Презентація "Навчальний проєкт "Збалансоване харчування"

Про матеріал
Під час уроку учні мають можливість визначити потреби власного організму у поживних речовинах, відпрацювати навички створення добового харчового раціону відповідно до енергетичних витрат.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проєкт. ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 2

Проєкт «Збалансоване харчування»Мета: навчитися розраховувати власні потреби у поживних речовинах та енергетичні витрати за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат свого організму. Інформаційна довідка Оптимальний режим харчування забезпечує регулярність надходження їжі. 1. Найраціональнішим є чотириразове харчування: перший варіант передбачає сніданок, другий сніданок, обід і вечерю; другий — сніданок, обід, підвечірок і вечерю. Відповідно до фізіологічних потреб організму, доцільний такий розподіл енергетичної цінності добового раціону: на перший сніданок — 25-30 %; на другий сніданок (чи підвечірок) — 10-15 %; на обід — 40-45 %; на вечерю — 20 %. Обладнання: таблиці вмісту поживних речовин та калорійність 100 г продуктів. Ми є те, що ми їмо. Сократ

Номер слайду 3

3. У середньому за добу людина витрачає 2 000–4 300 ккал, або 8368-18017 к. Дж (залежно від віку, фізичного навантаження, клімату). Калорійність добового раціону для дітей 11 до 15 —2200- 3000, від 15 до 18 років — 3500. Енергетична цінність добового раціону харчування повинна бути на цьому ж рівні, її визначають додаванням енергетичної цінності окремих харчових продуктів, які входять у страви.2. Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, вимірюється в кілокалоріях (ккал) або в кілоджоулях (к. Дж). Одна кілокалорія дорівнює 4,184 кілоджоуля. Енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів. Енергетична цінність 1 г білка становить 4 ккал (16,7 к. Дж), 1 г жиру — 9 ккал (37,7 к. Дж), 1г вуглеводів — 3,75 ккал (15,7 к. Дж). Енергетичну цінність розраховують на 100 г їстівної частини продукту харчування. Так, у 100 г яловичини 1 категорії міститься, %: білків — 18,9, жирів — 12,4. Отже, енергетична цінність яловичини становить 9 × 12,4 + 4,0 × 18,9 = 187 ккал, або 782 к. Дж.

Номер слайду 4

Завдання 1. Використовуючи ваги, визначить власну вагу і підрахуйте добову потребу у білках, жирах, вуглеводах із розрахунку: на 1 кг маси тіла по 1,5 г білків та жирів та 6г вуглеводів. - білків:- жирів: - вуглеводів: Хід виконання проєкту. ПРИКЛАДМаса тіла 45 кг. Потреба у білках: 1,5 г×45 =67,5 г. Потреба у жирах: 1,5 г×45 =67,5 г. Потреба у вуглеводах: 6г×45=270г

Номер слайду 5

Завдання 2. Обчисліть, скільки вам на добу потрібно білків, жирів, вуглеводів на кожний прийом їжі, обравши з інформаційної довідки один із варіантів ( пункт 1). Вечеря:- білків:- жирів: -вуглеводів: Підвечірок:- білків:- жирів: -вуглеводів: Сніданок: - білків:- жирів: -вуглеводів: Обід: - білків:- жирів: -вуглеводів: ПРИКЛАДОбід - 40-45%Білків: 67,5 г×0,4 =27г. Жирів: 67,5 г×0,4 =27г. Вуглеводів: 270 г×0,4 =108г

Номер слайду 6

Завдання 3. Складіть харчовий раціон на один (за вибором) прийом їжі - сніданок, або обід, або підвечірок, або вечеря, скориставшись таблицями сайту https://massage.co.ua/uk/tablica-kalorijnosti-produktov-v-100-grammax/ та https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/tablytsya-yizhyi ( Дивись слайди 8-18) Скільки грамів якого продукту треба спожити, щоб разом кількість білків, жирів, вуглеводів ПРИБЛИЗНО відповідала розрахунковим даним із завдання 2. Завдання 4. Обчислити енергетичну цінність обраного прийому їжі, скориставшись відомостями із пунктів 1, 4 Інформаційної довідки. ПРИКЛАДОбід - 40-45%Добова потреба в енергії з середньою фізичною активністю складає 2200 ккал на добу. Під час обіду необхідно отримати енергії: 2200 ккал× 0,4 =880 ккал.

Номер слайду 7

{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Назва продукту. Маса, г. Білки, г. Жири, г. Вуглеводи, г. Енергія, ккал Борщ:томатикапуста білокачаннакартопля варенабуряксвинина нежирна100102010500,70,190,40,178,15000,06013,94,10,573,31,050363,1164,6159 Хліб пшеничний 1007,42,255246 Масло вершкове50,024,90,02544,25 Гречана каша1004,51,622,413,7 Карась10017,51,6086 Чай з цукром100,0209,9637,7 Печиво здобне505,252,638223,5 Разом44,326,86134,405869,85надлишокнестачанорма. ПРИКЛАДВисновок: у складеному меню обіда відповідають нормі вміст жирів та калорійність підібраних продуктів харчування. Вміст білків та вуглеводів перевищений.

Номер слайду 8

КашіПродукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Гречана каша4,51,627,4137 Кукурудзяні пластівці6,52,983,8372 Манна каша2,50,316,477 Вівсяна каша3,21,815,493 Вівсяні пластівці11,97,569,1358 Перлова каша3,20,522,7102 Пшоняна каша30,817,292 Рисова каша1,50,217,379 Ячна каша1,40,318,784 Ячні пластівці9,13,279,7

Номер слайду 9

Яйця. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Омлет9,715,51,7181 Яйце куряче12,711,10,6153 Яйце перепелине11,913,30,8170

Номер слайду 10

Масло, маргарин, жири. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Жир курячий099,70896 Жир топлений свиний099,50882 Маргарин вершковий0,582,30746 Маргарин столовий молочний0,5820,9744 Майонез 67%3,3672,4624 Олія лляна099,80898 Олія оливкова099,80898 Олія соняшникова099,90899 Масло вершкове 82,5%0,582,51747 Масло топлене0,498,10,5885

Номер слайду 11

М’ясні продукти і птах. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Баранина16,215,30201 Яловичина18,712,60191 Яловича Печінка17,63,20100 Кролик20,612,80197 Свинина нежирна16,327,90318 Свинина жирна11,649,10484 Свиняча печінка18,63,50 Телятина19,91,1091 Гусяче м’ясо16,433,10359Індичка21,112,30,6192 Кури20,48,60,8161 Курчата18,57,90,5159 Качки16,4 61,30348

Номер слайду 12

Молочні продукти. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Йогурт 1.5%4,31,58,465 Йогурт 3.2%53,28,987 Кефір 2,5%32,54,051 Кефір 3,2%3,23,24,157 Молоко 2,5%2,82,54,653 Молоко 3,2%2,83,24,658 Молоко згущене7,37,79,7139 Ряжанка 2,5%2,92,54,153 Ряжанка 4,0%2,944,168 Вершки 10%2,8104,1121 Сметана 15%3152,9163 Сметана 20%3202,9208 Сирки з сирної маси7,32327,6344 Сир голландський26,426,50352 Сир російський24,129,80,4366 Сир сулугуні2024,20293

Номер слайду 13

Риба і морепродукти. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Бички12,78,25,1147 Горбуша21,27,10151 Кальмар18,20,2077 Камбала162,5086 Карась17,51,6084 Короп163,5095 Килька14,39,20142 Крабові палички17,92,1073 Креветка180,9085 Лосось19,213,80200 Мідії варені9,71,6053 Минтай15,70,606 Раки варені20,31,21,196

Номер слайду 14

Ковбаса та ковбасні вироби. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Ковбаса варена Докторська13,422,90257 Ковбаса варена Молочна11,122,50243 Ковбаса напівкопчена Московська19,136,10402 Ковбаса напівкопчена Сервелат16,140,20423 Ковбаса сирокопчена Московська24,341,60476 Ковбаса сирокопчена Сервелат24,140,20453 Кров’янка10,617,814,5261 Салямі21,353,61,1576 Сардельки Яловичі11,118,21,6215 Сардельки Свинячі10,131,81,7330 Сосиски Яловичі10,320,30,9229 Курячі Сосиски10,622,13,3242 Сосиски Молочні11,323,91,1260 Свинячі Сосиски9,2

Номер слайду 15

СолодощіПродукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Варення0,40,274,5286 Вафлі8,219,853,1425 Зефір0,7077,3295Ірис3,17,781,2384 Карамель00,277,3291 Цукерки шоколадні3,939,754,6576 Мармелад00,277,1289 Мед0,6080,5312 Морозиво пломбір3,615,120,5223 Печиво вівсяне6,514,171,4430 Печиво здобне10,55,276447 Тістечко бісквітне4,99,184,1338 Пряники4,42,977,1333 Цукор0,2099,6377 Халва соняшникова11,429,354,6519 Шоколад темний5,235,652,4546 Шоколад молочний6,735,652,4552

Номер слайду 16

ОвочіПродукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Баклажани0,60,17,522 Горошок зелений5,40,213,675 Кабачки0,80,35,930 Капуста білокачанна1,905,731 Капуста червонокачанна1,906,334 Капуста цвітна2,705,230 Картопля варена20,316,580 Картопля смажена2,69,723,5198 Моркву1,30,16,329 Огірки грунтові0,703,1 Буряк1,7010,546 Томати (ґрунтові)0,704,119 Квасоля4,404,436

Номер слайду 17

Хліб та хлібобулочні вироби. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Бублики16,41,169,7342 Батон нарізний9,42,750,7261 Бублики16,41,169,7342 Булочка7,41,843,7218 Лаваш вірменський7,71,147,8239 Борошно пшеничне вищого сорту10,40,874,5324 Борошно пшеничне I сорту10,61,473,6329 Борошно пшеничне II сорту11,61,970,7328 Борошно житнє6,81,276,8321 Сушіння11,1173,2335 Сухарі пшеничні11,61,872,1327 Хліб житній4,70,649,5210 Хліб пшеничний з борошна I сорту7,42,253246

Номер слайду 18

Фрукти, ягоди. Продукт. Білки. Жири. Вуглеводиккал. Абрикоси0,7010,1 Апельсин0,808,638 Банани1,7022,187 Виноград0,5017,873 Вишня0,9011,146 Гранат0,9011,953 Грейпфрут0,807,537 Груша0,5010,641 Диня0,80,37,334 Суниця1,907,140 Лимон0,903,330 Малина0,709,243 Мандарин0,908,839 Яблука0,5011,448

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гутник Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
10181
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку