Презентація "Народні казки"

Про матеріал
Презентація містить розповідь про народні казки, їх види, характеристику, героїв. Також є відомості про літературну казку та найвідоміших авторів казок української та зарубіжної літератури. Може слугувати як наочним матеріалом до уроку у 5 класі, так і для факультативного заняття з усної народної творчості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські народні казки! Презентація

Номер слайду 2

Ко. Жн. Ог. О з На. С Су. Пр. Ов. Од. Жу. Ва. Ла. КАЗКА.

Номер слайду 3

Найдавніші казки у всьому світі-це народні казки.Їх особливістю є відсутність особи автора. Народні казки-це витвір усього суспільства. Звичайно, що кожна казка в основі має розповідь, яку розповіла певна людина, але з того часу ця казка, як правило, переказується великою кількістю людей і досить сильно змінюється.

Номер слайду 4

Українські народні казки-популярний фольклорний жанр. В народних казках передається з покоління в покоління мудрість народу ,усе, що є вартим уваги нащадків, життєвий досвід, мрії народу, його почуття. У казках також знайшли відображення важливі історичні події. Казки мають повчальний характер, і в них завжди є певна мораль. Одні казки виховували любов до рідної землі, рідної домівки, рідної матері, інші до народу і Батьківщини в цілому.

Номер слайду 5

Є також гумористичні і сатиричні твори, які не мають педагогічного характеру. Але незважаючи на те, що різні групи казок відрізняються темами і формою, ідеї у них подібні. Усі вони прославляють мудрих, добрих, хоробрих та кмітливих і засуджують зрадливих, ледачих та підступних. Також герої різних казок дуже схожі своїми портретами.

Номер слайду 6

В основі казки-захоплива розповідь про вигадані події і явища, які сприймаються і переживаються як реальні. Казки відомі з найдавніших часів у всіх народів світу. Споріднені з іншими фольклорно-епічними жанрами- сказаннями. сагами, легендами, переказами, епічними піснями,- казки не пов´язані безпосередньо з міфологічними уявленнями, а також історичними особами і подіями.

Номер слайду 7

((((((((Ви. Ди Ка. Зо. К)))))))Виділяють три основнх види казок: казки про тварин, чарівні казки та соціально-побутові казки.

Номер слайду 8

Казки про тварин. Це казки, в яких головними героями є тварини-лісові та домашні, а також птахи та комахи. В цих казках ми бачимо звірів за суто людськими справами: вони воюють, обирають царів, судяться та ін. Ці казки висміюють людські недоліки, такі, як заздрість, агресивність та жадоба. Розповідаючи про пригоди тварин, ці казки «підморгують одним оком на людей».

Номер слайду 9

Чарівні казки. Це казки, породжені в досконалому суспільстві, пов´язані із світоглядом, звичаями та обрядами наших далеких предків. Головні герої, як правило, виявляються в двобої з темними силами (Ольдеквіт, Ох, відьми), які зазнають неминучої поразки. Головними героями, як правило, є богатирі, наділені неймовірною силою. Чарівні казки чітко підкреслюють перевагу добра над злом.

Номер слайду 10

Соціально-побутові казки. Це казки, які сформувалися за часів феодалізму. В них описано про те, як колись жили люди, як працювали, та їхні буденні проблеми..

Номер слайду 11

Усіх героїв можна умовно поділити на 3 групи:-Злотворці, Знедолені, Добротворці. Злотворці-це, ясна річ, ті, що роблять зло. Кривдять чи беруть в полон людей( Кощій Безсмертний, Баба-яга, змій-головний, мачуха, пан та інші). Знедолені-це жертви злотворців. Вони або займають пасивну позицію, або чинять активний опір. Добротворці-це богатирі, чарівники та інші помічники: наречені, пророки, домашні і дикі звірі.

Номер слайду 12

Казки мають декілька особливостей, на які варто звернути увагу. Так, наприклад, у казках завжди зустрічаються числа 3, 7, 9, 12 (відгадати 3 загадки, 3 брати та інше). Ці числа вважались у слов´ян магічними. Вони творюють динамічну ритміку оповіді та сприяють запам´ятовуванню казки. Також типовими для казок є багато прислів´їв, приказок, порівнянь та загадок.. Загадки взагалі стали майже невід´ємною частиною народних казок. . Ці загадки є художнім засобом звеличення сили героя. Загалом пісні, прислів´я, загадки та ін. роблять казку жанром найзручнішим для пізнання досвіду, проблем, ідеалів рідного народу.

Номер слайду 13

Великі зміни відбуваються з появою письма і книжок. У суспільстві на передній план виходить авторська казка - казка, створена одним чи декількома авторами, імена яких ,як правило ,відомі. В певному розумінні всі художні твори є авторськими казками. В більш вузькому розумінні авторські казки - це ті художні твори, які мають досить простий сюжет і в більшості з них призначені для дітей.

Номер слайду 14

Найвідоміші автори літературних казок:*Ш. Перро*Г. Андерсен*В. Гауфф*О. Пушкін*Леся Українка*Наталя Забіла*Іван Франко*Василь Сухомлинський*Марійка Підгірянка

Номер слайду 15

У Європі існувала довга усна традиція, пов´язана з казкою, що привернула значну цікавість етноантропології. Крім того, чимало авторів збирали традиційні казки чи створювали нові казки на основі традиційних. Серед таких письменників слід згадати Шарля Перро(Франція), братів Грімм(Німеччина), Івана Франка(Україна).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
10417
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку