Презентація "Науки-помічниці історії"

Про матеріал
Презентація уроку з курсу "Вступ до історії України та громадянської освіти", 5 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Науки-помічниці історії

Номер слайду 2

Для того щоб правдиво відтворити картину минулого, історики/історикині звертаються по допомогу до різних наук. Традиційно пліч-о-пліч з історією працюють гуманітарні дисципліни:культурологія — наука про розвиток і взаємозв’язок матеріальної і духовної культури спільнот;літературознавство — наука про художню літературу;краєзнавство — збір і накопичення різноманітної наукової інформації про певну територію;соціологія — наука про розвиток суспільства і різних людських спільнот.

Номер слайду 3

Завдяки досягненням людства в природничих науках стало можливим полегшити й історичні дослідження. Наприклад, із середини XX ст. в археології застосовується метод «радіовуглецевого датування». Робота з підручником с. 27 (прочитати матеріал рубрики “Пізнавально й цікаво”)

Номер слайду 4

Досягнення в геології та фізиці сприяли появі георадарів, які спочатку використовували в геологічних розвідках, але чудово показали себе і під час пошуків археологічних скарбів. Георадар — прилад, який дозволяє досліджувати ґрунт на глибину 20-30 метрів без буріння і розкопування. Використання георадара під час археологічних розкопок у м. Дніпро (фото 2020 р.)

Номер слайду 5

Завдяки співпраці з біологами історикам вдається встановити, що саме наші предки їли, чим хворіли, як довго жили. Стрімкий розвиток інформаційних технологій дає змогу швидко обробляти величезні масиви історичної інформації.

Номер слайду 6

Важливу роль в історичних дослідженнях відіграють «джерелознавчі науки». Їх ще називають допоміжними історичними дисциплінами, оскільки вони покликані допомогти історії у всебічному вивченні різних видів історичних джерел. Ці науки, наче молодші сестри історії — вони виникли внаслідок зростання потреб історії в більш детальних дослідженнях окремих видів історичних джерел. Однак із часом кожна з них виокремилася в майже самостійну галузь знань, тому їх ще називають спеціальними історичними дисциплінами (СІД). Сьогодні налічується близько 80 таких наук — помічниць історії!

Номер слайду 7

Етнографія досліджує народи. Нумізматика вивчає монети. Геральдика вивчає герби і кольорові емблеми.

Номер слайду 8

Археологія вивчає речові пам’ятки. Палеографія вивчає розвиток письма. Хронологія вивчає розташування подій у часі.

Номер слайду 9

Відгадайте закодовану в ребусі науку-помічницю історії. Назвіть, які із запропонованих текстових і малюнкових карток відповідають предмету її дослідження.

Номер слайду 10

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Науки-помічниці історії» — уявно поєднайте кожне із запитань для самоконтролю з відповідним смайликом успіху

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Прочитати параграф 4 с.27-29. Виконати онлайн - вправу “Науки-помічниці історії” (усно) за покликанням https://cutt.ly/a. Yfol. F3

pptx
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
2827
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку