Інтерактивне мовно-біологічне інтелект-шоу "Ерудити"

Про матеріал
Матеріал стане у пригоді любителям інтелектуальних ігор, які прагнуть поглибити зв'язки української мови з іншими предметами.
Перегляд файлу

Інтерактивне мовно-біологічне інтелект-шоу «Ерудити»

 

Мета: розширювати і збагачувати знання учнів про мову та біологію, поглиблювати інтерес до української мови як до навчальної дисципліни й мови рідного народу, ущільнювати зв`язки між предметами; розвивати у дітей прагнення примножувати свій інтелектуальний набуток, формувати вміння осмислювати мовний матеріал, мислити логічно, зважати на думку інших, прищеплювати уміння працювати колективно.

 

І. Вступне слово ведучого.

ІІ.Презентація команд.

ІІІ.Вікторина.

Кожна правильна відповідь — один бал.

 

 Питання для вікторини

1.Традиційно назву першої квітки весни пролісок пов’язують зі словом ліс. Але насправді це не так. Установіть дієслово, від якого походить назва квітки, і поясніть зв’язок між ними. Підказка: у первісній, висхідній формі цього слова змінилася лише одна літера.

(Пролізок. Назва квітки утворилася від слова лізти. Дійсно, на світ вона з’являється, пролазячи, продираючись крізь сніговий покрив).

2. Яку тварину латинською мовою назвали camelopardalis, утвореним від слова camelos — верблюд і pardalis —плямистий ?

( Жирафу).

3.З якою метою вирощували насамперед кабачки, якщо судити з назви цього овоча?

(Слово кабачок зменшувальне від тюркського слова кабак, що означає пляшка. Тюркські народи вирощували кабачки для того, щоб, висушивши їх, використовувати для зберігання й перевезення води).

4.Від назви якого плоду утворився прикметник на позначення того  кольору. що його відповідником в українській мові є слово жовтогарячий? (У запитанні йдеться про оранжевий колір. Справді, це слово утворилось від французької назви апельсина—оранж).

5.Цим словом перси називають диню, поляки- кавун. А для називання якого плоду це слово використовують українці?  (У запитанні йдеться  про гарбуз).

6.Капітан корабля, капітан—військове звання. Зрештою, у кожній із ваших команд є капітан. Скажіть: з назвою якого овоча споріднене слово капітан? (Капуста, яка походить від латинського caput,тобто голова).

7.Назва якого італійського міста перекладається як розквітле? (Флоренція).

8.Які квіти вирощують у сирингаріях? ( Бузок, який латинською мовою називають siringa).

9. Словом фауна називають сукупність усіх видів тварин, що мешкають у певній місцевості. З ім’ям якого божества пов’язане походження цього слова?

 (З ім’ям Фавна, бога природи в міфології давніх римлян, якому в давніх греків відповідає Пан).

10.  Морфологія як розділ науки про мову займається вивченням форм та будови слова, а також системи форм змінювання слів певної мови. Але і в біології є такий розділ, як морфологія. Що він вивчає?

(Морфологія як підрозділ біології вивчає будову живих організмів та механізми їх формування в індивідуальному й історичному розвитку).

11. Назва якої людиноподібної мавпи перекладається з малайської мови як «лісова людина»?

(Орангутанг).

12. Останнє питання вікторини пов’язане не тільки з мовознавством та біологією, а ще й з літературою. Тож увага!

Ця картина здавна відома нам усім: проста архітектурна споруда, поруч із нею –скупчення рослин із підродини мигдалевих, відбувається організований прийом їжі близькими людьми, а звуковий фон забезпечують твердокрилі комахи з родини пластинчастовусих. Згодом педагогічному процесові заважає істота вагою від 13,4 до 26 грамів. Яка саме?

(Соловейко. Ідеться про вірш Т. Шевченка  «Садок вишневий коло хати…»).

 

 

ІV.»Фразеологічний зоопарк»

Гра проводиться за аукціонним типом, який передбачає добір гравцями обох команд протягом 5 хвилин щонайбільшої кількості крилатих висловів, до складу яких входять назви тварин. Команду, яка правильно дібрала більшу кількість потрібних одиниць, буде відзначено п’ятьма балами.

Наприклад: дике каченя, голуб миру, ведмежа послуга, бііла ворона, собака на сіні, вовк в овечій шкурі, козел відпущення, троянський кінь, ворона в павичевому пір’ї, одна ластівка не робить весни, як кіт наплакав, як корова язиком злизала, крокодилячі сльози, робити з мухи слона тощо.

V. «Таємнича скринька»

Назва плоду, який знаходиться в скриньці, пов’язана в українців з давньою назвою сучасної  Молдови. Вавилонські жерці забороняли їсти людям цей плід. Вони вважали, що той, хто скуштує цих плодів, негайно стане дуже розумним і намагатиметься захопити владу. На такі думки жерців наштовхнула форма плодів зсередини. Здогадайтесь, що вона нагадувала, і назвіть цей плід.

(В українців назва його пов’язана з давньою назвою Молдови—Волощина. Тобто горіх волоський. А форма плоду зсередини нагадує форму мозку).

«Подорож до Закарпаття»

Гравці обох команд одержують по 10 карток двох типів-на перших п’яти — зображення овочів та ягід, на других — їх гуцульські (діалектні) назви. Завдання гравців полягає у встановленні відповідності між картками обох типів. Кожна правильна відповідь приносить команді 1 бал.

 Картки першого типу

9C:\Users\rozumniki\Pictures\завантаження.jpg

C:\Users\rozumniki\Pictures\corinna-2-500x500.jpgC:\Users\rozumniki\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\tomato.jpg

 

 

 

C:\Users\rozumniki\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\tov-kukurudza-rakel-1.jpgC:\Users\rozumniki\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\nw_77e044faa2450d5ef91281670894f21b.jpg

 

На картках другого типу діалектні назви зображеного:

 парадичка (помідори),  гризачка (кавун), киндириця (кукурудза), кромплі (картопля), грозно (виноград).

 

VІІ. «Таємнича скринька»

У таємничій скриньці лежать три «яблука». Перше «яблуко» було завезене з Голландії , а в Голландію потрапило з Америки. Його називали «земляне» або «чортове яблуко». Друге «яблуко» було завезене з Південної Америки. Французи та італійці називали його «золотим яблуком». Третє яблуко —китайське, батьківщина його —Південно-Східна Азія. Назвіть три яблука, що лежать у скриньці.

(Перше «яблуко»—картопля, друге—помідор, третє-—апельсин).

VIII.  Підбиття підсумків гри, визначення й нагородження переможців.

Між конкурсами можна проводити поетичні паузи (декламування віршів мовної тематики).

docx
Додано
13 січня
Переглядів
83
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку