Презентація "Навчальна діяльність на уроках математики"

Про матеріал

Необхідною умовою формування компетентностей є діяльнісна спрямованість навчання, яка передбачає постійне включення учнів до різних видів педагогічно доцільної активної навчально-пізнавальної діяльності

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальна діяльність на уроках математики у контексті розвивального навчання

Номер слайду 2

«Педагогіка повинна орієнтуватися не на вчорашній, а на завтрашній день дитячого розвитку… Навчання лише тоді ефективне, коли воно йде попереду розвитку»Л. С. Виготський

Номер слайду 3

У 60–80 рр. колективом вчителів під керівництвом психологів Даниїла Борисовича Ельконіна і Василя Васильовича Давидова був закладений фундамент концепції розвивального навчання

Номер слайду 4

Автори концепції свідомо орієнтувалися на фундаментальну людську здатність самостійно будувати і трансформувати особисту життєдіяльність, бути ії справжнім суб'єктом

Номер слайду 5

Своєрідність навчальної діяльності школярів Д. Ельконін вбачав не у засвоєнні знань і вмінь, а в самозміні дитини. При цьому школяр свідомо сприймає навчальну діяльність як особливу діяльність, як особисту мету. Пошуково-дослідницький метод —метод залучення учнів до самостійних і безпосередніх спостережень. Внесення елементу дослідження в навчальну діяльність.

Номер слайду 6

У 1988 році почався етап активної практичної реалізації. Ця робота проводилася без урядової підтримки, але викликала жвавий інтерес у вчителів та батьків. З 1990 року кількість класів, які навчалися за новою системою, нараховувала декілька сотень, а потім і тисяч. У 1993 році система розвивального навчання була офіційно визнана в якості однієї з систем навчання.

Номер слайду 7

У ЗОШ І–ІІІ ст. № 8 м. Житомира система розвивального навчання почала впроваджуватися з 1993 року З 2011 року систему РН почали впроваджувати у середній ланці. Згідно наукових досліджень достатньо працювати за цією системою з двох предметів (украінська мова та математика). Саме за ними працюємо наразі.

Номер слайду 8

ЗАТВЕРДЖЕНОнаказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 405 Типова освітня програма закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня Необхідною умовою формування компетентностей є діяльнісна спрямованість навчання, яка передбачає постійне включення учнів до різних видів педагогічно доцільної активної навчально-пізнавальної діяльності, а також практична його спрямованість. В. В. Давидов про навчальну діяльність: «Система РН полягає в тому, що безпосередньою основою розвитку школярів у процесі навчання є навчальна діяльність»

Номер слайду 9

Система розвивального навчання розкриває широкі можливості для становлення самооцінки учня, допомагає йому усвідомити себе як суб'єкта, який саморозвивається, самостійно здобуває знання. Навчальна діяльність потребує рефлексії-оцінки щодо того ким учень був і ким став, яких результатів і завдяки чому досягнув, які труднощі відчуває і як їх подолати.

Номер слайду 10

Структура навчальної діяльностінавчальні діїнавчальне завданняоцінювання 123навчально-пізнавальні мотиви 4

Номер слайду 11

Навчальні дії (суть полягає у розв'язанні навчального завдання)  моделювання загальних відношень виокремлення загального способу виокремлення проблеми конкретизація контроль за процесом 123456

Номер слайду 12

Педагог формує методику навчання згідно з трьома принципами: Від загального до конкретно визначеного (спочатку засвоюємо загальні правила розв’язання, потім застосовуємо до конкретного випадку);Знання нікому не даються в готовому вигляді;Навчання будується як пошук засобів для вирішення задач. Тому думка учня, яка відрізняється від загальноприйнятої, розглядається не як помилка, а як спроба мислити.

Номер слайду 13

Яким має бути урок розвивального навчання?«Урок є відкриттям істини, пошуком істини, осмисленням істини в спільній діяльності вчителя та учня»

Номер слайду 14

У такому навчанні вчитель виступає не лише джерелом інформації чи пояснення нового. Він повинен вміло поставити навчальну пізнавальну задачу. Вчитель – партнер, порадник, наставник. Майстерність вчителя полягає у вмінні висвітлити розумову діяльність учнів, а не власну ерудицію

Номер слайду 15

Провідна одиниця взаємодії учнів та вчителя у розвивальному навчанні – навчальна ЗАДАЧА. Весь навчальний процес розвивального навчання складається з вирішення навчальних задач, тобто навмисно спроектованих ситуацій, у яких учні в спільному пошуку знаходять поняття й конструюють на його основі узагальнений спосіб практичних дій.

Номер слайду 16

Типологія уроків адекватна структурі навчальної діяльності: Урок постановки навчального завдання;Урок моделювання;Урок контролю;Урок оцінки дій.

Номер слайду 17

Раціональне число. Основним змістом програми розвивального навчання математики є поняття раціонального числа. Формування цього поняття забезпечується аналізом генетично вихідного для всіх видів чисел відношення – відношення величин. Результат вимірювання величини деякою мірою, тобто відношення величини до міри – це число. Вимірювання величин деякою мірою за різних умов дає отримання різних видів чисел.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ДОЧИСЛОВИЙ ПЕРІОДВеличини;Порівняння величин; Додавання, віднімання величин

Номер слайду 20

Порівняння величин. А ≠ KА > K A =K =AKTK + TA - TTA – М = K + МММДодавання величин. Віднімання величин

Номер слайду 21

Властивості віднімання. Віднімання суми. АВСМА – М – C = А – (М + C) А – М – C = BKK = М + CА – (М + C) = B

Номер слайду 22

22 Типи задач на додавання і віднімання. BCABCAА = В + СC = A - BЗадача на знаходження цілого. Задача на знаходження частини

Номер слайду 23

Число. Результат вимірювання величини деякою мірою. Відношення величини до міри

Номер слайду 24

Число як відношення величини до міриe. Ae=8 An. An=4k. Ak=2

Номер слайду 25

Число як відношення величини до міри забезпечує розуміння наявності різних систем числення012 1④ 1 3⑥21④13⑥=

Номер слайду 26

Дії з числами як моделювання дій з величинами2612(5) + 31(5) =43(5)222(5) + 41(5) =313(5)е1е2е32 5 3

Номер слайду 27

27 Вимірювання величини за допомогою додаткової міри. Запис результату вимірювання за допомогою формул. Ае1е2

Номер слайду 28

28 Ае1е2 По 7 взяти 3 рази і ще 5 Вимірювання величини за допомогою додаткової міри. Запис результату вимірювання за допомогою числового виразу

Номер слайду 29

Додавання багатоцифрових чисел у недесяткових системах числення293402(5) + 41(5) =3443(5)212(5) + 41(5) =303(5)е1е2е3

Номер слайду 30

ЗВИЧАЙНІ ДРОБИВведення додаткової міри для вимірювання меншої величини;Запис результату вимірювання звичайним дробом;Порівняння, додавання, віднімання звичайних дробів.

Номер слайду 31

31 Система додаткових зменшених мір. Позиційний дрібе1е2е3е4е1 е´2 е´3 е´4. , . . .

Номер слайду 32

Номер слайду 33

4 – кількість зменшених мірок7 – на скільки поділено одиничну мірку

Номер слайду 34

Додавання і віднімання звичайних дробів з однаковими знаменниками01

Номер слайду 35

Група 1 Група 4 Основна властивість дробу

Номер слайду 36

Відсотки 100 %

Номер слайду 37

Раціональні числа

Номер слайду 38

Використання робочих зошитів    

Номер слайду 39

Метод роботи на уроці у системі РН «пошуковий», «дослідницький». Відкриття не виникають поодинці. Тому на уроках використовуються різні форми роботи – парна, групова, робота в команді.

Номер слайду 40

Згідно психологічних досліжень: Якщо самооцінка дитини оптимальна, тоді вона сприяє її саморозвитку і самореалізації. Низька ж самооцінка є суттєвою перешкодою для самореалізації.

Номер слайду 41

Переваги системи Д. Б. Ельконіна – В. В. Давидова. Діти навчаються не розгублюватись, потрапляючи в нову для себе ситуацію, вони здатні самостійно проаналізувати обставини, що склалися, і знайти вирішення для подолання труднощів.

Номер слайду 42

Діти стають впевненішими у своїх знаннях і здібностях. У тому числі через те, що висловлена на уроці, навіть невірна, гіпотеза стає не предметом різкої критики, а кроком до глибшого розуміння предмету, що вивчається.

Номер слайду 43

Тож нехай кожна сходинка, якою підніматимуться наші учні, буде сходинкою успіху і даруватиме їм радість від навчання!r

Номер слайду 44

ЛІТЕРАТУРА: Давыдов В. В. Теория развивающего обучения. / В. В. Давыдов. – М.: ИНТОР, 1996. – 544 с. Александрова Е.І. Методика навчання математиці в початковій школі. (Система Д. Б. Ельконіна – В. В. Давидова): Посібник для вчителя. – М.: Вита – Пресс, 2002. Ельконін Б. Д. Поняття компетентності з позицій розвивального навчання. / Д. Б. Ельконін // Практика розвивального навчання. Збірник статей // За ред. О. К. Дусавицького. – Харків, 2004. Семенець С. П. Теорія задач розвивальної математичної освіти / С. П. Семенець // Дидактика математики: проблеми і дослідження: Міжнар. зб. наук. робіт. - Вип. 30. - Донецьк: Вид-во Дон. НУ, 2008. - С. 130-134. Дусавицький О. К. Особливості застосування системи розвивального навчання в шкільній практиці // Практика розвивального навчання. Збірник статей. – Харків: ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2004. – С. 16 – 19. Г. В. Жемчужкіна, К. І. Мельник «Робочий зошит з математики для 6 класу Система розвивального навчання Д. Б. Ельконіна – В. В. Давидова. – Харьків: ННМЦ «Розвиваюче навчання », 2012. Кондратюк Е. М., Толмачева З. И «Урок в системе развивающего образования» / под ред А. К. Дусавицкого, - Харьков, 2002 /

pptx
Додано
9 липня 2018
Переглядів
2002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку