. не _ _ _ 3. не _ _ _ _ 4. не _ _ _ _ _ 5. не _ _ _ _ _ _ 6. не _ _ _ _ _ _ _ 7. не _ _ _ _ _ _ _ _ 8. не _ _ _ _ _ _ _ _ 9. не _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ключ: 1. Неук. 2) Неміч. 3) Недруг. 4) Недолік. 5) Непошана. 6) Непорядок. 7) Недостатки. 8) Невільниця. 9) Неприємність.2. Розподільний диктант. Не розмовляє, не прочитавши, не високо, а низько, нещастя, неук, недалекий, недочитати, недовиконаний, недолік, недостача, сніг не відкинутий, нез’ясовані питання, не до школи, не ми, не чотири, не зовсім, не цілком, не від того, недалеко, негадано, немов, неначе.

Номер слайду 13

3. Робота в парах. Запишіть не разом або окремо зі словами, проведіть взаємоперевірку й поясніть правопис. Не/нависть, не/боязкий, а хоробрий, не/гаразд, не/мічний, не/жить, не/абиякий, не/благонадійний, не/видимість, не/вперше, не/впізнати, не/дозрілий, не/до/речі, не/ясний, а похмурий, не/любов, не/начебто, не/досягати, не/зайнятий справами, не/до/ладу, не/вимушений, не/абихто, не/мовби, не/з’ясоване досі питання, не/там, не/легко, не/забутий усіма вчинок, не/дорослий, не/дорого, а дешево, не/в’янучий, не/близький, не/зважаючи, не/врожай, не/дбалий, не/завжди, не/захищений від вітру, не/краще, не/істотно, не/пекучий, не/переконливий, не/досягати, не/вблаганний, не/проворний, не/часто, не/надійний. 4. Перепишіть, розкриваючи дужки.1. Хай розквітне веселково у (не) виданій красі наша мова калинова, наче сонце у росі (П. Тичина). 2. То (не) просто мова, звуки, (не) словникові холодини - в них чути труд, і піт, і муки, чуття єдиної родини (П. Тичина). 3. Так, армія тоді (не) переможна, коли любов зове її на бій! (Б. Олійник). 4. Я винний в тім, що світ (не) ліпший, (не) розумніший, ніж він є, хоч віддаю йому найглибше, найкраще почуття своє (Л. Первомайський). 5. Без мистецтва життя було б холодним, (не) затишним, (не) привітним (Л. Дмитерко). 6. Душа народу (не) сліпа, вона стоока (М. Рильський). 7. Краса - лиш відображення земного у (не) земному дзеркалі душі! (І. Жиленко) 8. В дружній сім’ї (не) порозуміння тривають (не) довго (О. Копиленко).

Номер слайду 14

5. Вправа з коментуванням. Переписати, знімаючи риску. Ледареві й ні/кчемі завжди свято. Голова – як казан, а розуму – ні/ложки. Ледачому й лінуватись ні/коли. Ні/хто ні/озвався, ані/засміявся. Ні/хто майстром враз не/став. З пустого в порожнє переливати ні/чого. Як нема пального, трактор ні/до/чого. Їздив ні/з/чим, а привіз воза. Багато з чим піти – ні/з/чим не/вернутись. Ні/кому сама птаха в руки не/летить. Його робота не/ лізе ні/в/які ворота. Красно говорить, та слухати ні/чого. Ні/коли не знаєш, де причаївся заєць. Живий ведмідь своєї шкури ні/за/які гроші не продасть. Не/бери чужого ні/чого й не/боятимешся ні/кого. Де сівач ледащо, там урожай – ні/нащо. Держися в усьому міри, то не/ матимеш ні/в/чому потреби. Якщо грубо, ні/кому не любо. Камінь угору не котиться ні/в/яку пору. В чужім оці бачить зразу, а в своїм – ні/разу. 6. Випишіть слова, що не вживаються без НЕ. Розберіть ці слова за будовою. Якими частинами мови вони є?Небилиця, невміння, недобиток, неспокій, нероба, неуцтво, необхідність, неуважний, нещодавно, ненадовго, неписьменний, ненапад, нетерплячка, незлостивий, нелад, невід, немовля, немічний, незмірний, неповноцінний, невід, невтомно, несмачний, непоборний, непрацездатний, незабаром, нестача, неприязнь, незабудка, неук, небуття, несподіванка, негода, небезпека, невагомість, небажання.

Номер слайду 15

7. Вправа з ключем. Запишіть у дві колонки слова та сполучення слів: • у першу — ті, що пишуться з Не та Ні Окремо; • у другу — ті, що пишуться разом. Поясніть правопис слів з Не. Визначте частини мови в словосполученнях. Не/ріж, не/кричи, не/озорий степ, поки що не/легко, не/забаром, Не/добір, не/подбав, нами не/передбачене, не/зовсім, ні/про/що, не/за. Перечне, ні/ким, не/мовбито, не/годен, не/кожен, ні/те ні/се, не/вроздріб, Не/благозвучне, не/досіл, тяжку не/волю, книжка не/прочитана, не/навиворіт, не/п ‘ять, не/дорід, не/нависть, не/впоперек; не/коротка, а довга; ні/з/чим, ні/чим, ні/коли, не/до вподоби. Ключ: За останніми буквами в кожній фразі прочитайте прислів’я. («Живемо не батьками, помремо не людьми».)8. Перепишіть, розкриваючи дужки.1. Можна все на світі вибирати, сину, вибрати (не) можна тільки Батьківщину. 2. Народ мій завжди буде! (Ні) хто (не) перекреслить мій народ! 3. (Ні) перед ким (не) станеш спину гнути, не віддасися ворогу в ясу. 4. Ну, нехай (би) смикнув за вухо. Хай нагримав (би) раз (чи) два, - все одно він (би) тата слухав... 5. Сім десятків дідові старому, сам (не) зчувсь, коли і відгуло. 6. І світ далекий, (не) озорий належить нам - тобі й мені. 7. Мені поля задумливо шептали свої (ні) ким (не) співані пісні. 8. Одійдіте, (не) други лукаві! 9. Гей, у лузі та й (не) перше літо вилягла (не) кошена трава. 10. Певне, є в тебе біль і горе, (не) відомі зовсім мені. 11. Вона прийшла (не) прохана й (не) ждана, і я її зустріти (не) зумів (За В. Симоненком).

Номер слайду 16

9. Перепишіть речення. Напишіть НЕ зі словами разом чи окремо й поясніть правопис. Тільки мав талант до віршів (не) позичений, а власний (Леся Українка). 2. Видатний учений довго й наполегливо йде до свого відкриття, йде (не) повторними шляхами (З газ.). 3. (Не) щасна, (не) правдива людина, що добровільно й легко зрікається рідної мови; щаслива, праведна людина, що в радості й горі будує слово своєї землі (Б. Харчук). 4. (Не) дивні шовки, (не) коштовний сервіз, (не) чашу мережано-срібну - мій дядько із фронту додому привіз на згадку баклажку похідну (Д. Луценко). 5. То (не) щастя, як дощ у жнива вдасться (Нар. тв.). 6. (Не) далеко вже нам до Європи, це Європі далеко до нас (В. Мордань). 7. Я світ обійшов, я своїми руками (не) правду боров, на двобої йдучи (Я. Славутич). 8. Як (не) розумно випрошувати те, чого можеш сам досягти! (Г. Сковорода).10. Перепишіть. Поясніть написання НЕ з дієсловами.1. Висока думка в’юниться не вміє (Л. Костенко). 2. Хай крутиться собі часу машина, не вивітрить із нас добра й тепла (Д. Білоус). 3. Як тебе немає поруч, веселіш тоді мені (В. Симоненко). 4. Я не люблю, коли кричать, ненавиджу, коли лякають (В. Коротич). 5. Незчулися, як і зима минула (Панас Мирний).

Номер слайду 17

11. Перепишіть, розкриваючи дужки. Життя карає (не) одмінно за кожен гріх, за хибний крок, поки збагнеш, що (не) година, а все життя - один урок (В. Черепков). 2. Якого б хліба у житті (не) їв, смачніша дома спечена хлібина (К. Лесьєв-Лесь). 3. На світі більше, ніж зірок у неба, (не) кволих душ, а пристрасних, хоробрих (П. Воронько). 4. Моя правда завжди насторожі, (не) впускає брехню у мій дім (В. Білас). 5. Один згоряє у труді, (не) знаючи спочину, а другий сили молоді марнує без упину (М. Луків). 6. Запорожжя споконвіку було серцем українським, а воля на Запорожжі ніколи (не) вмирала, та й давні звичаї ніколи (не) забувались, і козацькі предковічні пісні (не) замовкали (Я. Куліш).12. Перепишіть, знімаючи риски. Позначте в словах орфограму «не з іменниками, прикметниками, прислівниками».1. Художник має бути (не) вмирущим (В. Сторожук). 2. Мене, як (не) мовлятко, сповиває і тісно в’яже музика сумна (Д. Павличко). 3. Я до (не) стями люблю Україну, вишивку гарну, червону калину (Я. Ковальова). 4. Нам був (не)нависний злодійський лад (М. Тарновський). 5. (Не) квапом плуганиться вечір (Є. Гуцало). 6. (Не) годи мені, погодо, я з (не) годами дружу (П. Усенко). 7. Яку біду, яке (не) щастя ти бачиш поглядом заснулим? (Д. Павличко). 8. В (не) волі за колючим дротом лежав поранений солдат (І. Муратов). 9. То (не) птиця, то (не) горлиця понад садом перелітує (А. Малишко). 10. Молода господиня, сповивши (не) мовля, уклала його в колисочку і почала колихати (В. Скуратівський). 11. Бо ж людина - це (не) крапка всесвіту, а цілий світ (Б. Олійник).

Номер слайду 18

13. Запишіть текст під диктовку, звірте написане з надрукованим, виправте помилки. Поясніть написання НЕ з різними частинами мови. Українська мова не бідна, не вульгарна, не кривоуста. Вона має свою особливу музикальність. Ця незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі. Геніальні композитори Моцарт і Бетховен, Глинка й Чайковський, Барток і Стравінський скористалися українськими мелодіями у своїй творчості; а це значить, що вони чули вібрацію найвищих небес нашої мови. Українська мова не вчора придумана. Вона - не сирота, вона має слов’янську родину і світову славу. Вона має все.14. Поясніть значення фразеологізмів. Обґрунтуйте написання НЕ з дієприслівниками, що входять до їхнього складу. З трьома фразеологізмами складіть речення, запишіть їх.1. Не моргнувши оком. 2. Не минаючи нагоди. 3. Не роблячи розголосу. 4. Не розгинаючи спини. 5. Не тямлячи себе. 6. Не згортаючи рук. 7. Не дивлячись ні на що.

Номер слайду 19

15. Перепишіть, розкриваючи дужки.1. Те, що ви (не) докували, я з синами докую (Б. Олійник). 2. Ми ніколи (не) скаржилися, доля наша завжди була нелегка, але наша, наша, ні в кого (не) позичена, (не) дарована ніким, ні в кого (не) просили, самі виривали власними руками і (не) хочемо іншої, (не) зміняємо на іншу (П. Загребельний). 3. Глухо зітхали хвилі, білі чайки (не) покоїлись над озером (О. Гончар). 4. Життя (не) має ціни, а воля дорожча за життя (Нар. тв.). 5. Хто моря переплив і спалив кораблі за собою, той (не) вмре, (не) здобувши нового добра (Леся Українка). 6. Де творчості (не) має, там і життя нема (В. Сосюра). 7. Як (не) любити роботи розумної, праці, що дух веселить? (М. Рильський).16. Напишіть НЕ зі словами разом чи окремо й поясніть їх правопис.(Не) переконливий, ніде (не) знаний, (не) активний, (не) вблаганний, (не) густо, (не) в’янучий, (не) краще, (не) врожай, (не) жить, (не) мічний, (не) знаний, (не) забутий усіма вчинок, (не) мовби, (не) йти, (не) досушити, (не) зважаючи на, (не) здужати, (не) привітний, (не) далеко, (не) спроста, (не) доречно, (не) абиякий, (не) білений, (не) густо, (не) доліт, (не) дорого, а дешево, (не) довиконати, (не) охота, (не) мій, (не) дев’ятий, (не) раз, (не) досить, (не) проворний, (не) істотно, (не) з’ясоване досі питання, (не) там.

Номер слайду 20

ТЕСТИ1. Частку не треба писати разом у варіантіА не/зовсім зрозумілий. Б зошит не/підписано. В не/всі з цим обізнаніГ не/забутня подорож2. Частка не пишеться окремо у варіантіА стало не/переливки. Б не/здужати всіх завдань. В не/покоїтися через погоду. Г не/дооцінювати друзів. Д говорити не/правду3. Частка не пишеться разом у варіантіА не/зовсім зрозумілий. Б зошит не/підписано. В не/розмовляю італійською. Г не/всі з цим обізнаніД не/забутня подорож

Номер слайду 21

4. Разом з не треба писати слово у варіантіА не/високо, а низько. Б відповіді не/надано. В не/відчув підтримки. Г не/сказавши й слова. Д не/вже ми зустрілися5. Окремо з часткою не треба писати виділене слово в рядку. А не/підписані договори підряду. Б не/спростовані факти. В не/збалансований бюджет. Г не/налагоджені зв'язки. Д не/витрачені ще кошти6. Окремо з часткою не треба писати слово в рядку. А не/дописана картина відомого художника. Б не/з’ясовані вчасно важливі питання. В не/прочитаний допис у соцмережіГ не/покоїтися через скаргу сусідів. Д не/дооцінений талант молодого артиста

Номер слайду 22

7. НЕМАЄ орфографічних помилок у варіантіА Ніколи не купайтесь у не знайомій водоймі, не переконавшись спочатку, що там цілком беспечно. Б Якщо погано плаваєте, то не купайтеся наодинці й не заходьте у воду надто глибоко. В Не пірнайте, якщо ще невправні в цьому, бо наражаїтеся на ризик ударитися об дно. Г Якщо зтомилися, переверніться на спину: так зможете вітпочити, просто полежавши на поверхні води.8. Позначте рядок, у якому всі дієприкметники пишуться з не разом: А не/виконане завдання; не/скошена трава; не/розв’язана задача. Б не/прочитана книга; не/побілена хата; стіни не/фарбовані, а лакованіВ не/вишитий рушник; слова, ще нікому не/сказані; не/довантажена машина. Г не/доспівані пісні; квіти ніким не/зірвані; не/доплетений кошик. Д не/вивчений текст, не/узгоджені питання, поле не/засіяне

Номер слайду 23

9. Частку не треба писати окремо з наступним словом у рядку. А ще не/підкорені вершини; не/вивчене питання. Б лан не/засіяний; не/затоплена навесні місцина. В не/опале листя; не/перекладений ніким текст. Г досі не/збудований дім; не/переборне бажання. Д зовсім не/відомий Вороний; не/захищений сад10. Частку не треба писати окремо з наступним словом у рядку. А плани не/здійснені; не/прогріта сонцем земля. Б не/заплетена, а розплетена коса; не/випитий сік. В не/спростовані нею чутки; не/скопані ділянки. Г не/зважаючи на дощ; ще не/оголошені результати. Д ніким не/порушене питання; не/знайдені скарби

Номер слайду 24

 11. Частку не треба писати з наступним словом окремо в реченніА А я й не/знала, що думки болять, коли дужа і серце — безборонні. Б Коли копають картоплю, ключ угорі журавлиний рідною мовою кличе у не/відомі краї. В Родина — тільки вбогий човен на не/вмолимих бурунах. Г Надворі не/впевнено всміхався чудовий ранок. Д Мій князю-соколе, не/має століть поміж нами.12. Частку не треба писати з наступним словом окремо в реченніА Вже не/далеко той час, коли оксамитовим серпанком молодого листячка вкриються розлогі крони кленів. Б Коли засне глибоко місто не/спокійним сном, вона приходить здалеку до мене. В Загула флейта, мов осіння не/погода під стріхою. Г У гущавині лісу не/вгамовно витьохкували солові, віщуючи прихід ранку. Д Куди не/глянь — скрізь розвернулося, розпустилося, зацвіло пишним цвітом.

Номер слайду 25

Питання для самоконтролю1. Як пишеться частка НЕ з іменниками, прикметниками?2. Як пишеться частка НЕ з дієсловами?3. З якими частинами мови й за якими правилами частка НЕ пишеться разом?4. Сформулюйте правила, спільні для різних частин мови, за якими частка НЕ пишеться окремо.

pptx
Додано
10 січня
Переглядів
1411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку