ПРЕЗЕНТАЦІЯ. НАВЧАННЯ ГРАМОТИ.

Про матеріал
Презентація до уроку навчання грамоти з теми "Здрастуй, літо!" допоможе вчителю у проведенні підсумкового уроку з української мовиу 1 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Здрастуй, літо! Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко і соняшник». Визначення в тексті ролі звукопису. Читання казки в особах. Систематизація знань і умінь учнів. Удосконалення навички письма. Коментоване списування.

Номер слайду 2

Вступна бесіда. - Яку тему зараз вивчаємо? Які твори читали? (Оповідання, вірші.) Сьогодні на уроці ми послухаємо і прочитаємо твори, у яких дійові особи дещо незвичні. Дізнайтеся, хто вони.

Номер слайду 3

Вступна бесіда. - Яку тему зараз вивчаємо? Які твори читали? (Оповідання, вірші.) Сьогодні на уроці ми послухаємо і прочитаємо твори, у яких дійові особи дещо незвичні. Дізнайтеся, хто вони. r

Номер слайду 4

Вступна бесіда.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Назвіть відгадки. Що спільне у словах?- Іноді з предметами відбуваються дивні речі: вони розмовляють, веселяться, допомагають один одному. - Як називаються твори, у яких з рослинами, тваринами, предметами неживої природи трапляються різні дива?

Номер слайду 7

Соняшник – символ сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він – чи не найсильніший серед квітів.

Номер слайду 8

Легенда про соняшник. За однією з легенд, якось один-єдиний раз Сонце дозволило своїм дочкам-зорям зійти погратися на землю. Цілий день вони гуляли по землі, а ввечері стали повертатися на небо. Але молодша дочка забула свій золотий вінок, побігла за ним назад і не встигла з усіма потрапити на небо, бо зачинилася чарівна небесна брама. Відтоді дочка Сонця мусила залишитися жити на землі. Вона дуже сумувала за батьком і сестрами-зорями. І тоді дівчина-красуня стала квіткою, котра завжди повертала голівку до Сонця. І назвали її соняшником.

Номер слайду 9

- А чи відомо вам, чому маленького жучка назвали сонечком? Може, просто тому, що він кругленький і червоний або жовтий?

Номер слайду 10

У далеку давнину люди вважали цих жучків дітьми сонця. У народі вірили, що знайдений жучок принесе добробут, подарує світло, урожай, життя. Якщо людині на руку сяде сонечко – це добра прикмета. Тому цих жучків ніколи не кривдили, а відпускали «на небо» до діток, наспівуючи: У нас сонечко називають ще божою корівкою, у країнах західної Європи – божою овечкою чи сонячним телятком.

Номер слайду 11

- Послухайте вірші. Будьте уважні: в них можуть бути схожі слова. СОНЯХСонях сонячно. Всміхнувся,Роззирнувся,Стрепенувся,Бо з небесного. Віконця. Усміхнулось. Ясне сонце. СОНЯШНИКНа осонні соняшник. Підростає. Голову до сонечка. Повертає. Дивиться він сонечку. Просто в очі —Щось до татка-сонечка. Мовить хоче. Сонях, сонячно, сонце, осонні, соняшник, сонечко.

Номер слайду 12

ЧОМУ НА СПИНІ СОНЕЧКО МАЄ ЧОРНІ КРАПОЧКИ?Колись жучок Сонечко не мав чорних крапочок на своїй червоній спинці. Так, його крильця були просто червоного кольору. Але всі комашки в лісі сміялися з Сонечка, кажучи:– Що це за ім’я таке – Сонечко. От у всіх нас, жуків, імена як імена: Короїд – кору їсть, Довгоносик – має довгий носик, Листоїд – листя любить. Так і в усіх інших. А що твоє ім’я означає? Бідолаху всюди проганяли. Жучок Сонечко був страшенно самотнім. І от одного разу в розпачі він промовив крізь сльози до нападників:– Я – Сонечко, бо я комаха великого Сонця. Сонце мене любить!Розсміялися жуки, ворушачи величезними вусами.– Оце так вигадав! Таких дурниць ми ще ніколи не чули! Ха-ха-ха!– Не вірите, я доведу вам. Я полечу до Сонця!

Номер слайду 13

ЧОМУ НА СПИНІ СОНЕЧКО МАЄ ЧОРНІ КРАПОЧКИ?– А воно тебе спалить, і не стане дурника Сонечка в нас у лісі! Сонечко витер лапками слізки і полетів. «Нехай спалить мене Сонце, аби не чути цих глузувань», – думав Сонечко. Вище й вище летів жучок, але сонячні промені його не спалювали. Долетівши до самого Сонця, побачив великі добрі очі, які лагідно дивилися на нього. Сонце посміхнулося:– Вітаю тебе, мій маленький друже! Мабуть, стомився?– Ні, не стомився, я…– Знаю всі твої біди. І хочу тобі сказати, що дуже люблю тебе. Недаремно ж ім’я тобі Сонечко, чи не так?– Так, – задоволено відповів жучок.

Номер слайду 14

ЧОМУ НА СПИНІ СОНЕЧКО МАЄ ЧОРНІ КРАПОЧКИ?–– А на згадку про мою любов я подарую тобі свій поцілунок.І Сонце поцілувало червоні крильця. Від цього цілунку залишилися охайні чорні крапочки.– Тепер усі побачать, що ти справді мій маленький жучок. Сповнений радощів Сонечко примчав до свого рідного лісу.– Дивіться, його не спалило Сонце, – галасували комахи. – Та ще й до того в нього на крильцях цілунок самого Сонця. Відтоді образи припинилися. І коли хтось запитував: «Що це за ім’я таке – Сонечко?» Йому відповідали: «Його назвало так саме Сонце». Лана Ра

Номер слайду 15

Жучки-сонечки заповзли на сторінку і приховали окремі букви. Упізнайте і прочитайте слова.

Номер слайду 16

- Зберіть і прочитайте слова. До якого настрою Сонця вони підходять?

Номер слайду 17

Читання зі зміною темпу.- Прочитайте скоромовки. До якої з них намальовано Сонце?

Номер слайду 18

Взаємодіємо письмово 12 травня. Ц Ц Ц ц ц ц Ці ці нц це Ц Ц Ц ц ц ц Ці ці нц це Цілий ранок сяє ясне сонце. Цілий ранок сяє ясне сонце.

Номер слайду 19

Звуко-буквений аналіз слів. Сонце – скл., б., зв. Ясне Сяє – скл., б., зв. – скл., б., зв.

Номер слайду 20

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 21

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 22

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 23

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 24

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 25

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 26

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 27

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 28

Ірина Прокопенко «Сонце, сонечко та соняшник».

Номер слайду 29

ЗАГАДКИ

Номер слайду 30

Bідеокомікс «Сонце і Сонечко» . Порівняння із казкою

Номер слайду 31

Складання казки за поданим початком і опорними словами- Пригадайте, що ви знаєте про казку? - Чому важливо навчитися складати казки? - Чому ми обрали головним героєм нашої казки Сонце?

Номер слайду 32

- Доберіть якомога більше слів за запитаннями. Сонце (яке?)… гаряче, яскраве, золоте, ніжне, ласкаве, тепле, лагідне, турботливе, добре, веселе, привітне. Сонце (що робить?)… світить, сяє, зігріває, припікає, посилає (промені), посміхається, визирає (з-за хмарки).

Номер слайду 33

Коментоване письмо. Сонце – джерело життя на землі. Сонце – джерело життя на землі. Сонце гріє, сонце сяє, Вся природа оживає. Сонце гріє, сонце сяє, Вся природа оживає.

Номер слайду 34

Рефлексія

Номер слайду 35

- Оцініть свою активність на уроці rrrrrr

pptx
Додано
18 березня 2023
Переглядів
930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку