Презентація "Найбільше і найменше значення функції на відрізку. Задачі на максимум і мінімум"

Про матеріал
В презентації описано теоретичний матеріал з теми "Найбільше і найменше значення функції на відрізку", вказано алгоритм дослідження функції на знаходження найбільшого і найменшого значень функції на даному відрізку. Запропоновано практичні завдання. Наведено приклади текстових задач на максимум і мінімум.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найбільше і найменше значення функції на відрізку. Задачі на максимум і мінімум

Номер слайду 2

Рис. 1 Рис. 2 Розглянемо рисунки 1 і 2, на яких зображено графіки функції у = f(x) і у = g(x), заданих на відрізку [а; b]. Функція у = f(x) зростає, а функція у = g(x) спадає. На відрізку [а; b] найменше значення функції у = f(х) дорівнює f(a), а найменше значення функції у = g(x) дорівнює g(b). Відповідно найбільші значення цих функцій на даному відрізку дорівнюють f(b) та g(a). Отже, якщо функція неперервна і зростає (спадає) на деякому відрізку, то найбільше і найменше значення функція набуває на кінцях цього відрізка

Номер слайду 3

Рис. 3 Розглянемо рисунок 3, на якому зображено графіки трьох функцій. Аналіз цих графіків свідчить, що найбільше і найменше значення функцій неперервних і диференційованих на проміжку [а; b] досягаються цими функціями або на кінцях відрізка, або в точках екстремуму.

Номер слайду 4

Неперервна і диференційована функція на заданому відрізку приймає найбільше і найменше значення в точках екстремуму або на кінцях відрізка

Номер слайду 5

Якщо функція у = f(x) неперервна на відрізку [а; b] і має похідну в кожній внутрішній точці цього відрізку, то для знаходження найбільшого і найменшого значень функції на відрізку [а; b] потрібно:1) знайти похідну функції,знайти критичні точки функції,вибрати критичні точки, які належать даному відрізку,4) обчислити значення функції у вибраних критичних точках і на кінцях відрізка,5) із знайдених значень вибрати найбільше і найменше.

Номер слайду 6

fнайб. = f(-2)=-4; fнайм. = f(0) = -8.2) Знайдіть найбільше і найменше значення функції f(x) = х2+8х−1 на відрізку [-3; 0]. fнайб. = f(2) = f(-1)=5; fнайм. = f(1) = 1.1) Знайдіть найбільше і найменше значення функції f(x)=х3-3х+3 на відрізку [-1; 2]. 

Номер слайду 7

Задачі на максимум і мінімум. Правила знаходження найбільшого і найменшого значення функції часто використовують при розв'язуванні прикладних задач. При цьому керуються такою схемою:1) задачу «переводять» на мову функцій. Для цього вибирають зручний параметр х, через який виражають як функцію у = f(x) величину, яка нас цікавить;2) засобами аналізу знаходять найбільше чи найменше значення цієї функції на деякому проміжку;3) з'ясовують, який практичний зміст (у межах даної задачі) має отриманий (на мові функцій) результат.

Номер слайду 8

Квадрат із стороною 5 см. Задача 2. Серед прямокутників, що мають периметр 20 см, знайти той, діагональ якого найменша. Число 20 слід подати у вигляді 20 = 10 + 10. Задача 1. Число 20 запишіть у вигляді суми двох невід'ємних доданків так, щоб добуток їхніх квадратів був найбільшим.

pptx
Додано
28 травня 2023
Переглядів
408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку