Презентація "Натюрморт"

Про матеріал
Презентація з образотворчого мистецтва для учнів 6 класу на тему "Натюрморт". В презентації продемонстровані види натюрморту, правила постановки натюрморту та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Натюрморт (від франц.- «нежива натура») - це зображення неживих предметів, об'єднаних в одну композицію У своїх картинах художники зазвичай зображують квіти, фрукти, овочі, посуд, різноманітну їжу, предмети побуту. У натюрморті виражається ставлення людини до навколишнього світу, розкривається його розуміння прекрасного.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Натюрморт повинен бути розміщений так, щоб нижні частини предметів і їх розташування на столі було б видно. Для цього групу предметів треба поставити нижче рівня очей. Натюрморт повинен міститися на будь-якому фоні. Фон найкраще гладкий, спокійний і не темний - стіна, картон, тканина без складок і т.п. Підбираючи предмети треба враховувати, наскільки важко буде їх малювати. Важчими вважають предмети, форма яких роздроблена дрібними деталями, прикрасами і важко сприймається по конструкції.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Для художника, аркуш ніби вікно у той простір, який він уявляє і хоче намалювати. З лінійних малюнків ми починаємо свої перші художні спроби. Для того щоб зобразити предмет об’ємним, ми маємо виявити на ньому світло і тіні. Як вони розміщуються?Закономірності розміщення світла і тіней на предметі легше помітити, якщо освітити його направленим збоку електричним світлом (наприклад, настільною лампою, що стоїть недалеко від предмета).

Номер слайду 12

Найсвітлішим місцем є полиск (рос. – блик). Це та поверхня, що розміщена найближче до світла і перпендикулярно до його променів, ніби перетинає їм шлях. Освітлені ділянки поруч із полиском - зона світла. Той бік предмета, на який зовсім не потрапляє світло, міститься в тіні. Але якщо уважно придивитися до тіньового боку предмета, можна помітити, що він ледь-ледь освітлений. Звідки? Це - відблиск, віддзеркалення світла від освітлених ділянок поруч. Таке ледь помітне випромінювання на тіньових ділянках називають рефлексом. Рефлекс завжди міститься у власній тіні предмета. Власна тінь - це темний, протилежний освітленому, бік предмета. Предмет має і падаючу тінь. Це тінь від предмета, вона виникає з протилежної сторони від світла.

Номер слайду 13

Виконуючи малюнок, «затемнювати» тіні та півтіні треба штрихом, а не замальовувати олівцем як заманеться. Поєднання світла і тіні створює основні градації світлотіні

Номер слайду 14

Полиск. Світло. Півтінь(Напівтінь)Власна тінь. Рефлекс. Падаюча тінь

Номер слайду 15

Номер слайду 16

1. Розміщення на аркуші2. Порівняйте фрукти/овочі по ширині і висоті, визначте форму предметів.3. Виконайте лінійну побудову натюрморту, нанесіть складки драпірування і світлотіні на предметах.

Номер слайду 17

Приклади поетапного зображення

Номер слайду 18

Приклади поетапного зображення

Номер слайду 19

Приклади поетапного зображення

Номер слайду 20

Приклади поетапного зображення

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Каленіченко Оксана Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балануца Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Краснопір Наталія Іванівна
    Дуже детальна і корисна інформація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
13654
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку