Презентація "Написання разом порядкових числівників на -тисячний"

Про матеріал
Презентація містить пояснення правил та різні види вправ, що допоможе учням краще засвоїти програмовий матеріал, працювати як самостійно, так і колективно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАПИСАННЯ РАЗОМ ПОРЯДКОВИХ ЧИСЛІВНИКІВ НА -ТИСЯЧНИЙУчитель української мови та літератури Волинчук Людмила Ярославівна

Номер слайду 2

Епіграф Учення в щасті прикрашає, а в нещасті утішає…Народна мудрість

Номер слайду 3

Вибірково-розподільна робота з елементами гри   1) Один усю роботу робить, другий господаря молоком поїть, третій хату стереже. 2) У двох матерів по п’ять синів, і всім одне ім’я. 3) Дуб-дубок довговік, на ньому дванадцять гілок, на кожній гілці по четверо гнізд, а в кожному гнізді по семеро яєць, і в кожному яйцю ім’я є. 4) Двоє купаються, а третій дивується. 5) Двадцять братів один за одним ходять, один одного не обходять. 6) Виходило дванадцять молодців, випускало п’ятдесят два соколи та триста шістдесят п’ять лебедів. 7) Сто один брат — усі в один ряд зв’язані стоять. 8) У тридцяти двох воїнів один командир.

Номер слайду 4

Вироблення орфографічних навичок Подані числівники поставити у формі родового, давального й орудного відмінків. Чотири, тисяча дев’ятсот п’ять, вісімдесят дев’ятий, чотирнадцятий, двісті сорок перший, третій, шістдесят другий.

Номер слайду 5

Провідміняти сполучення числівників з іменниками1982 рік, 483 сторінка, 80 вправа

Номер слайду 6

Дослідження-аналіз з елементами конструювання Прочитати. Визначити будову числівників. Записати їх словами67 зошитів, 243, 56 копійок, 64 олівці, 37 дерев, 575 мільйонів, 25 мільярдів. Утворити порядкові й кількісні числівники. Пояснити їх правопис.

Номер слайду 7

Порядкові числівники на- сотий- тисячний- мільйонний- мільярднийпишуться разом

Номер слайду 8

Розподільний диктант. П’ятнадцятий, п’ятиповерховий, двохсотий, п’ятитисячний, восьмирічний, тризначне, восьмидесятий, семиденний, двоскладне, чотиримісячний, тризубий, шестимільйонний.

Номер слайду 9

Пояснювальне письмо. Двох/сотий,п ’яти/сотий, сто/двадцяти/п’яти/тисячний, дев’яносто/тисячний, двох/сот/сімдесяти/п’яти/мільярдний. 

Номер слайду 10

Систематизація й узагальнення знань1. Що спільного у відмінюванні порядкових числівників і прикметників?2. Який числівник відмінюється як прикметник м’якої групи?3. Який тип відмінювання мають дробові числівники? Доведіть.4. Розказати про правопис складних порядкових числівників. Навести приклади.5. Що слід пам’ятати про відмінювання складених порядкових числівників?6. Як відмінюються години і дати в українській мові? Навести приклади.7. Як пишуться числівники на -тисячний?

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Терпак Ольга Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Ліля Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
8037
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку