Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення

Про матеріал
Презентація по темі "Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення. Підготував студент групи 158 ПР Святецький Нікіта

Номер слайду 2

Вуглеводи. Вуглеводи відіграють першорядну роль в процесі харчування, оскільки саме вони якнайбільше задіяні в забезпеченні енергетичних потреб всього організму, а також вони беруть участь у метаболізмі всіх поживних речовин. Вуглеводи являють собою органічні сполуки, що складаються з вуглецю, водню і кисню. Вуглеводи, оскільки вони досить легкодоступні і дуже швидко засвоюються, є основним джерелом енергії для організму. В організм людини вуглеводи можуть надходити з їжею (крупи, овочі, бобові культури, фрукти, тощо), а також вироблятися з жирів і деяких амінокислот.

Номер слайду 3

Класифікація вуглеводів

Номер слайду 4

До простих вуглеводів відносяться:

Номер слайду 5

Глюкоза – головний постачальник енергії для мозку. Вона міститься в плодах і ягодах і необхідна для забезпечення енергією і для вироблення в печінці глікогену. Глюкоза

Номер слайду 6

Фруктоза майже не вимагає для свого засвоєння гормону інсуліну, що дозволяє використовувати її при цукровому діабеті, але лише в помірних кількостях. Фруктоза

Номер слайду 7

Галактоза в продуктах у вільному вигляді не зустрічається. Виробляється при розщепленні лактози. Галактоза

Номер слайду 8

Сахароза міститься в цукрі і солодощах. При попаданні в організм розщеплюється на складові: глюкозу і фруктозу. Сахароза

Номер слайду 9

Лактоза – вуглевод, що міститься в молочних продуктах. При вродженому або набутому дефіциті ферменту лактози в кишечнику порушується процес розщеплення лактози на глюкозу і галактозу, що більш відоме як непереносимість молочних продуктів. Лактоза

Номер слайду 10

Мальтоза – проміжний продукт розщеплення крохмалю травними ферментами. Надалі мальтоза розщеплюється до глюкози. У вільному вигляді вона міститься в меді, солоді. Мальтоза

Номер слайду 11

До складних вуглеводів відносяться:

Номер слайду 12

Крохмаль – становить до 80% всіх вуглеводів, які надходять з їжею. Його основні джерела: хліб і хлібобулочні вироби, крупи, бобові, рис і картопля. Крохмаль

Номер слайду 13

Глікоген – полісахарид, який складається з сильно розгалужених ланцюжків молекул глюкози. Він в невеликих кількостях міститься в тваринних продуктах. Глікоген

Номер слайду 14

Пектини і геміцелюлоза володіють гігроскопічними властивостями, що дозволяє їм сорбувати і захоплювати з собою надлишок холестерину, аміак, жовчні пігменти та інші шкідливі речовини. У великій кількості харчові волокна міститься в хлібі грубого помолу, висівках, овочах і фруктах. Пектини, геміцелюлоза та харчові волокна

Номер слайду 15

Клітковина – це вуглевод, що входить до складу оболонок рослинних клітин. В організмі клітковина практично не перетравлюється, лише незначна частина може бути перетравлена. Клітковина

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
14 березня 2023
Переглядів
14073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку