Презентація "Написання порядкових числівників з -тисячний"

Про матеріал
Презентація допоможе вчителям української мови під час дистанційного навчання розглянути написання порядкових числівників з -тисячний у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційна робота Написання разом порядкових числівників з -тисячний

Номер слайду 2

Що називається числівником? На які групи за значенням поділяються числівники? На які групи за будовою поділяються числівники? Як вони пишуться? Навести приклади числівників за будовою.

Номер слайду 3

Вибірково-розподільна робота Виписати числівники, розподіливши їх за трьома колонками: а) прості числівники; б) складні; в) складені. Пояснити їх правопис. 1) Один усю роботу робить, другий господаря молоком поїть, третій хату стереже. 2) У двох матерів по п’ять синів, і всім одне ім’я. 3) Дванадцять братів один за одним ходять, один одного не обходять. 4) Виходило дванадцять молодців, випускало п’ятдесят два соколи та триста шістдесят п’ять лебедів. 5) Сто один брат — усі в один ряд зв’язані стоять. 6) У тридцяти двох воїнів один командир (Нар. творчість).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пояснювальне письмо Записати та пояснити утворення та правопис складних порядкових числівників. 200, 500, 125000, 90000, 275000000. 

Номер слайду 6

Перевір себе! Двохсотий, п’ятисотий, стодвадцятип’ятитисячний, дев’яностотисячний, двохсотсімдесятип‘ятимільярдний.  30 букв Дихлордифенілтрихлорметилметан” (назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками). Це слово містить 30 букв! Цікаво, що за даними Книги рекордів України, найдовше слово української мови містить 31 літеру –  “рентгеноелектрокардіографічного”.

Номер слайду 7

Увага! Слід розрізняти порядкові числівники і прикметники із числовим значенням. Якщо слово складається з двох числівників, то це складний числівник (шестисотий, двохтисячний, стомільйонний), якщо — з числівника та іменника, то це складне слово із числовим значенням (трьохелементний, стовідсотковий, чотирикутник, двохкілограмовий). Розподільний диктант Розподілити слова у дві колонки: числівники і прикметники з числовим значенням. П’ятнадцятий, п’ятиповерховий, двохсотий, п’ятитисячний, восьмирічний, тризначне, восьмидесятий, семиденний, двоскладне, чотиримісячний, тризубий, шестимільйонний.

Номер слайду 8

Утворити складні слова, частиною яких є числівник. Пояснити їх правопис. 20 днів, 90 кілограмів, 30 діб, 200 квартир, 40 хвилин, 70 мільярдів, 80 тонн, 500 кілометрів, 50 років, 60 метрів, 5 тисяч. З утвореними словами скласти словосполучення (усно).

Номер слайду 9

Розгадай ребус Пі 2 л Мі 100 Смор 1 а Під 3 мати Ак 3 са Ві 3 на Г 1 а 100 янка

Номер слайду 10

ПОСЛІДОВНІСТЬ РОЗБОРУ ЧИСЛІВНИКА 1 Числівник, його загальне значення. На яке питання відповідає. 2. Початкова форма (називний відмінок). 3. Група за значенням і граматичними ознаками (кількісний чи порядковий). 4. Розряд за значенням (для кількісних числівників). 5. Рід, число, відмінок (якщо властиві). 6. Який за будовою (простий, складний, складений). 7. Синтаксична роль.

Номер слайду 11

Зрадливий приятель страшніший від ста ворогів (Народна творчість). ЗРАЗОК УСНОГО РОЗБОРУ ЧИСЛІВНИКА ЯК ЧАСТИНИ МОВИ Ста — числівник, означає кількість, відповідає на питання скількох? Початкова форма — сто. Кількісний. Ціле число. Ужитий у родовому відмінку. Простий. У реченні є додатком (разом з іменником). ЗРАЗОК ПИСЬМОВОГО РОЗБОРУ ЧИСЛІВНИКА Ста – числ.; скількох?;п.ф.-сто; кільк.; власне кількісний; Р.в.; простий; додаток.

Номер слайду 12

Ужиті в реченнях числівники розберіть як частину мови. ЗРАЗОК ПИСЬМОВОГО РОЗБОРУ ЧИСЛІВНИКА Ста – числ.; скількох?;п.ф.-сто; кільк.; власне кількісний; Р.в.; простий; додаток. 1. Вродлива сусідка несла на коромислі двоє відер води. 2. Цей п’ятий полк тут сьомий день. Вперед не йде й назад не йде. 3. Цього літа старі лелеки вирощували п’ятьох лелечат. 4. Не менше як дев’яносто відсотків інформації про навколишній світ доносять очі.

Номер слайду 13

Домашнє завдання Виконати морфологічний розбір числівників. Нині до складу ООН входять понад сто шістдесят держав. Льодовий панцир Антарктиди містить сім десятих світового запасу прісної води.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кричуняк Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
8216
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку