Презентація "Навчаюся доречно вживати слова в мовленні ".

Про матеріал
Урок української мови для учнів 3 класу під час дистанційного навчання за підручником М.Вашуленко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчаюся доречно вживати слова в мовленні Урок 36

Номер слайду 2

Організація класу. Всі сідайте тихо, діти,Домовляймось не шуміти,На уроці не дрімати,А старанно працювати

Номер слайду 3

Близькі за значенням слова. Вправа 5 с.53 Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 4

Каліграфічна хвилинка

Номер слайду 5

9 листопада. Класна робота С с сс си ин но он ні ім ми синоніми. Слова, близькі за значенням, говорять про одне і те саме,тільки по різному.

Номер слайду 6

Повідомлення теми та завдань уроку Вчимося доречно вживати слова в мовленні.

Номер слайду 7

Хто охороняє здоров’я дерев? Церобить дятел. Цілий день проводитьлісовий лікар медичний огляд своєїділянки. Птах перелітає з дерева надерево, заглядає в кожну щілину. Відгострого дзьоба незвичайного хірургане сховатися жодній шкідливій комасі(За Юрієм Старостенком). Вправа 6 Прочитай. Доведи, що це текст.

Номер слайду 8

Хірург — лікар (лікарка), що оперує хворих.- Які слова, близькі за значенням, уживаються в цьому тексті замість слова дятел? З якою метою?- Перевір свої міркування за поданим висновком. Слова і сполучення слів птах, лісовийлікар, незвичайний хірург ужито втексті для того, щоб не повторюватислова дятел. Крім того, вони допомагаютьпов’язувати між собою речення.

Номер слайду 9

РОЖЕВА ЧАЙКАРожева чайка — окраса Арктики. Наче яскрава квітка,ширяє рожева чайка серед суворої природи Півночі. Рожевачайка харчується рибою. У незамерзлих ополонках Північного. Льодовитого океану проводить рожева чайка більшу частинусвого життя. Вправа 7 Учневі (учениці) запропонували на місце пропусків у тексті вставити потрібні за змістом слова. Прочитайте записаний ним (нею) текст. Подумайте, які слова і в якому реченні доцільно вжити, щоб уникнути невдалихповторів. Відредагуйте текст (усно). Який недолікви помітили?

Номер слайду 10

бити байдики -ламати голову -узяти себе в руки -обвести навколо пальця -Вправа 8 Уявіть себе в ролі науковців. Поясніть і запишіть за допомогоювідповідних синонімів значення висловів. Узяти ноги на плечі — швидко побігти. Накивати п’ятами — втекти.

Номер слайду 11

бити байдики - ледарюватиламати голову - думативзяти себе в руки – стати зібранимобвести навколо пальця - обманути. Вправа 8 Уявіть себе в ролі науковців. Поясніть і запишіть за допомогоювідповідних синонімів значення висловів. Узяти ноги на плечі — швидко побігти. Накивати п’ятами — втекти.

Номер слайду 12

Уранці до будинку підлетіла (група, зграя) горобців. Вони сіли на кущі й голосно (співали, щебетали, цвірінькали). А потім (побачили, угледіли, помітили) під вікном годівничку. Птахи (спурхнули, знялися, злетіли) з куща і мерщій туди. Тепер (горобці,птахи, пернаті друзі) навідуються до нас щодня. Вправа 9 Уяви себе в ролі письменника (письменниці). Прочитай текст,добираючи з дужок слово, яке найточніше виражає думку. Запиши утворений текст. Цей текст — розповідьчи міркування?

Номер слайду 13

Уранці до будинку підлетіла зграя горобців. Вони сіли на кущі й голосно цвірінькали. А потім помітили під вікном годівничку. Птахи спурхнули з куща і мерщій туди. Тепер пернаті друзі навідуються до нас щодня. Вправа 9 Це текст — розповідь

Номер слайду 14

За поданим початком склади невелику розповідь, використовуючи синоніми з довідки. З гілки на гілку перелітають синички. Вони завітали в сад за поживою. Довідка. Метушливі пташки, пернаті друзі, охоронцісадів, жовтогруді красуні. Добери заголовок і запиши утворений текст. Домашнє завдання. Вправа 10 Сторінка55

Номер слайду 15

18.11.2022 Рефлексія У мене все вийшло. Зрозумів , але не все. Нічого не зрозумів

pptx
Додано
5 грудня 2022
Переглядів
1017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку