Презентація "Наступність дошкільної і початкової освіти. Особливості організації мовно-літературної освіти молодших школярів"

Про матеріал

Викладачем розкрито питання наступності дошкільної і початкової освіти, зокрема висвітлено компетентності освітньої лінії «Мовлення дитини» оновленого Базового компоненту дошкільної освіти, з'ясовано особливості змістових ліній початкового курсу мовно-літературної освіти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наступність дошкільної і початкової освіти. Особливості організації мовно-літературної освіти молодших школярів

Номер слайду 2

Початкова школа безпосередньо пов’язана з дошкіллям і продовжує (особливо – 1–2 класи) діяти за принципами й методиками, що застосовують у садочках:використання гри;діяльнісний підхід до навчання, тобто набуття дитиною власного досвіду та умінь через залучення до суто дитячої діяльності – рухової, ігрової, мистецької, пізнавально-дослідницької, господарчо-побутової;компетентнісний підхід: формування компетентностей дитини за освітніми лініями з урахуванням її бажань, інтересів, намірів із набутими знаннями, уміннями й навичками;інтегрований підхід: формування цілісної картини світу;особистісно-орієнтований підхід: посилена увага до індивідуальних потреб дитини, її вподобань, здібностей, ініціативності та креативності.

Номер слайду 3

Освітня лінія “Мовлення дитини”Інваріативні компетентності:мовленнєва;комунікативна;літературно-художня. Варіативні компетентності:основи грамоти, тобто оволодіння початковими навичками читання й письма, здатність до фонематичного сприйняття, звукового аналізу елементів мови тощо;іноземна мова, що означає базовий рівень володіння іншими мовами.

Номер слайду 4

Початковий курс мовно-літературної освіти розпочинається в 1-му класі з навчання грамоти, метою якого є:продовження удосконалення фонематичного слуху; продовження збагачення, уточнення та активізації словникового запасу учнів;продовження формування в першокласників навичок читання і письма;продовження розвитку комунікативних умінь, пізнавальних здібностей, здатності спілкуватися українською мовою в особистому й суспільному житті; здійснення граматико-орфографічної пропедевтики.

Номер слайду 5

Тривалість добуквеного, буквеного і післябуквеного періодіввизначається вчителем на основі діагностики готовності учнів до опанування грамотою, спостережень за темпом набуття та якістю набутих навичок звукового й звуко-буквеного аналізів, навичок читання і письма.

Номер слайду 6

Змістові лінії:«Взаємодіємо усно»;«Читаємо»;«Взаємодіємо письмово»;«Досліджуємо медіа»;«Досліджуємо мовні явища»;«Театралізуємо».

Номер слайду 7

Змістова лінія «Взаємодіємо усно»Наступність дошкільної і початкової освіти виявляється у продовженні:- формування аудіативних умінь;- необхідності розвивати мовленнєвий слух і вміння розуміти почуте;- вправляння у запам’ятовуванні прослуханих слів, словосполучень, речень, невеликих за обсягом висловлень;- формування діалогічного та монологічного мовлення учнів.

Номер слайду 8

Змістова лінія «Читаємо» Формування основних очікуваних результатів:читати вголос доступні тексти переважно цілими словами (окремі слова ускладненої структури – складами);виявляти розуміння їх фактичного змісту;правильно інтонувати речення, різні за метою висловлювання та інтонацією;висловлювати власне ставлення до прочитаного;читати за ролями діалоги з казок, оповідань, віршів; мати уявлення про найважливіші джерела інформації: дитячі книжки, журнали, енциклопедії, телебачення, бібліотека, Інтернет;виявляти інтерес, позитивне ставлення до книжки; пояснювати свої читацькі вподобання.

Номер слайду 9

Змістова лінія «Взаємодіємо письмово»спрямована на:- формування в першокласників технічних, графічних навичок письма та початкових орфографічних навичок;- умінь добирати й записувати назву малюнка, заголовок до тексту;- будувати й записувати речення за ілюстрацією, життєвою ситуацією;- дотримуватися культури оформлення письмових робіт;- виявляти і виправляти недоліки письма (самостійно та за допомогою вчителя).

Номер слайду 10

!!!Зважаючи на фізіологічні особливості шестирічних першокласників, неприпустимим є прискорене проходження усіх періодів навчання грамоти, оскільки навіть за умови інтенсивної підготовки дітей до школи, коли вони уже в 1-му класі добре читають, навичка письма потребує тривалого часу для формування:  у дошкільному віці вона не формується.

Номер слайду 11

Змістова лінія «Досліджуємо медіа»передбачає формування в учнів 1 класу вмінь сприймати прості медіапродукти, брати участь в обговоренні їх змісту і форми, розповідати про свої враження від прослуханих / переглянутих медіапродуктів; посильні для учнів 1 класу прості медіапродукти: малюнки, світлини, комікси, дитячі журнали, мультфільми тощо.

Номер слайду 12

Змістова лінія «Досліджуємо мовні явища»Звуки:формування умінь розрізнювати голосні і приголосні звуки;правильно вимовляти тверді й м’які, дзвінкі й глухі приголосні звуки; відтворювати ланцюжок звуків у почутому слові (без явищ асиміляції);правильно наголошувати загальновживані слова.

Номер слайду 13

Змістова лінія «Досліджуємо мовні явища»Букви:позначати мовні звуки буквами на письмі;правильно записувати слова, вимова й написання яких збігаються;відтворювати алфавітні назви букв;поділяти на склади слова під час переносу їх частин в інший рядок.

Номер слайду 14

Змістова лінія «Досліджуємо мовні явища»Слова:розрізнювати близькі й протилежні за значенням слова;упізнавати і розрізнювати слова – назви предметів, ознак, дій, чисел, ставити до них запитання;упізнавати службові слова (за допомогою вчителя).

Номер слайду 15

Змістова лінія «Досліджуємо мовні явища»Речення, текст:складати й інтонаційно правильно вимовляти (читати) розповідні, питальні та окличні речення і відповідно оформлювати їх на письмі; мати уявлення про текст, добирати заголовок до тексту. 

Номер слайду 16

Змістова лінія «Театралізуємо»передбачає залучення учнів до сценічної творчості, зокрема імпровізації, що забезпечує розвиток у дитини емоційного інтелекту, творчого мислення, самосвідомості тощо.

Номер слайду 17

Змістова лінія «Театралізуємо»Завдання групи № 1: замінити головного героя. Замість Колобка в дітей має з’явитись новий персонаж. Який саме — підкаже фантазія!Завдання групи № 2: зберегти сюжетну лінію казки, але замінити героїв, з якими зустрічається Колобок. Завдання групи № 3: зберегти сюжетну лінію казки, але змінити місце подій. Наприклад, Колобок може зустрічатись із Лисицею не в лісі біля пенька, а на кометі в космосі. Завдання групи № 4: зробити Колобка головним героєм іншої казки.

pptx
Додано
14 червня 2021
Переглядів
1161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку