Презентація "Небезпечна радіація"

Про матеріал
Презентація на тему "Небезпечна радіація" на 10 слайдах. Пояснює що таке радіація, ядерний реактор. Розповідає які країни використовують ядерні реактори та наведено їх кількість. Роз`яснює що таке Черенковське випромінювання та великий адронний колайдер. наведено найнебезпечніші речовини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небезпечна радіація

Номер слайду 2

Черенко́вське випромі́нювання — випромінювання електромагнітних хвиль зарядженою часткою, яка рухається у середовищі зі швидкістю більшою за швидкість розповсюдження світла в цьому середовищі. Випромінювання назване на честь П. А. Черенкова, який отримав за його відкриття Нобелівську премію з фізики у 1958 р. разом із І. М. Франком та І. Є. Таммом, які дали теоретичне пояснення цього ефекту. Науковий керівник Черенкова С. І. Вавілов на той час уже помер, тож, хоча його заслуга у відкритті ефекту дуже велика, він не став Нобелівським лауреатом. В науковій літературі черенковське випромінювання іноді називають випромінюванням Вавілова-Черенкова.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ядерний реактор. Ядерний реактор — пристрій, призначений для організації керованої самопідтримуваної ланцюгової реакції поділу, яка завжди супроводжується виділенням енергії. Перший ядерний реактор збудували і запустили в грудні 1942 року в США під керівництвом Енріко Фермі. Першим реактором, побудованим за кордонами США, став ZEEP, запущений в Канаді 5 вересня 1945 року. В Європі першим ядерним реактором стала установка Ф-1, яка запрацювала 25 грудня 1946 року в Москві під керівництвом Ігоря Курчатова. До 1978 року в світі працювало вже близько сотні ядерних реакторів різних типів.

Номер слайду 5

Станом на квітень 2018 року у світі працювало 449 енергоблоків АЕС. Усі вони зосереджені в 45 країнах світу, зокрема:  США — 99 блоків АЕС;  Франція — 58 блоків АЕС;  Японія — 42 діючих, і з них тільки 8 працюють (роботу більшості АЕС було призупинено після Фукусімської аварії); Україна — 15 блоків на чотирьох АЕС.

Номер слайду 6

Вели́кий адро́нний кола́йдер  — найбільший у світі прискорювач елементарних частинок, створений у Європейському центрі ядерних досліджень , поблизу Женеви (Швейцарія). Фінансування та розробку проекту здійснюють понад 10 тисяч науковців та інженерів, представників різних університетів і лабораторій з понад 100 країн світу. Прискорювач пролягає в тунелі (у формі тора окружністю 27 км) на глибині до 175 метрів (570 футів) під землею на кордоні Франції та Швейцарії, поблизу Женеви, Швейцарії. Як свідчить назва, він призначений для прискорювання адронів, зокрема протонів і важких іонів.

Номер слайду 7

Завдання ВАКВивчення механізму Хіггса. Пошук суперсиметріїДослідження кварк-глюонної плазми. Вивчення топ-кварків

Номер слайду 8

Основні фактори захисту від радіаціїЧас, відстань, речовина. Найнебезпечніші речовинийод-131 Цезій-137 Стронцій-90

Номер слайду 9

Стронцій-90

Номер слайду 10

Цезій-137

pptx
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку