Презентація "Народні символи. Рослини"

Про матеріал
Презентацію можна використати на уроках "Я досліджую світ" 1 клас тема "Світ рослин"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАРОДНІ СИМВОЛИ УКРАІНИРОСЛИНИ-ОБЕРЕГИ

Номер слайду 2

НАРОДНІ СИМВОЛИ – ЦЕ ТЕ, ЩО НАЙБІЛЬШЕ ЛЮБИТЬ І ШАНУЄ ДАНИЙ НАРОД. До рослинних символів України відносяться калина, верба, дуб, тополя, барвінок, чорнобривці. Вони здавна уособлюють красу нашої України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі.

Номер слайду 3

КАЛИНА Калина – це символ вогню, сонця, неперервності життя, роду українців, України, Батьківщини, дівочої чистоти й краси, вічної любові, кохання, вірності, гармонії життя та природи, материнства, плодючості, символ нескореності та стійкості, українського козацтва, незрадливої світлої пам’яті, єдності нації, потягу до своїх традицій, звичаїв. «Без верби й калини – нема України» – каже народна мудрість. Раніше калину висаджували в кожній садибі.

Номер слайду 4

КАЛИНАКалина – символ дівочої краси, ніжності. Народ шанує її за пишну вроду та цілющі властивості. Нема такого села, щоб там не росла калина. Оспівана вона в піснях, хороводах, легендах.

Номер слайду 5

ВЕРБАВерба – символ весни, пробудження природи, священне дерево життя. ЇЇ висаджували на городі,біля ставу, річки. Котики вербові – то перші квіти на нашому столі, у нашій оселі. З верби робили колиску, аби дитина сон гарний мала та злії духи їй не ввижалися.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ТОПОЛЯ Тополя – символ вроди української дівчини (струнка, як тополя), оберіг хати, подвір’я. Про неї написано багато пісень, складено легенди.

Номер слайду 8

ДУБ Дуб виступає символом подружнього життя. Коли народжувався хлопчик, батьки за народним звичаєм висаджували два жолуді.

Номер слайду 9

ВИШНЯ Вишня – символ світового дерева, життя; символ України, рідної землі; матері; дівчини-нареченої.

Номер слайду 10

СОНЯШНИК Соняшник – символ Сонця, праці й достатку, сили й добробуту. Він – чи не найсильніший серед квітів, що знайшов своє місце під Сонцем.

Номер слайду 11

ЧОРНОБРИВЦІ Чорнобривці – символ материнської любові, отчого дому. Вони з давніх-давен прикрашали сільські подвір’я.

Номер слайду 12

МАЛЬВА МАЛЬВА – символ любові до рідної землі, до свого народу, до батьківської хати. Уособлює духовне коріння людини.

Номер слайду 13

МАК МАК – символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас сну й забуття. Макова голівка – символ заспокоєння. Окрім цього мак символізує красу, молодість та скороминущість. Має він і магічну силу.

Номер слайду 14

БАРВІНОК БАРВІНОК - символ вічності буття і життєвої сили, провісник весни. Уособлює невмирущу пам'ять про покійних. Звідси, хрещатий барвінок - барвінок під хрестом на могилі. Барвінок – символ життя, кохання. Ним прикрашають весільний коровай, його садять біля хати. Барвінок зеленіє навіть під снігом.

Номер слайду 15

М’ЯТА М’ята – символ дівочої краси і цноти. За традицією, вінок для молодої та дружок плели з м’яти, барвінку і рути.

Номер слайду 16

ВОЛОШКИ Волошка - це символ святості, чистоти, привітності та чемності, хлоп’ячої краси й добра. Волошка – запашна лікувальна трава із синіми квітами, сильним стійким запахом. Колись селяни розводили їх поблизу своїх осель.

Номер слайду 17

КОНВАЛІЯ КОНВАЛІЯ – це символ дівочої чистоти, скромності, весни. У християнстві ця тендітна квітка – це емблема непорочної Діви Марії і символ пришестя Христа. В українській народній поезії конвалія символізує пробудження природи, цнотливість, дівочість, скромність.

Номер слайду 18

ЄВШАН-ЗІЛЛЯ ЄВШАН-ЗІЛЛЯ – символ пам’яті про рідну землю і Батьківщину. А ще – оберіг від злих сил і всякої нечисті.

Номер слайду 19

ЖИТО ЖИТО—символ життя і життєвого благополуччя. Це-основа всього живого; є дійсною всепроникною основою життя навіть за своєю назвою - в них спільний корінь: жито зростає в житті, а життя виростає з жита. І житло - оселя живої людини - має той же корінь.

Номер слайду 20

Автор шаблону: Бройченко Анатолій (Ana. Tol2010)Сайти автора:http://informaticon.narod.ruhttp://all-for-schools.blogspot.comhttp://all-for-schools-klas.blogspot.com

pptx
Додано
17 березня 2019
Переглядів
8519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку