Презентація "Народні казки"

Про матеріал
Презентація на тему:"Народні казки". У цій роботі схематично зображена будова казки з доступним для розуміння школярів поясненням (зачин, основна частина,кінцівка), а також розповідається про основні групи (про тварин, героїко-фантастичні, побутові).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні казки. Презентацію підготувала. Мороз Т. В.

Номер слайду 2

Казка - фольклорний розповідний твір про вигадані, а часто й фантастичні події. За своїм змістом і поетикоюказки близькі до сказань, легенд, билин і баладних пісень. Термін “казка” походить від слова казати (казки розказуються). За часом виникнення казки належать до найдавніших форм народної тврчості.

Номер слайду 3

КАЗКА СКЛАДАЄТЬСЯ ІЗЗачин. Основна частина. Кінцівка

Номер слайду 4

Зачин. Основна частина. Кінцівка. Усі народні казки починаються майже однаково:”Було два брати...”, “Жили собі котик і півник...” тощо. Такі початки начинаються зачинами. В основній частині розповідається про події та дійових осіб. У ній часто трапляються трикратні повторення найваливішої події абовчинку персонажа. Узагалі число три часто зустрічається у казках: три брати, три сестри, три дороги та ін. Багато які казки закінчуються характерними висловами: “От вам казка, а мені бубликів в'язка”, “Стали жити-поживати і добра наживати” тощо. Такі вислови називаються кінцівками.

Номер слайду 5

Казка поділяється на такіосновні групи: Про тварин. Героїко-фантастичніПобутові

Номер слайду 6

У казках про тварин учинки звірів уподібнюються до людських, як і в байках. Це найдавніші казки. Героїко-фантастичні казки також дуже давні. У них тісно переплітається дійсне і надприродне. Герої цих казок - богатирі, що перемагають зміїв-людожерів, ощія Безсмртного, Бабу-ягу, відьом, допомагають знедоленим. При цьому вони використовують і шапку-неведимку, і меч-кладенець, і цілющу воду тощо. Є чимало казок, у яких діють звичайні люди, описуються різні події, предмети, явища. Ці казки називаються побутовими, бо вони відтворюють щоденне життя народу. Часто в казках цього циклу виступають персоніфіковані образи Долі, Горя, Щастя, Правди, Кривди.

Номер слайду 7

Казки звиличують працьовитість, щирість та розсудливість, а висміюють - ледарство, егоїзм, зазнайство, скупість, зажерливість, брехливість тощо. Гумор і сатира - риси, притаманні багатьом казкам.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Галина Дручків
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Киричук Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чернега Наталія Федорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 січня 2019
Переглядів
8010
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку