Презентація НАЙДАВНІШІ ЕТАПИ ГЕОЛОГІЧНОЇ ІСТОРІЇ

Про матеріал

Презентація є ілюстрацією до лекції викладача при дистанційній формі роботи студентів. Створена на основі відкритих джерел інформації з інтернету.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найдавніші етапи геологічної історіїПрироднича історія Землі

Номер слайду 2

Про догеологічну історію ЗемліІснував такий період історії нашої планети, яку вчені назвали догеологічною. Цей етап пов’язаний з утворенням Сонячної системи. Найбільш визнані гіпотези про утворення Сонячної системи та Землі І. Канта, П. Лапласа, Д. Джінса, О. Ю. Шмідта, В. А. Крата, В. Г. Фесенкова, О. П. Виноградова та ін.

Номер слайду 3

Згідно сучасних уявлень, оформлення протопланет, в тому числі і Протоземлі, відбувалось близько 5-6 млрд. років тому. Протоземля уже тоді була космічним тілом, але ще не була планетою, бо твердих ділянок ні на поверхні, ні в її середині не існувало. Згідно гіпотези О. Ю. Шмідта, Протоземля являла собою холодне скупчення космічної речовини. Розігрівання її почалось під впливом трьох основних причин - гравітаційного ущільнення цієї речовини, нагрівання її від ударів великих метеоритних тіл і найголовніше - виділення тепла радіоактивними елементами.

Номер слайду 4

Початок формування Землі як повноцінної планети Сонячної системи відноситься до періоду часу 5,5–4,7 млрд років тому, оскільки, перш ніж сформувалася порівняно тонка, нестійка первинна земна кора, яка легко дробилась, розплавлялась і знову виникала, пройшло кількасот мільйонів років. Через мереживо глобальних тріщин на денну поверхню виливалася величезна кількість магми, заповнюючи великі простори і формуючи «лавові моря».

Номер слайду 5

В результаті розігрівання радіоактивним випромінюванням до високих температур, відбулося плавлення речовини і переміщення важких елементів до центру, а легких до поверхні Землі, яке продовжувалось протягом всієї наступної геологічної історії, аж до сьогоднішнього дня. Це упорядкування матеріалу призвело до утворення ядра, мантії і первинної кори. Земля стала твердою планетою і з того часу почалася її геологічна історія.

Номер слайду 6

ОСНОВНІ ПОДІЇ ДОГЕОЛОГІЧНОЇ ІСТОРІЇ ЗЕМЛІДогеологічна історія нашої планети складає перший з чотирьох еонів – гадей (інші назви – катархей, азой). Це єдиний еон у геологічній історії Землі, який не розділений на ери та періоди. Поверхня нашої планети у той час перебувала в розплавленому стані, а за складом нагадувала сучасний місячний реголіт. Не існувало також атмосфери та гідросфери у сучасному розумінні. Спостерігалась активність потужних вулканів й інтенсивних викидів газів.

Номер слайду 7

Найістотнішими подіями у ньому стали утворення Землі та Місяця у проміжку 4,7–4,5 мрлд років тому. Саме ця подія розділила догеологічну історію планети на два етапи: етап Протоземлі і етап формування первинної кори. А започаткувала цю подію зіткнення космічного масштабу, що сформувало все майбутнє нашої Землі – зіткнення Протоземлі і планетоїда, який вчені умовно назвали Тейя.

Номер слайду 8

Наслідками цієї події стали:частина речовини біля поверхні Землі перебувала після удару у газоподібному стані, формуючи так звану первинну важку атмосферу, до складу якої окрім парів легких металів також входили водяна пара і водень.грандіозна вулканічна активність, що супроводжувалася інтенсивним метеоритним бомбардуванням. Земна кора поступово ставала товстішою і міцнішою, лави виливались вже більш зосереджено, лише уздовж великих розломів.обертання Землі навколо осі стало відбувалось під нахилом. Земля отримала масивне залізне ядро, що стало основою для формування потужного магнітного поля.

Номер слайду 9

 Почалось формування водної оболонки Землі - гідросфери.  Коли земна кора охолола до температури нижче точки кипіння води, остання стала займати певні простори на Землі – виникли перші озерні та морські басейни. Сформувались умови для розмиву і транспортування матеріалу, почали формуватися перші осадові товщі гірських порід, тобто складаються умови для переходу до геологічної історії Землі.

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! © Світлана МАЄВСЬКА

pptx
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку