Презентація "Написання префіксів пре-, при-, прі-". 5 клас НУШ

Про матеріал
Презентація до уроку на тему «Написання префіксів пре-, при-, прі- » у 5 класі НУШ. На допомогу вчителю під час проведення уроку та учням для самостійного вивчення матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання префіксів пре-, при-, прі-5 клас. НУШ

Номер слайду 2

Відгадай загадку. Перший брат - премилий, друже,Любить все зі знаком “дуже”. Він прегарний, прехороший,Преласкавий, словом, гожий. Другий братик - працьовитий:І пришити, і прибити,Приладнати - він мастак. Відгадайте: звуть їх як?Пре- і при- – немов близняти,як їх розрізняти?Пам'ятити усім варто,де їм в слові стати.

Номер слайду 3

Розподіли слова у три стовпчики: І - з префіксом пре-, ІІ - з префіксом при-, ІІІ - з префіксом прі. Слова знайди тут:

Номер слайду 4

Перевір !прекраснийпредобрийпресмачнийпремудрийприкраситиприлетітиприїхатиприклеїтиприкордоннийприсістипрізвищепрізвиськопрірва. ПРЕ-ПРИ-ПРІ-

Номер слайду 5

Коли писати префікс ПРЕ- ?Заміни слово словосполученням:прекрасний - предобрий -пресмачний -премудрий - дуже красивийдуже добрийдуже смачнийдуже мудрий

Номер слайду 6

Прекрасний - дуже красивий предобрий - дуже добрийпресмачний - дуже смачнийпремудрий - дуже мудрий Правильно!Зроби висновок!Префікс пре- пишемо у прикметниках і прислівниках на позначення збільшеної ознаки (його можна замінити словом дуже) А також у словах: презирство, презирливий, преосвященний, преподобний, престол

Номер слайду 7

Коли писати префікс ПРИ- ?прикрасити -прилетіти -приїхати -приклеїти -прикордонний -присісти. Подумай, що означають слова:

Номер слайду 8

Правильно !прикрасити прилетіти приїхати приклеїти присісти прикордонний результат діїнаближенняприєднаннярозміщення біля чогосьнеповнота дії, ознакиppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 9

Зроби висновок. Префікс ПРИ- пишемо в словах, що означають:наближення, приєднання,результат дії,частковість дії чи ознакиприїхати, прибігти, приладнати, приклеїти, прибити, прикрасити, прилягти, приморожений, прибудованийрозміщення біля чогосьприміський, прикордонний, приморський

Номер слайду 10

Коли писати префікс ПРІ- ?ПРІ Префікс ПРІ- пишемо лише у трьох словах :звищезвиськорва

Номер слайду 11

ПОТРЕНУЙСЯ ! Встав пропущену літеру е, и, і у словах: Пр_дбати, пр_азовський, пр_звище, пр_блудитися, пр_стол, пр_вабити, пр_звисько, пр_спокійний, пр_зирливий, пр_гортати, пр_гнічувати, пр_славний, пр_судити, пр_дорожній, пр_ладнати, пр_рва, пр_гаряче, пр_хід, пр_глушений.

Номер слайду 12

Перевір!Придбати, приазовський, прізвище, приблудитися, престол, привабити, прізвисько, преспокійний, презирливий, пригортати, пригнічувати, преславний, присудити, придорожній, приладнати, прірва, прегаряче, прихід, приглушений.

Номер слайду 13

ПРИТОМИВСЯ? ПРИТОМИЛАСЬ?ВІДПОЧИНЬ !ВІДПОЧИНЬ !

Номер слайду 14

Вправа. Додай до кожного слова префікс пре- або при-. Запиши утворені слова у два стовпчики: І - пре-, ІІ - при-. Багатий, везти, веселий, малий, вітати, в'язати, сісти, крутити, світлий, солити, писаний, довго, шкільний, великий, гострий.

Номер слайду 15

Перевір! Пре-пребагатийпревеселийпремалийпресвітлийпредовгопревеликийпрегострий При-привезтипривітатиприв'язатиприсістиприкрутитиприсолитиприписанийпришкільний

Номер слайду 16

Поетична хвилинкадля запам'ятовування Хто премилий - дуже милий, престарий - дуже старий. Хто премудрий - дуже мудрий, премалий, - дуже малий. ПРІ- ми й так запам'ятаєм,правил тут складних немає. Префікс ПРІ- - самотній птах, лише в деяких словах: зустрічається у прірвіта у наших прізвищах. Знаймо все це - і знаннями. Ми здолаєм труднощі. З ПРИ- завжди ми прибуваєм,наближаємось до чогось,щось приєднуєм - і маєм. Пам'ятати про це строго. З ПРИ- неповні маєм діїі ознак неповноту. Ось, притомлена радіємала пташечка в саду. Додому прилетіла, принесла пташатам їсти, приголубить їх і сміломоже вже тоді присісти. ПРИ- тоді іще напишемо,коли вкаже він наближення:прибережний, приморський,прикордонний, приміський. Шо писати ПРЕ- чи ПРИ-?Не турбуйся, друже. Префікс ПРЕ- пиши завждизамість слова “дуже”.

Номер слайду 17

Прочитай казку. Встав пропущену е, и, і. Троє братів: Пре, При та Прі – йшли по гірському плато.- Я пр..мудрий, пр...гарний! – вихвалявся перший брат Пре.- А я, - мовив При, - приєднуючись до слова «ставати», надаю йому аж 14 значень, а в слові «приймати» маю аж 18. Наймолодший брат Прі повільно йшов позаду. Він був скромний і не любив вихвалятися, бо вживався лише у трьох словах. Пре та При так захопилися хвастощами, що не помітили, як полетіли у пр...рву.- Як мені пр...погано! – кричав Пре.- Пр..йди на допомогу! – волав При. Прі підійшов до пр..рви та витягнув схвильованих братів.- Вибач, брате, - винувато мовили Пре та При. Ми зрозуміли, що не можна жити без дружби. Дякуємо тобі. Ніколи не називатимемо образливим пр..звиськом. У тебе ж таке гарне пр..звище!

Номер слайду 18

Перевір Троє братів: Пре, При та Прі – йшли по гірському плато.- Я премудрий, прегарний! – вихвалявся перший брат Пре .- А я, - мовив При, - приєднуючись до слова «ставати», надаю йому аж 14 значень, а в слові «приймати» маю аж 18. Наймолодший брат Прі повільно йшов позаду. Він був скромний і не любив вихвалятися, бо вживався лише у трьох словах. Пре та При так захопилися хвастощами, що не помітили, як полетіли у прірву.- Як мені препогано! – кричав Пре .- Прийди на допомогу! – волав При. Прі підійшов до прірви та витягнув схвильованих братів.- Вибач, брате, - винувато мовили Пре та При. Ми зрозуміли, що не можна жити без дружби. Дякуємо тобі. Ніколи не називатимемо образливим прізвиськом. У тебе ж таке гарне прІзвище!

Номер слайду 19

Вправа “Комплімент” Зроби комплімент своєму однокласнику чи однокласниці. Заміни виділені словосполучення одним словом із префіксом. Який префікс використаєш: пре- чи при-? Ти дуже добрий _____ ; пишеш дуже старанно ______ ; дуже мила усмішка ____ ; дивишся дуже ніжно ______ ; надто хороший ______ ; надто скромний _______ ; виконав дуже чудово _______ .

Номер слайду 20

Прехороша робота!ТИ ПРЕДОБРИЙПРЕСТАРАННОУ ТЕБЕ ПРЕМИЛА УСМІШКАПРЕНІЖНО дивишся ПРЕХОРОШИЙПРЕСКРОМНИЙПРЕЧУДОВО ВИКОНАНОppt_xppt_x

Номер слайду 21

Зроби собі комплімент за роботу на цьому уроці. За що варто сказати про себе добре слово?

Номер слайду 22

Самооцінювання. Мені потрібна допомога. Супер!Я добре працював(ла)Я можу працювати краще. ВЧУСЯ БУТИ УСПІШНИМ, УСПІШНОЮ !

pptx
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку