Презентація"Народнопісенна лірика. Народні соціально-побутові пісні, їх види. Народні козацькі пісні. «Ой на горі та й женці жнуть».

Про матеріал
Презентація, створена до уроку української літератури у 7 класі, містить довідкову інформацію, текст пісні, аналіз, ілюстративний матеріал, визначення літературознавчих термінів, завдання та запитання до теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народнопісенна лірика. Народні соціально-побутові пісні, їх види. Народні козацькі пісні. «Ой на горі та й женці жнуть».

Номер слайду 2

Покажіть мені народ, у якого було б більше пісень. Наша Україна дзвенить піснями. М. Гоголь. Уявіть собі, пісенний фонд українського народу становить понад 300 тисяч творів! Що називається народною піснею. Яка роль народної пісні в житті людини? На вашу думку, у чому полягає особливість народної пісні?Пригадай!Прочитай!Які види пісень ви вже знаєте?

Номер слайду 3

Ви вже знаєте, що одними з найдавніших ліричних творів наших предків були календарно-обрядові пісні. Дещо пізніше, розвиваючи та збагачуючи традиції календарно-обрядової та родинно-побутової пісенності, виникла група пісень, які називають суспільно-побутовими (інший термін — соціально-побутові пісні). Саме слово суспільний означає «той, що пов’язаний із життям і стосунками людей у суспільстві». Які це соціальні групи?У минулому це козаки, чумаки, кріпаки, наймити, ремісники, солдати тощо. Відповідно виділяють козацькі, чумацькі, кріпацькі, бурлацькі, наймитські та заробітчанські, солдатські, рекрутські й жовнірські пісні. Кожен із видів суспільно-побутових пісень виникав із появою певного суспільного явища. Так, наприклад, козацькі пісні з’явилися в XV столітті після зародження козацтва, а створення чумацьких пісень припало на XVIII— першу половину XIX століття, коли цей промисел набув найбільшого розквіту. Мотивом суспільно-побутових пісень є відтворення внутрішнього психологічного стану героя в певний момент його життя, викликаний певною подією чи явищем. Прочитай!

Номер слайду 4

У суспільно-побутовій ліриці відобразилися думки, почуття, настрої народу, викликані явищами, подіями чи обставинами суспільного життя. Узяті в сукупності, ці пісні дають широку, правдиву картину історичного буття народу. У них особливо виразно виявляються його волелюбність, ненависть до насильства й експлуатації, мрії про справедливий суспільний лад. Суспільно-побутові пісні - це народно-пісенні твори про умови життя різних соціальних груп населення, про їхню історичну роль у становленні та розвитку українського суспільства, формуванні національних норм етики й моралі.

Номер слайду 5

Жанрово-тематичне розмаїття: Козацькі Тематика: - історія нашої країни;- героїзм захисників рідної землі;- готовність козаків віддати своє життя заради незалежності. Чумацькі Тематика: - доля чумаків;- довгий шлях;- небезпека нападу з боку татар чи турків;- хвороби, смерть на чужині. Кріпацькі Тематика: - тяжке підневільне життя селян;- протест проти приниження людської гідності, безправ’я людини.

Номер слайду 6

Заробітчанські СолдатськіБурлацькі Пісні переповнені невимовною тугою та жалем за змарнованим життя.. Варто пам’ятати, що раніше служити треба було 25 Тематика:- нарікання на соціальну несправедливість; - настрій туги за батьківщиною;- образ смерті на чужині. Пісні про долю наймита — людини, що була вільною, жила в рідному краї, однак змушена була тяжко працювати за мізерну платню. Жанрово-тематичне розмаїття:

Номер слайду 7

Козацькі пісні виникли у XV – XVI ст. з появою козацтва і увібрали в себе інформацію про історичні реалії доби: боротьбу з нападниками, перемоги й поразки козацького війська, чужинську неволю, рабство та ін. Козацькі пісні витворюють ліричний образ козака — тилового представника Запорозької Січі, передають романтику козацької волі. У цих піснях звеличена воля, воїнська звитяга, патріотичний дух, безстрашність, відданість справі національного визволення; оспівано козацьку славу. Пригадайте з історії України, хто такі козаки? Що ви знаєте про історію козацтва?

Номер слайду 8

«ОЙ НА ГОРІ ТА ЖЕНЦІ ЖНУТЬ»Пісня “Ой на горі та женці жнуть” оспівує славу й гордість України — Запорозьке військо.

Номер слайду 9

Ой на горі та женці жнуть,А попід горою,Попід зеленою,Козаки йдуть. А попереду Дорошенко. Веде своє Військо,Веде Запорозьке. Хорошенько!Посередині пан хорунжий,Під ним кониченько,Під ним вороненький. Сильне-дужий! А позаду Сагайдачний,Що проміняв жінку. ОЙ НА ГОРІ ТА ЖЕНЦІ ЖНУТЬНа тютюн і люльку,Необачний! «Вернися, Сагайдачний,Візьми свою жінку,Оддай мою люльку,Необачний!»«Мені з жінкою не возиться,А тютюн да люлька. Козаку в дорозіЗнадобиться!Гей, хто в лісі, озовися!Да викрешем огню,Да потягнем люльки,Не журися!»Виразне читання пісні

Номер слайду 10

Робота з підручником. Про що розповідається у пісні?

Номер слайду 11

Козаки не дбали про власне збагачення, для них єдина цінність — добрий кінь, гарна зброя та тютюн і люлька. Традиційно на Січ не допускалися жінки, тому Сагайдачний ніби так недбало говорить про жінку. Насправді ж саме задля жінок і дітей, задля спокою рідної землі козаки майже все свідоме життя перебували в тяжких походах, у боях, віддавали за це життя. Автор “Ой на горі та женці жнуть” – невідомий, пісня є народною. Пісня виникла, мабуть, у другій половині 17 століття. Найстаріший варіант зафіксований на Галичині в записах Доменіка Рудницького 1713 року «Пісні різні і деякі на ноти перекладені».

Номер слайду 12

Зважаючи на інформацію в довідці про Петра Сагайдачного та Петра Дорошенка, установіть, що саме в пісні «Ой на горі та женці жнуть» не відповідає історичниму факту. Робота з підручником

Номер слайду 13

Петро Конашевич Сагайдачний народився у шляхетній забезпеченій родині, яка навіть мала власний герб. Він закінчив Острозьку школу, яка була першою і найкращою українською греко-слов’янською православною школою вищого рівня. Військовому мистецтву Сагайдачний навчався у Самійла Кішки. До початку своєї успішної військової карєри, Петро Сагайдачний займався журналістикою і підробляв репетиторством. Саме Сагайдачний зробив із запорізьких козаків армію (ввів армійську дисципліну і розробив тактику бою, властиву саме козакам), що дало йому можливість воювати з переважаючою кількістю турецької армії. Сагайдачний заборонив козакам пити горілку під час морських походів, а за провини не рідко карав смертною карою. Сутність його оборони була у використанні тактики наступальності, раптовості, нічного бою й превентивності атак. Своє легендарне прізвисько Сагайдачний дістав завдяки умінню влучно стріляти з лука (Сагайдак — сагайдак для стріл). Присвятивши своє життя військовій справі Сагайдачний все ж створив сім’ю. Дружиною його була шляхтянка Анастасія Повченська. У них був син Лукаш, але він помер молодим. Перед смертю Сагайдачний заповів усе своє майно на просвітницькі, доброчинні та релігійні цілі, зокрема Київському братству і Львівській братській школі. Помер після важкого поранення отруєною татарською стрілою. Прочитай!Це цікаво!

Номер слайду 14

Петро Дорошенко – найтрагічніша постать гетьмана в історії України. Все своє життя він боровся проти поляків, за незалежну Україну в етнографічних її межах. В 15 років юний Петро прилучився до військової служби. Здобув широку освіту та добре володів латинською та польськими мовами. Петро Дорошенко – це гетьман України по обидва боки Дніпра з 8 червня 1668 року, після вбивства Брюховецького . Серед основних його досягнень та реформ вважають – встановлення на українському кордоні нової митної лінії, початок карбування власної монети, впровадження політики колонізації незалежних земель, створює наймане постійне військо. Після невдалих спроб реформування і несприятливої зовнішньої політики, Петро Дорошенко зрікається гетьманської булави та поселяється у місті Сосниця, що на Чернігівщині. Через деякий час на виклик царського уряду переїздить до Москви. Прочитай!Це цікаво!

Номер слайду 15

Жанр “Ой на горі та й женці жнуть”: козацька пісня.

Номер слайду 16

Тема: зображення військового походу козаків.Ідея: уславлення мужності, відваги Дорошенка, Сагайдачного, козацького війська.

Номер слайду 17

Художні засоби Сталі епітети : кониченько вороненький Епітети : зеленою горою, сильне-дужий. Повтори: «Веде…», «Під ним…»Риторичні вигуки: Веде своє Військо,Веде Запорозьке. Хорошенько! Антонімічні пари:«Мені з жінкою не возиться,А тютюн да люлька. Козаку в дорозіЗнадобиться!Антитеза: Ой на горі та женці жнуть,А попід горою,Попід зеленою,Козаки йдуть».

Номер слайду 18

Українські пісні у сучасному виконанніВиконання народних пісень стають трендом серед українських виконавців. Їх можна почути у репертуарі гуртів Океан Ельзи, Воплі Відоплясова, Mad Heads, Мандри та багатьох інших.

Номер слайду 19

Заслужений артист України кобзар Василь Литвин: «Пісня — це єдиний хліб, яким живиться дух людини. Пісня надихає людину йти у бій, надихає на подвиги». Чи погоджуєтеся ви із цією думкою? Свою відповідь обґрунтуйте.

pptx
Додано
13 серпня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку