Презентація"НАША МОВА КАЛИНОВА"

Про матеріал
Вам напевно цікаво знати, як же виникли наші літери і алфавіт? Понад тисячу років тому їх створив один розумний чоловік - вчений, Кирило разом із своїм братом Мефодієм. Ось така історія виникнення нашого алфавіту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«НАША МОВА КАЛИНОВА»Презентація до тематичної розваги для старших дошкільнят. Підгутовала вихователь ІІ кат. А.І. Георгінова

Номер слайду 2

Яка ж багата рідна мова!Увесь чарівний світ у ній!Вона барвиста і чудова,І нищити її не смій!То ж мову вчи і прислухайся. До того, як вона звучить.І розмовляти так старайся,Щоб всім її хотілось вчить. Вона ж у нас така багата,Така чарівна, як весна!І нею можна все сказати,І найрідніша нам вона. Вона, як зоря пурпурова,Що сяє з небесних висот,І там, де звучить рідна мова,Живе український народ.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вам напевно цікаво знати, як же виникли наші літери і алфавіт? Понад тисячу років тому їх створив один розумний чоловік - вчений, Кирило разом із своїм братом Мефодієм. Ось така історія виникнення нашого алфавіту.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Спочатку була - мова жестів.

Номер слайду 8

Це було дуже давно, люди спілкувалися за допомогою жестів і словами, жили вони невеликими племенами. Та минав час, люди ходили на полювання зустрічали інші племена, зустрічалися і ворожі, тож люди вигадали малюнки-схеми на камені чи дереві і швидко передавали один одному попереджаючи про небезпеку. Скажімо, поруч намальовані маленький ведмідь, стрілка та три палички. Це означало: до того місця, де мешкають ведмеді, треба йти три дні

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Далі люди малюнок замінили знаками. Наприклад, хвиляста лінія означала «вода», а квадратик — «камінь». Такі знаки називалися ієрогліфами. Хочете спробувати скласти з ієрогліфів повідомлення для друзів?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Камінь Ймовірно, першим з матеріалів, наякому люди стали висікати спочаткуідеографічні зображення, апізніше - умовні символи, складовізнаки і букви, був камінь. Так, вжедавньоєгипетські майстри вибивализаточеними зубилами ієрогліфи накам'яних обелісках.

Номер слайду 14

Глина Мешканці стародавньої Месопотаміївидавлювали знаки і букви на сирихзаготовках глиняної цегли татабличок різних габаритів. робиливони це кістяним стрижнем зклиноподібним вістрям, а післянанесення символів глину обпалювали. Обпалені таблички служилипосланнями і мали таке ж широкеходіння, як листи і рахунки в нашечас. Зародження клинопису в. Межиріччя відносять до 3500 до н.е.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Листя дерев. Пальмові листя служили писчим матеріалом знезапам'ятних часів. Величезні листя пальми нарізали смугамимайже будь-якої бажаної довжини і шириною близько 5 см. На поверхні аркуша металевимстрижнем видавлювали борозенки знаків, а потімці поглиблення заповнювали чорним барвником,чому письмена ставали чітко помітними. Проробивши по краю списанихаркушів пару отворів і пропустивши через нихшнури, листи скріплювали разом - виходилакнига. Пам'ять про таке використання пальмовоголистя збереглася аж до наших днів - вназві «листів» сучасної книги.

Номер слайду 17

Папірус Папірус був першим письмовим матеріалом,якому притаманні багато властивостейсучасної паперу. Слово "папірус" стало позначати папір на багатьох мовах Європи (порівняй: ньому. - papier, фр. - papier, англ. - paper). Внутрішню плоть стебла папірусу греки називали «біблос». До початку нової ери в Єгипті були великі плантації папірусу, але з ростом споживання паперу вони поступово скорочувалися і в кінці решт майже зовсім зникли.

Номер слайду 18

Спеціальні пір'я для письма

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Мова - краса спілкування,Мова - як сонце ясне. Мова - то предків надбання,Мова - багатство моє.

pptx
Додано
17 листопада 2020
Переглядів
1140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку