Презентація "Небесні тіла. Зорі та Сузір’я"

Про матеріал

Мета:

§- навчальна: сформувати поняття «небесне тіло», «зоря», «сузір'я», формувати знання про особливості зірок (форму, величину, їхню віддаленість від Землі, стан, температуру), кількість зірок, про інші види тіл космічного простору;

§- розвивальна: формувати наукову лексику, забезпечити практичне спрямування вивчення астрономічних явищ, з якими людина зустрічається у повсякденному житті, розвивати вміння використовувати додаткові джерела природничих знань, самостійно і творчо працювати зі спеціалізованою літературою, сприяти розвитку спостережливості;

§- виховна: виховувати естетичне сприйняття зоряного неба, повагу до розвитку наукових знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Експрес-опитування — Що таке небесна сфера? — Де буде розташовуватись центр небесної сфери, якщо спостерігач знаходиться в м. Харкові на майдані Незалежності? — Де розташовується екватор небесної сфери? — Що входить до небесної сфери? — За який час Сонце проходить по великому колу небесної сфери?

Номер слайду 3

Коли Сонце сідає за горизонт, на безхмарному небі то тут, то там з’являються зорі. Спочатку одна, потім друга, третя… десята, двадцята… І вже не перерахувати, настільки їх стало багато. Придивившись, ми бачимо, що зорі розташовуються то невеличкими групами, то скупченнями. Що це за скупчення? Як впливають зорі на життя на Землі? Що таке Полярна зірка? Яка її роль? Про це та про інші цікаві факти ви дізнаєтесь у ході нашого уроку.

Номер слайду 4

Небесні тіла. Зорі та Сузір’я Мета: - навчальна: сформувати поняття «небесне тіло», «зоря», «сузір’я», формувати знання про особливості зірок (форму, величину, їхню віддаленість від Землі, стан, температуру), кількість зірок, про інші види тіл космічного простору;  - розвивальна: формувати наукову лексику, забезпечити практичне спрямування вивчення астрономічних явищ, з якими людина зустрічається у повсякденному житті, розвивати вміння використовувати додаткові джерела природничих знань, самостійно і творчо працювати зі спеціалізованою літературою, сприяти розвитку спостережливості;  - виховна: виховувати естетичне сприйняття зоряного неба, повагу до розвитку наукових знань.

Номер слайду 5

Асоціативний кущ

Номер слайду 6

Номер слайду 7

У зоряне небо людина вдивлялась ще із сивої давнини. Головними світилами для людини тоді були Сонце та Місяць. Спостерігаючи за їхнім рухом, люди відкрили деякі важливі явища. Так, вони помітили, що денний шлях Сонця по небу залежить від сезону. Вони зрозуміли також, що Місяць і яскраві рухливі зірки, які пізніше греки назвали планетами, рухаються приблизно тим же шляхом, що і Сонце. І ще вони помітили, що в різні сезони року певні зорі сходять незадовго до настання ранку, а інші заходять відразу після заходу Сонця.

Номер слайду 8

Від зміни фаз Місяця почали відлічувати час. Зорі вдалині від рідних берегів указували мореплавцям сторони світу. Вони служили маяками на морях і в пустелях. Їх так і називали — дороговказні зорі.

Номер слайду 9

Із поданих слів складіть речення гарячі світло Зорі — це небесні , що випро-мінюють тіла Зорі - це гарячі небесні тіла, що випромінюють світло.

Номер слайду 10

Що ви знаєте про зорі?

Номер слайду 11

Бетельгейзе – червона зоря-гігант Альтаїр – гаряча, біла зоря Сіріус - найяскравіша зоря на небі, подвійна зоря Сонце — центральне і наймасивніше тіло Сонячної системи

Номер слайду 12

За температурою зорі поділяються на:

Номер слайду 13

Із поданих слів складіть речення її Колір залежить її розміру зірки та температури від на поверхні Колір зорі залежить від її розміру та температури на її поверхні.

Номер слайду 14

За розмірами зорі поділяються на:

Номер слайду 15

Яка зоря розташована найближче до Землі?

Номер слайду 16

Сонце

Номер слайду 17

Міжзоряний простір Між зорями знаходяться розріджений газ, пил, магнітні поля і світлові промені від зір. Такі сукупності газів і пилу отримали назву туманності. Гази, з яких складаються туманності, - це водень, гелій, азот, кисень та ін. Туманність “Вуаль”

Номер слайду 18

Туманність є: Темна – у хмарах газів і пилу немає зір. Світлова - відбиває світло близьких яскравих зір.

Номер слайду 19

Поняття про сузір’я Спостерігаючи за зорями на небі, люди помічали, що деякі зорі розташовані одна біля одної. Та щоб не заплутатись у цьому розмаїтті зорь на небі, більш яскраві стали групувати в сузір’я.

Номер слайду 20

Із поданих слів складіть речення яких це групи якусь чи зірок, складає контур. розташування Сузір’я — взаємне фігуру Сузір’я — це групи зірок, взаємне розташування яких складає якусь фігуру чи контур.

Номер слайду 21

Поява мореплавства та рільництва спричинила обожнювання зірок. Уже в сиву давнину люди об'єднали групи зірок у сузір’я і дали їм назви людей, тварин, рослин і речей. Чимало назв сузір'їв та зірок пов'язано з грецькою міфологією. Олександрійські вчені у 3 ст. до н. е. звели в певну систему уявлення античності про сузір'я, дали їм назви, які збереглися до нашого часу. Велика Ведмедиця пов'язана з міфом про Каллісто.

Номер слайду 22

Кассіопея, Цефей, Персей, Андромеда — група сузір'їв, пов'язаних з міфом про Персея та Андромеду.

Номер слайду 23

Корабель Арго — з міфом про аргонавтів.

Номер слайду 24

Молочний шлях пов'язували з міфами про дорогу з Олімпу на землю або з розлитим молоком Гери.

Номер слайду 25

Оріон — мисливець, якого вбила Артеміда.

Номер слайду 26

Пегас — крилатий кінь Беллерофонта.

Номер слайду 27

Плеяди — дочки Атланта.

Номер слайду 28

Знайдіть відповідність між колонками. Зорі залежить від її розміру та температури на її поверхні. Колір зірки бувають червоні та блакитні. Блакитні зорі — це гарячі небесні тіла, що випромінюють світло. Зірки одні з найгарячіших зірок.

Номер слайду 29

* Прийом «Мікрофон»  - Чим відрізняються зорі між собою?  - Чи всі зорі однакові?  - Що являють собою зорі?  - Чому зорі світяться? - Чим відрізняються зорі від інших небесних тіл?  - Навіщо зараз вивчати зорі?  - Що таке туманності?  - 3 чого вони складаються?  - Чи можна порівняти туман над землею та туманність у космосі?

Номер слайду 30

Інтерактивна гра «Вірю — не вірю». Сонце — це планета Сузір’я — це зорі, розташовані по всій небесній сфері. Полярна зірка розташовується в сузір’ї Великої Ведмедиці. Сузір’я Малої Ведмедиці ще називають Малим Ковшом. У небі Північної півкулі древні греки виділяли 12 зодіакальних сузір’їв. Сонце рухається навколо Землі.

Номер слайду 31

Підсумки уроку  Небесними тілами є всі природні космічні об`єкти, які обертаються навколо Сонця чи іншої зірки Зорі - це гарячі небесні тіла, що випромінюють світло. Зорі поділяються за температурою та розміром. Розрізняють кілька видів туманностей: темна і світлова. Сузір’я — це групи зірок, взаємне розташування яких складає якусь фігуру чи контур.

Номер слайду 32

Домашнє завдання §18.

Номер слайду 33

Рефлексія На уроці я зрозумів … Сьогодні я навчився … На уроці найцікавішим було … На уроці мені було найважче … Сьогодні я відчув ... На уроці мене здивувало ...

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Шляхова Наталія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Цимбалюк Геннадій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лучникова Алена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Крицька Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сухенюк Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гончар Юлія
    Цікава та пізнавальна презентація.Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Кошалковська Лариса Іванівна
    ЦІКАВА І ЗМІСТОВНА. ДЯКУЮ
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Жовтяк Гульнара Кашифівна
    Дуже вдала та змістовна презентація
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
ppt
Додано
24 липня 2018
Переглядів
38466
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку