Презентація ҐЕНДЕР І ҐЕНДЕРНІ ВІДНОСИНИ В СУСПІЛЬСТВІ

Про матеріал

Презентація створена на основі відкритих джерел інформації з інтернету і призначена для ілюстрації лекції викладача чи закріплення отриманих на занятті знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ґЕНДЕР І ґЕНДЕРНІ ВІДНОСИНИ В СУСПІЛЬСТВІЩе одна глобальна проблема?

Номер слайду 2

Стать і ґендер. Стать – визначає, є людина чоловіком чи жінкою. Вона зумовлена структурою генів і є поняттям біологічним. ґендер – поняття культурне і соціальне. Визначає риси характеру та особливості поведінки, які вважають характерними для чоловіків і жінок у певному суспільстві.

Номер слайду 3

Що таке ґендер?ґендер – це набір соціально-статевих характеристик, що визначає поведінку людини в суспільстві, а також сприйняття цієї поведінки оточуючими.

Номер слайду 4

Гендер - одна з базових характеристик особистості, що обумовлюють психологічний і соціальний розвиток людини.Ґендер - це набір соціальних ролей. Це костюм, маска, в яких чоловік та жінка виконують свої соціальні ролі.

Номер слайду 5

Багатокомпонентна структура Ґендера визначається чотирма групами характеристик: біологічна основа; гендерні стереотипи; гендерні норми; гендерна ідентичність.

Номер слайду 6

Ґендери мають кілька сутнісних ознак: Соціальне сприйняття особистості. Воно формується одночасно з класичним розвитком згідно статевої приналежності. Соціально-психологічні відносини. Це те, як людина взаємодіє з оточуючими її людьми.компроміси особистості. Це поняття характеризує те, як на людині відображаються загальноприйняті стереотипи, які визначають чоловіків і жінок по стандартному набору рис і поведінкових особливостей. Соціально-психологічний конструкт. Під ним розуміється специфіка створення певних характеристик, які притаманні мужності і жіночності в суспільстві.

Номер слайду 7

Гендер – глобальна проблема людства У 2000 р. ООН так сформулювала п’ять глобальних тривог людства: бідність, екологія, демографія, мир і ґендер.Ґендерне питання визнано питанням світового значення і питанням світового масштабу розв'язання.

Номер слайду 8

Декларація ООН з питань сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності — ініційована Францією та Нідерландами за підтримки Європейського Союзу постанова, представлена Генеральною Асамблеєю ООН 18 грудня 2008 року. Декларація засуджує насилля, утиски, дискримінацію, ізоляцію, стигматизацію та упередження за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Вона також засуджує вбивства, кари, тортури, та позбавлення економічних, соціальних та культурних прав на цій основі.

Номер слайду 9

Гендерні роліГендерні ролі — це моделі очікуваної поведінки жінок та чоловіків у соціумі відповідно до тих соціокультурних умов, у яких вони живуть. Тобто це риси, які вважають більш характерними чи то для чоловіків, чи то для жінок. Вони можуть очікуватися, підписуватися, нав’язуватися, але будь-яка людина має право сама вирішувати, чи потрібна їй стереотипна поведінка.

Номер слайду 10

Гендерні ролі в суспільстві визначають, як ми повинні діяти, говорити, одягатися, орієнтуватись на інших людей або партнерів і поводитися в залежності від того, яка у нас стать. Наприклад, від жінок і дівчаток очікується, що вони одягатимуться жіночно, будуть ввічливими, люб’язними та з материнськими нахилами. У свою чергу, очікується, що чоловіки будуть сильними, агресивними та безстрашними.

Номер слайду 11

ґендерні ролі: усвідомлюються в процесі виховання та навчання; різні в різних культурах та часових рамках; змінюються з плином часу; змінюються відповідно до соціального та економічного рівнів розвитку.

Номер слайду 12

Гендерна приналежність також формується на основі соціально-психологічних характеристик особистості в залежності від біологічної статі, культури, ієрархії соціальних відносин між чоловіками і жінками в конкретній країні. Також людина повинна усвідомлювати чи приймає вона свою біологічну стать і її значення.

Номер слайду 13

ґендери, види і опис їх особливостей. Маскулінний тип. Коли людина проявляє більше мужності і менше жіночності. Такий тип раніше вважався властивим тільки представникам чоловічої статі. Тобто мова йде і підвищеної енергійності, нечутливості, честолюбство, волелюбність. Людям, які належать до даної категорії, складніше займатися тією роботою, яка не збігається з усталеними гендерними стереотипами. У маскулінних жінок більше проявляється воля, вони часто змагаються з чоловіками, претендують на їх посади або ролі в соціальному середовищі.

Номер слайду 14

Фемінний тип. Фемінність – це сукупність характеристик, пов`язаних із жіночою статтю, або характерні форми поведінки, які очікуються від жінки в певному суспільстві, або соціальне вираження позицій, внутрішньо притаманних жінці. Фемінність пов’язується з емоційністю, м'якістю, чуйністю, нормативністю, комунікативними навичками, чуттєвістю, здатністю до емпатії. Виражена фемінність передбачає переважання несвідомого рівня саморегуляції, схильність до інтуїтивного осягнення дійсності.

Номер слайду 15

Високий Андрогінний тип. Характеризується однаковим проявом маскулінності і фемінності. Люди андрогінного типу мають високий саморозвитком, вони не так залежать від думки соціуму, менше переживають і стикаються зі стресовими ситуаціями. Андрогінні чоловіки одночасно чутливі і холоднокровні. Представниці жіночої статі, в свою чергу, здатні прекрасно справлятися із завданнями, які раніше були під силу тільки чоловікам. Такі жінки виявляють більшу гнучкість, комунікабельність. Одночасно з цим вони менше піддаються емоціям, проявляють строгість.

Номер слайду 16

Низький Андрогінний тип. У цьому випадку особистість відрізняється однаково низьким рівнем жіночності і мужності. Такі люди часто скаржаться на брак життєвих сил і не здатні добре справлятися практично з будь-якою роботою.

Номер слайду 17

Гендерні стереотипиҐендерні стереотипи - це соціально загальні уявлення про особисті якості та поведінкові моделі чоловіків і жінок, а також про гендерну специфіку соціальних ролей. Стереотипи з приводу ґендеру відображають погляди суспільства на поведінку, яка характерна для чоловіка або для жінки, а також уявлення про «справжню» жінку або «справжнього» чоловіка.

Номер слайду 18

Зазвичай гендерні стереотипи стосуються або зовнішності чоловік та жінок — тобто, зовнішніх проявів фемінності чи маскулінності, або розподілення гендерних ролей у суспільстві. Так, наприклад, стереотипним є уявлення про те, що жінки мають бути ніжними та тендітними, а чоловіки — сильними та не повинні публічно проявляти емоції, плакати тощо.

Номер слайду 19

Найяскравіший приклад — це розділення чоловічих та жіночий ролей за принципом “берегиня” та “мисливець”. На основі цього формуються уявлення про розподіл сімейних обов’язків: нібито головний обов’язок жінки — народжувати дітей та організовувати побут, а чоловік, в свою чергу, має забезпечувати родину грошима, їжею.

Номер слайду 20

Часто причиною виникнення стереотипів є застарілі уявлення про світ: люди формують свої уявлення про ті чи інші речі, спираючись на знання, які отримали від представників старших поколінь. Проте світ змінюється і, цілком можливо, що те, що було актуально кілька десятиріч тому, вже не є актуальним зараз. Ці уявлення про “чоловіче” та “жіноче” відрізняються також і в залежності від географічних та соціокультурних особливостей суспільства. Тобто, в основі гендерних стереотипів можуть лежати певні народні вірування, традиційні для того чи іншого регіону уявлення про світ тощо.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!© Світлана маєвська

pptx
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
3374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку