Презентація " Народна музика у творчості композиторів"

Про матеріал
Презентація до уроку у 5 класі.Опис до щедрування на Новий рік.Як використовували народну пісню професійні композитори у своїх творах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Протягом свого історичного розвитку український народ створив неповторну унікальну культуру,велику роль в якій відіграє пісенна творчість – нев януча краса української душі. Багато талановитих композиторів, створюючи власні твори, звертались до джерела народної музики, пісні.

Номер слайду 2

Вони намагалися відобразити у своєму творі всю глибину почуттів , притаманну народній пісні. Ознайомлення з народною музикою у творчості видатного українського композитора Миколи Леонтовича, з неповторним світом образів української народної пісні, свіжі пагони якої проростають у творчості композитора.

Номер слайду 3

Народна музика у творчості композиторів

Номер слайду 4

Мета: Вчити виявляти особливості використання композитором автентичних зразків українського фольклору, показати втілення образів українського народу й природи в музиці.

Номер слайду 5

Епіграфом до уроку буде слугувати народна мудрість: «…Пісня – душа народу, його думи, мрії про щастя.»

Номер слайду 6

З великою увагою та глибокою шаною вивчають музичний фольклор професійні композитори. Народна творчість надихає їх, підказує сюжети й теми. Народні пісні й танці можна почути в музиці різноманітних жанрів. Найпоширенішим способом використання народної музики в авторській є обробка мелодій пісень і танців, які збагачують не тільки мистецтво рідного краю, а й світову культуру загалом.

Номер слайду 7

Тлумачення слів. Обробка - це видозмінення музичного твору шляхом використання різноманітних засобів музичної виразності. Варіації- музичний твір, у якому основна мелодія звучить кілька разів, набуваючи різноманітних змін: мелодичних, ритмічних, ладових, гармонічних тощо.

Номер слайду 8

Відомі різні варіанти обробок української народної пісні « Щедрик»: українською й англійською мовами, у виконанні дитячого ансамблю й у формі варіацій у сучасному інструментальному звучанні.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Назва « Щедрик» походить від старовинного українського обряду щедрування – побажання щедрого вечора на Новий рік. Вони виникли ще в первісному суспільстві і до цього часу зберігаються в усній народній творчості.

Номер слайду 16

Наші предки були язичниками і поклонялися силам природи. Так богом блискавки й грому вважався ПЕРУН, вітру-СТРИБОГ, богом зими-КОЛЯДА, сонця і весни-ЯРИЛО, богом жнив, добра і достатку- ДАЖБОГ тощо.

Номер слайду 17

Богів треба було задобрювати, і люди виконували різні дії – обряди. Ці обряди супроводжувались піснями , танцями, іграми, які частково збереглися в багатьох нинішніх обрядах, зокрема під час проведення зимових свят( Різдво, Новий рік), весняних ( Великдень),літніх ( Івана Купала). І назви вони мають відповідні: колядки, щедрівки, веснянки, обжинкові. Отже , щедрик – одна з обрядових пісень. Мелодія пісні складається лише з одного чотиризвучного мотиву, який багаторазово повторюється.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Яке трактування вам подобається більше?Чому? Як ви гадаєте, чи може давня мелодія отримати«нове» життя завдяки сучасній обробці?

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Сподобався вам мультфільм?Які почуття викликав він у вас?

Номер слайду 23

На Різдво, як відомо, українці співають колядки, а на Новийрік,-щедрівки з величанням господаря, господині,з привітанням усім членам родини. за давньою традицією, святкування Щедрого вечора супроводжувалось обходом хат із побажанням людямщастя,достатку і добробуту в Новому році. Виконання щедрівки « Добрий вечір тобі, пане господарю».

Номер слайду 24

Підсумок уроку. Отже, народна музика- це частина нашого з вами життя. Вона супроводжує нас повсякденно, допомагає пережитивсі негаразди та щасливі моменти. Народні мотиви ми сприймаємо з раннього дитинстваз першою маминою колисковою і проносимо через все життя.

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошенко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 січня 2020
Переглядів
3988
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку