Презентація "Народ мій є! В його гарячих жилах козацька кров пульсує і гуде!"

Про матеріал
Презентація-історичний калейдоскоп "Народ мій є! В його гарячих жилах козацька кров пульсує і гуде!" може бути використана класними керівниками при підготовці до свят - Дня українського козацтва та Дня захисника України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Народ мій є! В його гарячих жилах козацька кров пульсує і гуде!»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Що говорить вам «козак» – це крилате горде слово? 

Номер слайду 4

Січ – засіка, дерев’яне укріплення, яке робилося з січених дерев.

Номер слайду 5

Пізніше «Січ» стала означати столицю запорозького козацтва.

Номер слайду 6

Поряд зі словом «січ» вживалося слово «кіш». Його тлумачили як правління, або місце тимчасового перебування козаків, військового табору.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Для українського народу козаки-запорожці були й залишаються уособленням кращих людських якостей і виразниками незламного національного духу, прикладом для наступних борців за незалежність України. 

Номер слайду 9

Цікаве в історії козацтва

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Оббиті буйволячими шкурами човни стали називатися байдами.

Номер слайду 12

«Підводні човни» козаків

Номер слайду 13

Знамениті гетьмани козацтва

Номер слайду 14

Дмитро Іванович Вишневецький – нащадок найдавнішого славного роду українських князів Волині з роду Рюриковичів. У 1552р. на свої кошти він розпочинає будівництво фортеці, яка була важливим форпостом у боротьбі з бусурманами.  Часи першого гетьманства 1564-1573р. 

Номер слайду 15

Самійло Кішка народився у шляхетській сім’ї в Каневі, здобув добру освіту. Ставши гетьманом, в першу чергу відкрив запорожцям шлях до моря. У 1573р. в одному з морських походів ескадра Самійла Кішки зазнала поразки від турецького флоту, а сам гетьман потрапив до рук бусурманів і був прикутий ланцюгом до весла на галері. Відомо, що Кішка перебував на турецькій галері 26 років. Нестерпна неволя не вбила в серці Самійла Кішки ні любові до рідного краю, ні козацького завзяття, ні войовничого хисту. Він не тільки врятувався сам, а ще й товаришів визволив. 

Номер слайду 16

Петро Конашевич-Сагайдачний – нащадок українського шляхтича, родом із міста Самбора. Петро здобув добру освіту, знав кілька мов, мав гострий розум, дуже діяльний, умів досягати поставленої мети. За бойові заслуги запорозьке товариство в 1614р. обрало його гетьманом і вручило булаву – символ влади. 

Номер слайду 17

Особливе місце не тільки в історії козаччини, а й усієї України посідає постать Богдана Хмельницького. Саме цей гетьман зробив першу спробу повернути Україні волю. З території чигиринського краю у 1648 році розпочалася велика Національно-визвольна війна українського народу проти польських поневолювачів. Очолив її Богдан Хмельницький. 

Номер слайду 18

Козак, що достойний гетьманської булави Чигиринську землю прославив у народній історичній пісні козак, який, хоч і не тримав у своїх руках гетьманської булави, та згуртував навколо себе великі сили повстанців проти польсько-шляхетського поневолення. Мова йде про Максима Залізняка. Він був досвідченим запорозьким козаком. На Січі з’явився приблизно в 1757 році.  Згодом запорозькі козаки обрали Максима полковником. М. Залізняк розпочав боротьбу проти свавілля магнатів і шляхти з купкою (80 людей) запорожців. Він отримав благословення в Мотронинському монастирі і навесні 1768 року разом із своїм загоном з’явився у Холодному Яру поблизу Чигирина.  Саме тут розпочалося повстання, що дістало в історії назву Коліївщина.

Номер слайду 19

Вікторина «Чи знаєте ви…» 1. Що саме зі своєї зброї козаки жартома називали «сестрицею»? 2. А домахою? 3. Кому з гетьманів народ присвятив пісню «Ой, на горі та й женці жнуть»?   4. Ким за віросповіданням повинні бути козаки?   5. Кого зі святих вони вважали своєю заступницею?   6. Як турецькі і татарські людолови називали українців? 7. Назвіть ім’я уславленого кошового отамана Запорізької Січі доби героїчних походів на Крим. 8. Який із гетьманів прославився морськими походами? 9. Хто заснував Запорізьку Січ? 10. Що таке гопак? 11. Яке місто було першою гетьманською столицею? 12. Чому окремих козаків називали характерниками?

Номер слайду 20

«Не забувай, що ти дитина землі, що зветься Україна»

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ppt
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку