Презентація "Використання арт-терапії на уроках образотворчого мистецтва"

Про матеріал
Арт-терапія є найбільш давньою формою корекції емоційного стану, якою можна користуватися для зняття накопиченої психічної напруги, для того, щоб заспокоїтись чи просто зосередитись
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання арт-терапії на уроках образотворчого мистецтва. МАЙСТЕР-КЛАС підготувала Тетяна Присяжненко

Номер слайду 2

Арт-терапія є найбільш давньою формою корекції емоційного стану, якою можна користуватися для зняття накопиченої психічної напруги, для того, щоб заспокоїтись чи просто зосередитись

Номер слайду 3

НЕЙРОГРАФІЧНЕ МАЛЮВАННЯМета: зняття психосоматичної напруги, розвиток дрібної моторики, гармонізація особистості, зниження рівня тривожності, агресивності, імпульсивності

Номер слайду 4

Нейрографіка - це графічний метод трансформації свідомості, арт-терапія, при якому не важливі навички малювання. Суть цієї методики в нейрографічній лінії, яка спонтанна і не повторює себе. При цьому застосовується дрібна моторика рук, пов'язана з нейронними мережами мозоку. Завдяки цьому нейрографічний процес малювання здатен створювати нові нейронні зв'язки в мозоку й, отже, змінювати процес мислення.

Номер слайду 5

Психологічні бар’єри не дають нам можливості особистісного росту. Вони ніби сковують і тримають нас у лещатах. Хочеться, щоб сталося диво - і всі проблеми вирішилися самі собою. Але так не буває. Обмеження потрібно опрацьовувати. Можна спробувати графічний метод трансформації свого ставлення до проблеми – нейрографіку. Це арт-терапія, яка з’єднує нас з глибинами свідомості, щоб почути свій внутрішній голос. Це метод, покликаний поліпшити емоційний стан, зрозуміти причини проблем й усунути їх, це чудовий метод прийняття рішень, бо він простий, доступний, результативний.

Номер слайду 6

Основним у цьому методі є зображення ліній і фігур: Круги символізують гармонію, спокій. Трикутники говорять про конфлікти. Квадрати означають стабільність, що може трактуватися як позитивно, так і негативно.

Номер слайду 7

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ РОБОТИ Для нейрографіки підходить звичайнісінький папір, без ліній і клітинок. Формат, як правило, А4, але бувають винятки. Головне, щоб лист не був занадто тонкий, оскільки цей метод арт-терапії вимагає зображення великої кількості елементів. Інструменти можуть бути будь-якими, але обов’язково різних кольорів. Зазвичай використовують набір фломастерів, гелевих ручок, олівців. Акварельні фарби і пастель підійдуть тільки для зафарбовування великих ділянок малюнка. Крім того, їх краще застосовувати на акварельному або пастельному папері.

Номер слайду 8

СКІЛЬКИ ЧАСУ ЗАЙМАЄ ВИКОНАННЯ ВПРАВ  Створити малюнок формату А4 можна приблизно за годину-півтори. Максимум – близько чотирьох годин. Тим, хто хоче малювати, але не має достатньо часу для цього, ми рекомендуємо виконувати малюнки на невеликому аркуші паперу. Наприклад, формату А5. Займатися нейрографікою можна в будь-якому місці – там, де досить тихо, комфортно і є потрібні інструменти. Під час згладжування кутів небажано робити великі перерви. Для згладжування добре підходить широкий маркер: з ним робота прискорюється. Тоді малюнок можна виконати і за десять хвилин.  Нейрографіка об’єднує в собі творчість, мистецтво і психологію. За допомогою малювання людина виходить на зв'язок із самою собою, рефлексує. Ця арт-терапія дозволяє поглянути на будь-яку ситуацію під іншим кутом і знайти нестандартні шляхи подолання перешкод. 

Номер слайду 9

 АЛГОРИТМ ВИКОНАННЯ Перш ніж брати в руки фломастер, потрібно подумати про свою проблему, навіть можна озвучити її. Дайте відповідь на такі питання: Що викликає у Вас нерозуміння і негатив?Що зараз турбує? Що лякає?Які почуття виникають проблеми?  Потім напругу, яка виникла, потрібно виплеснути на аркуш пареру, зображуючи на ньому фігури або лінії в хаотичному порядку. Увага при цьому має бути спрямована на сам процес, а не на рівність ліній. Кола, квадрати і трикутники зображуються від руки. Вони можуть з’єднуватися або перекреслюватися характерними нейрографічними лініями – нерівними, злегка хвилястими. Тут можна робити їх нерівними, чим спонтанніші лінії, тим краще.

Номер слайду 10

  Тепер настав час досліджувати отриманий малюнок. Зазвичай лінії перетинаються і утворюють гострі кути. Фахівці з нейрографіки стверджують, що це говорить про присутність внутрішнього протиріччя, конфлікту.  Корекція полягає в тому, що всі знайдені кути треба заокруглити. Цим самим знімаються психологічні затискачі, згладжуються внутрішні конфлікти. В ході роботи стежте за тим, як трансформуються ті відчуття, які виникли на самому початку роботи з малюнком.

Номер слайду 11

  Об’єднайте довільно вибрані частини малюнка, зафарбувавши їх одним кольором. Повинні утворитися кольорові фігури. Їх кількість і колір не важливі. Така робота виконується для того, щоб знизити напругу і отримати позитивні емоції. Поглянувши на малюнок з боку, визначте, які лінії найяскравіші і найвиразніші. Їх потрібно ретельно промальовувати. Це допомагає позбутися вантажу, з легкістю вирішити задачу, яка здавалася складною.

Номер слайду 12

  ВИСНОВОК Тепер знову потрібно прислухатися до своїх відчуттів. Мету можна вважати досягнутою, якщо ви відчули легкість, свободу і гармонію. Якщо таких відчуттів не виникає, то поверх малюнка потрібно зобразити велику кількість кіл. Ця фігура не має кутів, тому сприятливо впливає на психіку.

Номер слайду 13

  Отже, НЕЙРОГРАФІЧНЕ МАЛЮВАННЯ: це унікальний спосіб виявити символ, оформити знак, сформувати код розвитку будь-якої з можливих життєвих ситуацій, самих різних контекстів дійсності, це налаштування комунікації з будь-ким: із собою, з дітьми й учнями, з близькими, партнерами, грошима, стосунками тощо, це метод зміни існуючого на бажане, це найшвидший і найпростіший спосіб формування нової реальності.

Номер слайду 14

  Наприклад, щасливе життя – це нейронний код, малюнок нейронів у вашій голові. Гармонійні стосунки – це вид малюнка! Конфліктні, неоднозначні стосунки – це інший вид малюнка і так само інша конфігурація нейронів в нейронних мережах!!!Удача – це малюнок!Успіх – це малюнок!Здоров'я – це малюнок!Я красивий, могутній і веселий – це теж малюнок, малюнок про себе)))

Номер слайду 15

АРТ-ТЕРАПЕВТИЧНА ВПРАВА «ТВАРИНА, ПРЕДМЕТ, КВІТКА, ПЕЙЗАЖ» Мета: дослідження свідомих і несвідомих аспектів самопрезентації. Обладнання: стандартний аркуш А4, розділений на 4 частини; кольорові олівці. Інструкція: намалюй себе, будь ласка, в образах чотирьох персонажів - тварини, неживого предмета, квітки і пейзажу. Я не буду перевіряти, як ти вмієш малювати, просто хочу побільше про тебе дізнатися. Після виконання завдання необхідно запитати дитину про персонажів (хто це; де живе; можна просто попросити розповісти про персонажів).

Номер слайду 16

Яка Ви тварина? Якими якостями та властивостями володіє? Яким неживим предметом Ви себе уявляєте? Чим наповнений предмет? Чи можете без нього обійтися? Яка Ви квітка? Де вона росте, хто доглядає за нею, хто її живить? Яким пейзажем Ви себе уявляєте? Яка пора року, що зображено? Потім треба розрізати всі малюнки (прямокутники) і на ватмані наклеїти у вигляді колажу. Створена екосистема домальовується та доклеюється необхідними елементами. Робота з індивідуальної перетворюється на групову (живу гру). Рефлексія: що для Вас було цікаве, а що ні; що сподобалося, що було складно?  

Номер слайду 17

 РОБОТА З ФОЛЬГОЮ(тест креативності Торренса в модифікації)Мета: дослідження розвитку уяви, фантазії, творчого мислення. Матеріали: смужки фольги шириною 4-10 см – 10 штук. Хід заняття:зі смужок скрутити дротики;створити з дротиків цікаві предмети (10 штук). Оцінюється оригінальність роботи, здатність висувати оригінальні ідеї, вимірюється числом категорій (геометричні фігури, предмети побуту, декоративні елементи, природа, мистецтво та ін.). Ювелірні вироби спробувати виконати (браслет, обручки, кулони, сережки). 

Номер слайду 18

 

Номер слайду 19

Творчість як дитини, так і дорослого, реалізована у процесі арт-терапії, дає можливість висловити та відтворити внутрішні почуття, переживання, сумніви, конфлікти та сподівання, у символічній формі переживши ще раз важливі події, адже спонтанна образотворча діяльність здатна виражати неусвідомлюваний зміст психічного життя

Номер слайду 20

Застосовуючи терапевтичне малювання в роботі з дітьми, учитель дозволяє розширити діапазон гуманістично орієнтованих способів досягнення педагогічних цілей. Побічний продукт арт-терапії - почуття задоволення, яке виникає в результаті виявлення прихованих талантів і їх розвитку. Мистецтво приносить радість!

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Обравит Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2021
Переглядів
3123
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку