Презентація «Нас єднає Шевченкове слово»

Про матеріал
Матеріали презентації допоможуть педагогам розширити кругозір школярів про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка. З метою популяризації творів Кобзаря серед учнів старших класів подана інформація може використовуватися у формі брейн-рингу чи віртуальних квестів під час Шевченківського тижня на виховних годинах та позакласних заходах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брейн – ринг Нас єднає Шевченкове слово(для учнів 9 класів)Шищенко Н. М.

Номер слайду 2

9 Березня – день народження великого поета, людини світлого розуму, чистих помислів і трагічної долі – Тараса Григоровича Шевченка.10 Березня – це той день, коли людство вшановує пам’ять генія, що увійшов у безсмертя. Ці дві дати злилися в одну – Шевченківські дні. Протягом недовгих літ життя Т. Шевченко зорав свою ниву і засіяв її словом добра, любові правди та волі. Тож давайте і ми кинемо чисті зерна великої вдячності на Шевченкову ниву.

Номер слайду 3

Перший гейм «РОЗМИНКА»Що в перекладі з грецької означає ім’я Тарас? Чому ім’я Катерина було подвійно дороге поетові? Як було звати батька Тараса? Скільки дітей було в сім’ї Шевченка? Де похований поет? Яка річка протікає біля могили поета? Назвіть найвідомішу збірку його творів? Назвіть найвідоміший вірш Шевченка?

Номер слайду 4

НЕСПОКІЙНИЙМАТИ І СЕСТРА ГРИГОРІЙШЕСТЕРОНА ЧЕРНЕЧІЙ ГОРІ У КАНЕВІДНІПРО «КОБЗАР» «ЗАПОВІТ»

Номер слайду 5

Другий гейм «НАЗВИ ІМ’Я»

Номер слайду 6

1. Села, в якому малий Тарасик провів дитячі роки. (КИРИЛІВКА).2. Діда, від якого Тарас багато почув про гайдамаків. (ІВАН).3. Майстра живописних справ, у якого Тарас учився малювати.(ВАСИЛЬ ШИРЯЄВ).4. Сестри, яка була сліпою. (МАРІЯ).5. Дяка, в якого хлопець був учнем-наймитом.(ПЕТРО БОГОРСЬКИЙ). 6. Художника-земляка, який брав участь у викупі талановитого кріпака. ( ІВАН СОШЕНКО).7. Професора Академії мистецтв, який відіграв велику роль у визволенні юнака з неволі. (КАРЛ БРЮЛЛОВ).8. Автора оповідання «Тарасові шляхи». (ОКСАНА ІВАНЕНКО).9. Твір Шевченка, який має однакову назву з твором О. С. Пушкіна. («ПРОРОК»).10. Автора повісті «Дитинство Тараса». (СТЕПАН ВАСИЛЬЧЕНКО).11. Пана, в якого Шевченко служив козачком.(ЕНГЕЛЬГАРДТ).12. Кобзаря, якому Тарас Григорович надіслав збірку «Кобзар» із творчим надписом. (ОСТАП ВЕРЕСАЙ).13. Дівчини, подруги дитячих літ Тараса. (ОКСАНА КОВАЛЕНКО).14. Так званої «хрещеної» доньки Поета. (МАРКО ВОВЧОК).

Номер слайду 7

Третій гейм «НАЗВИ ПОЕЗІЮ?»

Номер слайду 8

Назвати твори, із яких  ці рядки взято.«Сидить собі в старій ряднині…» («І золотої, й дорогої…») 2. «А хату раєм називають…» («Якби ви знали , паничі…») 3. «Як понесе з України…» («Заповіт») 4. «На панщині пшеницю жала…» («Сон») 5. «В неволі плачучи умру…» («Мені  однаково…»)

Номер слайду 9

Назвати твори, із яких  ці рядки взято. 6. «Село неначе погоріло…» («І виріс я на чужині») 7. «Оглянувся я на хату…» («Мені тринадцятий минало…»)8. «Плугатарі з плугами йдуть…» («Садок вишневий коло хати») 9. «Пишається над водою червона калина…» («Тече вода з-під явора…») 10. «По діброві вітер віє…» («Тополя»)

Номер слайду 10

Четвертий гейм « ПОЕТИЧНИЙ»

Номер слайду 11

Згадати назву поезії1. Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями,Бо москалі – чужі люде, роблять лихо з вами. Москаль любить, жартуючи, жатруючи кине;Піде в свою Московщину, а дівчина гине...(«КАТЕРИНА») 2. По діброві вітер віє, гуляє по полю,Край дороги гне тополю до самого долу. Стан високий, лист широкий марне зеленіє,Кругом поле, як те море широке, синіє... ( «ТОПОЛЯ»)

Номер слайду 12

Згадати назву поезії3. Було колись в Україні – ревіли гармати;Було колись – запорожці вміли панувати. Панували, добували і славу, і волю –Минулося: осталися могили по полю. ( «ІВАН ПІДКОВА») 4. Гомоніла Україна, довго гомоніла, Довго, довго кров степами текла-червоніла. Текла, текла та й висохла, степи зеленіють;Діди лежать, а над ними могили синіють... ( «ГАЙДАМАКИ») 

Номер слайду 13

Згадати назву поезії5. Летим. Дивлюся, аж світає, Край неба палає,Соловейко в темнім гаї сонце зустрічає. Тихесенько вітер віє, степи, лани мріють,Між ярами над степами верби зеленіють..(«СОН») 6. Зоре моя вечірняя, зійди над горою,Поговоримо тихесенько в неволі з тобою. Розкажи, як за горою сонечко сідає,Як у Дніпра веселочка воду позичає. Як широка сокорина віти розпустила... А над самою водою верба похилилася...(«КНЯЖНА»)

Номер слайду 14

П’ятий гейм «ЧОРНИЙ ЯЩИК»У чорному ящику знаходиться річ, яку подарувала на згадку Тарасу Григоровичу Варвара Рєпніна. ( БІБЛІЯ )2. У чорному ящику те, на виготовлення якого використовують дерево або полімерний сплав, лак, штучні волокна чи натуральне хутро. (ПЕНЗЛИК)

Номер слайду 15

Шостий гейм «ТАЄМНИЙ ГІСТЬ»Завдання від уболівальників

Номер слайду 16

Назвіть твори поета (не менше семи), які покладені на музику і стали відомими піснями. «Реве та стогне Дніпр широкий», «Така її доля», «Думи мої, думи мої», «Садок вишневий коло хати», «Заповіт», «Тече вода в синє море», «Зоре моя вечірняя», «Утоптала стежечку», «Закувала зозуленька», «Хустина», «Гей літа орел», «Бандуристе, орле сизий!» «У перетику ходила…» та ін. Які художні твори про життя Шевченка ви знаєте? С. Васильченко «В бур'янах», О. Іванченко «Тарасові шляхи», Д. Красицький «Тарасова земля», Д. Косарик «Син-колос», О. Ільченко «Петербурзька осінь», Л. Смілянський «Поетова молодість», В. Костенка «Стежки до Кобзаря», З. Тулуб «В степу безкраїм за Уралом», В. Шевчук «Син волі» та інші.

Номер слайду 17

Сьомий гейм «ЗНАЙДИ ЗАЙВЕ»

Номер слайду 18

“Марія”, “Минули літа молодії”, “Мойсей”. (Іван Франко)2. “Доля”, “Оргія”, “Пророк”. (Леся Українка)3. “На полі крові”, “Царі”, “Варнак”. (Леся Українка)4. “Гімн”, “Княжна”, “Марина”.5. Карл Брюллов, Іван Сошенко, Г. Квітка-Основ’яненко, Василь Жуковський, Олексій Венеціанов, Євген Гребінка. (викуп із кріпацтва)

Номер слайду 19

6. Наливайко, Ярема Галайда, Оксана, Іван Гонта, Максим Залізняк. (“Гайдамаки”)7. Йосип, Івась, Катерина, Іван. (головні герої «Катерини») 8. «Лілея», «Причинна», «Тополя», «Наймичка». (балади)

Номер слайду 20

Восьмий гейм « ДАЛІ, ДАЛІ, ДАЛІ...»

Номер слайду 21

Членом якого братства був Шевченко?( Кирило – Мефодіївського ). Скількома мовами перекладений «Заповіт»? (Сто). Кому присвятив Шевченко поему «Катерина»? (В. А. Жуковському). Де було написано «Заповіт»? (У Переяславі). У якому році Тарас «пас ягнята за селом»? ( 1814 +13= 1827р.).

Номер слайду 22

Ким був на початку повстання Ярема з поеми «Гайдамаки»? (Наймитом). Попередня назва Тарасової гори.(Чернеча). Село, в якому провів дитинство Т. Шевченко.(Кирилівка). Прізвище Яреми з поеми «Гайдамаки». ( Галайда).

Номер слайду 23

Дата перепоховання Шевченка. (22 травня 1861 року). Скільки творів увійшло до першого «Кобзаря»?(Вісім). Автор картини «Тарас – пастух». (Іван Їжакевич). Скільки років поет перебував на засланні?(Десять). Перший твір на історичну тематику. (Поема «Іван Підкова»).Ім’я сестри, яка була для Тараса другою матір’ю.(Катерина). Найвідоміший драматичний твір Шевченка.(«Назар Стодоля»).

Номер слайду 24

Рік першого видання «Кобзаря». (1840). Звання Шевченка після закінчення Академії мистецтв. (Вільний художник). Псевдонім Шевченка. (Дармограй). Час другої поїздки Шевченка в Україну. (Серпень, 1845 р.). Кому присвятив Шевченко поему «Тризна»? (ВАРВАРІ РЄПНІНІЙ).

Номер слайду 25

Негритянський актор-трагік, друг Шевченка. (Айра Олдріж). Автор музики до «Заповіту». (М. Вербицький). Дівоче прізвище матері поета. (Бойко). Хто такі неофіти? (Перші християни).

Номер слайду 26

Дата першого арешту Кобзаря. ( 15 квітня 1847р.). Твір, яким відкривається перше видання «Кобзаря». («Думи мої, думи...»). Твір, яким відкривається сучасне видання «Кобзаря». (Балада «Причинна»). Яким морем ходила шхуна «Костянтин», на якій перебував Шевченко».(Аральським).

Номер слайду 27

Скількома мовами читалися промови на похороні Шевченка в Петербурзі? (Трьома). Скільки медалей за свої роботи отримав Поет, навчаючись в Академії мистецтв? (Три). На якій грошовій купюрі зображено портрет Шевченка? (СТО).

Номер слайду 28

Які це медалі – золоті, срібні, бронзові?(СРІБНІ). Яку книгу Т. Шевченко склав і видав для навчання грамоти рідною мовою?(«Буквар»). Поема, в назві якої - жіноче ім’я, що в перекладі з грецької означає «чиста».(«Катерина»). Чий портрет було намальовано й розіграно в лотерею з метою продажу задля викупу Шевченка з кріпацтва? ( Жуковського). 

Номер слайду 29

Яку суму за свого кріпака Тараса зажадав пан Енгельгардт? (2500 крб.). Де мріяв оселитися Шевченко в Україні? (Над Дніпром у Каневі). Коли народився Поет? (9 березня 1814 р.). На якому році життя помер письменник? ( 47 – му, йому було 47 років і один день). 

Номер слайду 30

Як звали жінку, з якою Тарас мав намір побратися? (Ликера Полусмакова). Друга назва вірша «Садок вишневий коло хати». («Вечір»). Місто, в якому Шевченко жив з осені 1829 року.( Вільно). Коли вручена відпускна Шевченку? ( 25 квітня 1838 року). 

Номер слайду 31

Дев’ятий гейм «КАПІТАН, КАПІТАН, УСМІХНИСЯ...»

Номер слайду 32

1. Назвіть прізвище письменнка, що в другій половині ХХ ст. помер у концтаборі у віці 47 років, і був удостоєний Шевченківської премії.(Василь Стус).2. Прізвище українського актора, який зіграв Шевченка у фільмі «Сон». (Іван Миколайчук).

Номер слайду 33

3. Цей список розпочато в 1962 р. і щорічно поповнюється. До нього потрапили   П. Тичина, О. Гончар, П. Загребельний, В. Сосюра, Г. Тютюнник, М. Бажан, А. Малишко, В. Симоненко, І. Драч, Д. Павличко та інші. Що це за список? (Лауреати літературної Національної (раніше Державної) премії імені Т. Шевченка.)

Номер слайду 34

4. Перу та пензлю Шевченка належать такі літературні твори, «Дорошенко», «Никита Гайдай», «Слепая красавица» та картини «Група сплячих жебраків», «Панна сотниківна». Що об’єднує ці літературні та мистецькі твори? ( Не дійшли до нашого часу).

Номер слайду 35

 Десятий гейм «ПРОДОВЖИ»

Номер слайду 36

Садок вишневий коло хати...( Хрущi над вишнями гудуть,Плугатарi з плугами йдуть. Спiвають iдучи дiвчата,А матерi вечерять ждуть.)Уже покликали до паю, а я собі...( у бур’яніМолюся Богу... І не знаю,Чого маленькому меніТойді так приязно молилось,Чого так весело було.)

Номер слайду 37

 Якби ви знали, паничі,…(Де люде плачуть живучи,То ви б елегій не творили. Та марне Бога б не хвалили,На наші сльози сміючись.). Думи мої, думи мої… (Лихо мені з вами!  Нащо стали на папері  Сумними рядами?..  Чом вас вітер не розвіяв  В степу, як пилину?  Чом вас лихо не приспало,  Як свою дитину?.. )

Номер слайду 38

 Одинадцятий гейм «ЗНАЙДИ СПІЛЬНЕ»

Номер слайду 39

 1. Що спільного між творами «Катерина», «Наймичка», «Марія»? (тема)2. Що спільного між творами «Тече вода в синє море», «Вітре буйний, вітре буйний»,«Тяжко-важко в світі жити», «Нащо мені чорні брови»? (назва – «Думка»)3. Що спільного між творами «Причинна», «Тополя», «Русалка»?(балада)

Номер слайду 40

 4. Що спільного між творами «У всякого своя доля…», «На панщині пшеницю жала…», «Гори мої високії…»? (назва «Сон»)5. Що спільного між матір’ю, сестрою Тараса Шевченка; матір’ю Марка з поеми «Наймичка», однією з картин Т. Шевченка та реалістичною соціально-побутовою поемою, темою якої є зображення трагедії селянки-покритки. (ім’я Катерина) 6. Що спільного між героями Назар, Галя, Гнат, Кичатий, Стеха? («Назар Стодоля»)

Номер слайду 41

pptx
Додано
14 січня 2020
Переглядів
1620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку