Презентація "Насичені й ароматичні аміни: склад і будова молекул, назви найпростіших за складом сполук. Будова аміногрупи.Аміни як органічні основи. Хімічні властивості."

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал про аміни, їх фізичні та хімічні властивості. Також містить посилання на відеоматеріали з дослідами. Презентація підкріплена формулами та фотоматеріалами. В кінці містяться завдання для узагальнення знань отриманих під час уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАСИЧЕНІ Й АРОМАТИЧНІ АМІНИ: СКЛАД І БУДОВА МОЛЕКУЛ, НАЗВИ НАЙПРОСТІШИХ ЗА СКЛАДОМ СПОЛУК. БУДОВА АМІНОГРУПИ. АМІНИ ЯК ОРГАНІЧНІ ОСНОВИ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ МЕТАНАМІНУ, АНІЛІНУ. ОДЕРЖАННЯ АНІЛІНУ

Номер слайду 2

Аміни – похідні амоніаку, в молекулі якого один або кілька атомів Гідрогену заміщено на вуглеводневий замісник. Характеристична група амінів - - NН2 аміногрупа. Амоніак. Метиламін

Номер слайду 3

Будова амінів Аміни поділяють на первинні, вторинні і третинні:

Номер слайду 4

Класифікація амінів І. За кількістю замісників. ПервинніСН3 - NH2 С2 Н5 – NH2 Вторинні СН3-N-СН3 CH3- NH – CH3 С2 Н5-NН- С2 Н5 ТретинніСН3ІІ. За природою замісників. НасиченіСН3 –NН2метиламін (метанамін)АроматичніС6 Н5- NН2феніламін (анілін)

Номер слайду 5

Фізичні властивості амінів 1. Метиламін, диметиламін, триметиламін, етиламін – гази, добре розчинні у воді, з різким запахом амоніаку. Метиламін. Диметиламін. Триметиламін2. Середні аміни – рідини з неприємним рибним запахом.3. Вищі аміни – тверді нерозчинні речовини без запаху. Анілін (феніламін) — органічна сполука з формулою С6 Н5 NН2, найпростіший ароматичний амін. Це безбарвна масляниста рідина з характерним запахом, трохи важчий за воду й погано в ній розчинний, добре розчиняється в органічних розчинниках. На повітрі анілін швидко окислюється й набуває червоно-бурого забарвлення. Отруйний. Анілін (феніламін)

Номер слайду 6

Оскільки атом Нітрогену має неподілену пару електронів, аміни, як іамоніак, проявляють властивості основ, проте вони є сильнішими основамизавдяки впливу метильного радикалу, який відштовхуючи від себе електрони,спрямовує їх до аміногрупи: СН3→NH2 Основні властивості посилюються в ряду: Амоніак< первинні аміни <вторинні аміни <третинні аміни. Хімічні властивості амінів1. Реакції окиснення – горіння4 СН3 NН2 + 9 О2 → 4 СО2 +10 Н2 О + 2 N24 С2 Н5 NН2 + 15 О2 → 8 СО2 +14 Н2 О + 2 N2

Номер слайду 7

2. Взаємодія з кислотами. СН3 NН2 + НCl → [СН3 NН3]Cl. Метиламін метиламоній хлорид1. У пробірку наливаємо 1 мл аніліну.2. До аніліну додаємо приблизно 5 мл води.3. Оскільки анілін обмежено розчинюється у воді, то вони утворюють два окремі шари.

Номер слайду 8

4. Ретельно перемішуємо. Анілін утворює емульсію з водою.5. Додаємо хлоридну кислоту.6. Краплі аніліну зменшуються та потроху зникають. Спостерігаємо однорідний розчин анілін гідрохлориду. Посилання на відео з виконанням даного досліду. Посилання на дослід №2

Номер слайду 9

Анілін (феніламін) – найпростіший ароматичний амін,складається з бензольного ядра та аміногрупи. До первинних, вторинних чи третинних амінівналежить анілін?Анілін має властивості дещо відмінні від інших амінів, щопояснюється впливом бензольного ядра на аміногрупу і навпаки. Оскільки в бензені електрони утворюють спільну π-електронну хмару, вони не лише не зміщуються до аміногрупи, а навпаки – неподілена електронна пара Нітрогену зміщується до бензольного кільця. Зменшення електронної густини на атомі Нітрогену призводить до послаблення здатності приєднувати катіон Гідрогену, а отже і взаємодіяти з кислотами. Тому порівняно з амінами, анілін є слабшою основою. Відповідно посилення основних властивостей відбуватиметься таким чином: Анілін < амоніак< первинні аміни <вторинні аміни <третинні аміни. Проте аміногрупа здійснює вплив і на бензольне кільце: електронна густина зміщується в орто- і пара-положення і Гідрогени там стають більш рухливими, тому легко відриваються.

Номер слайду 10

Властивості аніліну  Агрегатний стан (безбарвна масляниста рідина) Температура плавлення і кипіння (-6ºС і +184ºС) Розчинність у воді (низька)Отруйний !!!

Номер слайду 11

Хімічні властивості 1. Горіння: 4 С6 Н5 NH2 +31 О2 = 24 СО2 + 2 N2 + 14 H2 О2. Взаємодія з кислотами: С6 Н5 NH2 + НCl = С6 Н5 NH3 Cl – феніламонійхлорид3. Реакція з бромом (якісна реакція)Відео “ Взаємодія аніліну з кислотами ”Відео “ Взаємодія аніліну з бромом “

Номер слайду 12

Одержання аніліну Відновлення нітросполук зазвичай використовують для одержання первинних амінів ароматичного ряду (реакція Зініна). С6 Н5 NО2 + 6 H Fe, HCl С6 Н5 NН2 + 2 H2 OПри взаємодії кислоти з металом – Fe, Zn, Al в перший момент утворюється атомарний Гідроген, який виконує роль відновника.

Номер слайду 13

Вплив на організм Аміни, як правило отруйні, токсичні, мають подразнюючу дію на організм,спричиняють порушення дихання, негативно впливають на нервову систему. Утворюються в природі при гнитті органічних решток.

Номер слайду 14

Систематизація та узагальнення набутих знань Тренувальні вправи. Серед наведених формул укажіть ті, які належать амінам: С4 Н9 NН2, С3 Н6, С5 Н11 Сl, СН 3 ОН , СН3 –NО2, С2 Н5 NН2. Напишіть назви даних амінів. Напишіть структурні формули амінів: С4 Н9 NН2, С2 Н5 NН СН3, СН3 NН СН3, С6 Н5 NН2 Напишіть назви даних амінів.

Номер слайду 15

1. Анілін належить до ароматичних амінів, його молекула складається з бензольного ядра і нітрогрупи.2. В аніліні проявляється взаємний вплив атомів та груп атомів у молекулі.3. Наявність бензольного ядра посилює основні властивості аніліну, априсутність аміногрупи збільшує рухливість атомів Гідрогену у мета-положенні.4. Для аніліну характерні слабкі основні властивості, тому він взаємодієлише із сильними кислотами.5. Перевагою реакції Зініна є те, що в ній використовується молекулярнийводень. Задача1. Обчисліть об’єм метиламіну, що містить 4% домішок, який згорів,якщо при цьому утворилося 4,9 л азоту. (10,2 л)2. При спалюванні аміну масою 11,8 г утворився вуглекислий газ масою26,4 г, 16,2 г води і азот. Густина речовини за гелієм 14,75. Визначте формулу аміну, складіть формули його ізомерів. (С3 Н7 NH2)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Романішина Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лысак Надежда
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Kornienko Liana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
10 березня 2023
Переглядів
9081
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку