Вуглеводи у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення. Підготував студент групи 158 ПР Святецький Нікіта
Номер слайду 2
Вуглеводи. Вуглеводи відіграють першорядну роль в процесі харчування, оскільки саме вони якнайбільше задіяні в забезпеченні енергетичних потреб всього організму, а також вони беруть участь у метаболізмі всіх поживних речовин. Вуглеводи являють собою органічні сполуки, що складаються з вуглецю, водню і кисню. Вуглеводи, оскільки вони досить легкодоступні і дуже швидко засвоюються, є основним джерелом енергії для організму. В організм людини вуглеводи можуть надходити з їжею (крупи, овочі, бобові культури, фрукти, тощо), а також вироблятися з жирів і деяких амінокислот.
Номер слайду 3
Класифікація вуглеводів
Номер слайду 4
До простих вуглеводів відносяться:
Номер слайду 5
Глюкоза – головний постачальник енергії для мозку. Вона міститься в плодах і ягодах і необхідна для забезпечення енергією і для вироблення в печінці глікогену. Глюкоза
Номер слайду 6
Фруктоза майже не вимагає для свого засвоєння гормону інсуліну, що дозволяє використовувати її при цукровому діабеті, але лише в помірних кількостях. Фруктоза
Номер слайду 7
Галактоза в продуктах у вільному вигляді не зустрічається. Виробляється при розщепленні лактози. Галактоза
Номер слайду 8
Сахароза міститься в цукрі і солодощах. При попаданні в організм розщеплюється на складові: глюкозу і фруктозу. Сахароза
Номер слайду 9
Лактоза – вуглевод, що міститься в молочних продуктах. При вродженому або набутому дефіциті ферменту лактози в кишечнику порушується процес розщеплення лактози на глюкозу і галактозу, що більш відоме як непереносимість молочних продуктів. Лактоза
Номер слайду 10
Мальтоза – проміжний продукт розщеплення крохмалю травними ферментами. Надалі мальтоза розщеплюється до глюкози. У вільному вигляді вона міститься в меді, солоді. Мальтоза
Номер слайду 11
До складних вуглеводів відносяться:
Номер слайду 12
Крохмаль – становить до 80% всіх вуглеводів, які надходять з їжею. Його основні джерела: хліб і хлібобулочні вироби, крупи, бобові, рис і картопля. Крохмаль
Номер слайду 13
Глікоген – полісахарид, який складається з сильно розгалужених ланцюжків молекул глюкози. Він в невеликих кількостях міститься в тваринних продуктах. Глікоген
Номер слайду 14
Пектини і геміцелюлоза володіють гігроскопічними властивостями, що дозволяє їм сорбувати і захоплювати з собою надлишок холестерину, аміак, жовчні пігменти та інші шкідливі речовини. У великій кількості харчові волокна міститься в хлібі грубого помолу, висівках, овочах і фруктах. Пектини, геміцелюлоза та харчові волокна
Номер слайду 15
Клітковина – це вуглевод, що входить до складу оболонок рослинних клітин. В організмі клітковина практично не перетравлюється, лише незначна частина може бути перетравлена. Клітковина