Симона де Бовуар – письменниця…..

Про матеріал
Симона де Бовуар – письменниця….. “Жінкою не народжуються, нею стають”. Коротка та змістовна презентація про Симону де Бовуар з її цитатами та інформацією про те як вона була в Україні. Допоможе учням вивчити письменницю феміністку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Жінкою не народжуються, нею стають”. Симона де Бовуар. Симона де Бовуар – письменниця…..

Номер слайду 2

Вона писала книжки, жила вільним життям і не мала дітей. Як на сьогодні – абсолютно нормально. Але ж ідеться про французьку письменницю Симону де Бовуар, яка жила у зовсім інші часи. Бовуар була провідною зіркою для всіх феміністок. Для всіх жінок, які чимось цікавилися,  вона була відкриттям. Знаменита французька письменниця народилася 9 січня 1908 року в Парижі.

Номер слайду 3

Симона де Бовуар вже в юності поставила собі за мету стати письменницею – для жінки тих часів це була чи не єдина можливість досягти успіху і визнання. У 21 рік вона стала наймолодшою зі студенток Сорбонни, яка склала важкий і престижний іспит Agrégation з філософії. Кращий результат був лише в одного студента: Жана Поля Сартра, який пізніше дістав світове визнання як “батько” екзистенціалізму. Згодом Бовуар і Сартр стали парою. Але на відміну від більшості сучасників, вони самі, незалежно від суспільних поглядів, визначали правила, за якими розвивалися їхні стосунки.

Номер слайду 4

1949 року Симона де Бовуар написала книжку „Друга стать”. Цей твір дав багатьом європейським жінкам мужність взяти на себе відповідальність жити за своїм власним, а не суспільним баченням.Ім’я всесвітньо відомої феміністки перш за все асоціюється саме з цією працею, принаймні в нашій країні. Проте не менш цікавою є її художня проза: романи «Свідомий вік» і «Ошукана жінка», а також «Монолог».

Номер слайду 5

“Матінка усіх феміністок” Симона де Бовуар похована на паризькому цвинтарі Монпарнас. На її могилі прив’ялі троянди і безліч записок від шанувальниць. На одній із них німецькою написано: “Дякую Симоно, завдяки Вам змінилося моє життя”. На іншій записці – одна із найвідоміших цитат Бовуар “Жінкою не народжуються, нею стають”.

Номер слайду 6

Цитати

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Приїзд Симони де Бовуар в травні 1964 року в Київ залишився непоміченим. Багато митців та тогочасної інтелігенції з-закордону було запрошено на Шевченків ювілей. Головою організаційного комітету був Микола Бажан, який, зокрема, і запросив Жана-Поля Сартра. Незважаючи на те, що з ним приїхала Симона де Бовуар, яка була авторкою знаменитої праці «Друга стать», а 60-ті роки в Радянському Союзі відзначалися піднесенням радикальної другої хвилі фемінізму, її постать майже не привернула до себе уваги. Навіть попри це вона знайшла спільну мову з українськими інтелектуалками. Симона де Бовуар в Україні

Номер слайду 10

9 січня 2008 року, до 100-річчя від дня народження Сімони де Бовуар, феміністка та дослідниця Юлія Крістева заснувала міжнародну премію з прав людини за свободу жінок — Премію Сімони де Бовуар. Пам'ять. Юлія Кристева

Номер слайду 11

pptx
Додав(-ла)
Коваль Ніка
Додано
6 травня 2023
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку