Презентація "Навчання в початкових класах Ріпкинського ліцею імені Софії Русової"

Про матеріал

Головна мета Нової української школи – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті.

Навчання в початкових класах Ріпкинського ліцею імені Софії Русової побудоване за стандартом «Нової української школи». У центрі діяльності стоїть дитина. Це один зі складників освітньої реформи, мета якої – навчити дитину користуватися набутими знаннями в житті, а не зазубрювати матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчання в початкових класах Ріпкинського ліцею імені Софії Русової

Номер слайду 2

Головна мета Нової української школи – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті. Навчання в початкових класах Ріпкинського ліцею імені Софії Русової побудоване за стандартом «Нової української школи». У центрі діяльності стоїть дитина. Це один зі складників освітньої реформи, мета якої – навчити дитину користуватися набутими знаннями в житті, а не зазубрювати матеріал. Для цього ми вивчаємо та застосовуємо нові підходи й методики викладання. Ми не користуємося готовими «методичками» – ми їх самі створюємо щодня. Бо розуміємо, що відповідаємо за те, чого вчимо своїх учнів, завжди готові до творчої роботи та прагнемо уникати «шаблонності». Основа навчання – інтегроване тематично-проєктне навчання, яке вирішує ряд проблем та вимагає від нас, педагогів, більш глибинної підготовки до уроків. Дублювання навчального матеріалу на різних предметах дає змогу дитині сприймати предмети і явища цілісно, різнобічно, системно та емоційно. 

Номер слайду 3

Відповідно темі тижня або місяця ми разом з дітьми працюємо над тематичним проєктом – досліджуємо, спостерігаємо, вивчаємо. І врешті створюємо спільний продукт дослідження. Це може бути макет школи, побудований з ЛЕГО, власна книжечка, фотоколлаж або інсценізація уривку вивченого твору. Не тато з мамою вдома працюють над їх створенням – а учні самостійно і разом, під керівництвом вчителя. При розмові з учнями ми часто говоримо: «Я вдячна тобі за запитання», «Я рада, що ви впорались з таким завданням», «Мені приємно було провести з вами час». Також даємо змогу висловити свою думку максимальній кількості охочих. Намагаємося уникати однозначних слів – «Правильно», «Добре», «Не так», «Неправильна відповідь». Натомість щодня залучаємо дітей висловлювати власні відчуття про те, що відбувалось на уроках – діти висловлюються малюнками, вчинками, словами.  Сучасні учні хочуть бути учасниками освітнього процесу. Мотивація починається із запитання «а чому так?» Ми дозволяємо дітям помилятись. Лише так вони робитимуть висновки. Ми не ідеальні – діти також. Тому, застосовуючи метод «Впіймай помилку», не боїмося показувати дітям, що й дорослі також можуть помилитись. Завжди просимо пояснити свою думку або алгоритм підрахунку. Оплесками підтримуємо дитину, яка проявляє ініціативу, – щоб подолати її страх зробити не так, як очікується. Ми завжди намагаємося вислухати своїх учнів. Так вони швидше розвинуть мовлення. Якщо дитина хоче з учителем чимось поділитись – це ознака довіри.

Номер слайду 4

Матеріали та дитячі роботи розміщенні на рівні, зручному для дітей. На стінах кімнати розміщені наочні матеріали, присвячені темам, які вивчаються. Учнівські робочі місця є мобільними, забезпечують гнучкість, можливість швидкої реорганізації: парти і стільці легкі, дозволяють працювати всім класом, у групах чи поодинці. Значно полегшує роботу вчителю в умовах НУШ наявність технічних пристроїв – ноутбук, телевізор, принтер, сканер, підключення до Інтернету. Ми практично не маємо перепони щодо виводу матеріалу чи то на екран, чи на папір. Користуємося технікою щодня і багато. Але намагаємося уникати сталих відеоуроків. Техніка допомагає продемонструвати нашим учням те, що ми не можемо побачити особисто, наприклад, пінгвінів. Раціонально поєднуємо техніку довкіллям: екскурсії, спостереження в природі, досліди.  

Номер слайду 5

 Коридори, оформлені самими вчителями, є продовженням освітнього простору для розвитку пізнавальних інтересів дітей, ігрової діяльності під час перерв. Для повноцінного відпочинку дітей у нашому закладі облаштована кімната мрій (спальня), кімната радості (ігрова). Невід’ємними у освітній діяльності є сучасна медіатека, бібліотека, цент здоров’я, облаштовані ігрові майданчики на вулиці і з спортивним обладнанням. Батьки наших учнів – наші помічники. Нам вдалось переконати батьків у перевагах Нової української школи безпосередньо роботою в класі. Це було не складно: батьки бачать зміни і їхній вплив на розвиток дитини. Вони часто є помічниками дитини у створенні творчих лепбуків, підготовці виставок, оформленні класів до свят. Ми радимо батькам забути, як навчались вони, й допомогти нам вчити нових громадян нашої країни по-новому. Батьки довірили нам своє найдорожче. А довіра батьків – це довіра дитини. Діти, які навчаються за принципами Нової української школи, – зовсім інші. Вони щасливі від того, що стали учнями: із задоволенням ідуть щоранку до школи, легко комунікують один з одним та дорослими, що їх оточують у школі. Водночас сформованість навчальних навичок абсолютно не відстає від загальноприйнятого.    

Номер слайду 6

Сучасні учасники освітнього процесу

Номер слайду 7

Вчимося досліджувати

Номер слайду 8

Проєктна діяльність

Номер слайду 9

Навчання для дітей

Номер слайду 10

Навчальні класи НУШ

Номер слайду 11

Оформлення класів

Номер слайду 12

Технічне забезпечення освітнього процесу

Номер слайду 13

Освітній простір

Номер слайду 14

Наші батьки - наші партнери!

Номер слайду 15

Наше майбутнє!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
29 березня 2023
Переглядів
161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку