Презентація" Небезпечні ситуації. Стихійні лиха"

Про матеріал
Презентація" Небезпечні ситуації. Стихійні лиха". Мета роботи - поглибити знання учнів про надзвичайні ситуації; сформувати уявлення про причини їх виникнення, наслідки, права та обов'язки людини під час НС та в період ліквідації їх наслідків; розвивати навички самозахисту та взаємодопомоги; прищеплювати бережливе ставлення до власного здоров'я та життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небезпечні ситуації. Стихійні лиха

Номер слайду 2

Стихійне лихо - це явище природи, яке, створює катастрофічну обстановку, порушує нормальну діяльність населення, руйнує будівлі, споруди, загрожує життю і призводить до загибелі людей, тварин, знищення матеріальних цінностей.

Номер слайду 3

Які ви знаєте стихійні лиха?

Номер слайду 4

До стихійних лих належать:виверження вулканівземлетрусцунамізсувиобвалилавиниповеніураганисмерчіградблискавкипожежізливиснігопадизаморозкиожеледь

Номер слайду 5

На жаль, це призводить до загибелі дуже багатьох людей, і називають такі події – надзвичайними ситуаціями

Номер слайду 6

Сідаємо зручніше в потяг і їдемо до лісової школи в гості до мудрої сови: В школі лісовій іде урок,І сидять звірята тихо – тихо. Бо розповідає їм Мудра Сова. Про стихійні лиха.

Номер слайду 7

Сьогодні в лісі нашому, друзі,Панує тиша й лад, нема стихії, А стихія – це гроза, буря, злива, град. Це землетрус, затоплення, буран. Наносять всім стихії, стільки шкоди й ран. Коза: - Я не знаю зовсім, що таке гроза!Гроза часто буває влітку! А чи знаєте ви, чому так буває?Коли спека на землі – від калюж йде пара, вона вгору піднімається й утворює хмари.

Номер слайду 8

Гроза – атмосферне явище, яке пов’язане з розвитком потужних дощових хмар, що супроводжуються численними електричними розрядами між хмарами і землею , звуковими явищами ( громом), сильними опадами, інколи з градом.

Номер слайду 9

Пам’ятка. Під час грози купатися не можна,Під одиноке дерево ховатися не смій,Сховайся краще в балці чи в канаві,І на місцях відкритих ти не стій. Коли шумить гроза – позачиняй всі вікна,А металеві речі краще не чіпай,Нікуди не біжи, перечекай грозу удома,А вийде сонце – знов іди гуляй.

Номер слайду 10

Поламав дахи й дерева вітер-хуліган –Бешкетує, шкодить людям грізний… (Ураган)Загадка

Номер слайду 11

Ураган - це явище, при якому рух повітря дуже швидкий і сильний, а головне тривалий, внаслідок чого він володіє величезною руйнівною силою, це гігантський атмосферний вихор з високою швидкістю повітряного потоку.

Номер слайду 12

Ураган може тривати кілька днів, а смерч триває годину.

Номер слайду 13

Смерч. Це сильний атмосферний вихор, у якому повітря обертається зі швидкістю до 100 м/с. Смерч має вигляд стовпа із воронкоподібними розширеннями зверху і знизу. Смерчі тривають недовго – від декількох секунд до декількох годин – і долають при цьому шлях від сотень метрів до десятків кілометрів.

Номер слайду 14

Розкажіть про землетруси…

Номер слайду 15

Землетруси– це раптові струси земної поверхні, які ми відчуваємо як поштовхи і коливання. Тривають землетруси до кількох хвилин і можуть повторюватися. Слабкі землетруси спричиняють у будинках дзенькіт посуду, розгойдування люстр. Під час сильних – тріскаються стіни в будинках, обвалюється стеля. Дуже сильні землетруси призводять до тріщин на поверхні землі, обвалів у горах, руйнування будівель.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вулкан – вогнедишні гори, завжди викликали у людей почуття жаху. Вулкан являє собою отвір у земній корі, крізь який із гарячих надр Землі виливається магма або розплавлені гірські породи. Вона швидко розтікається у різні боки на тисячі метрів, залишаючи на своєму шляху спустошення і смерть.

Номер слайду 18

Перегляд відеофайлу “Вулкани та землетруси”

Номер слайду 19

Повінь - це стихійне лихо, що відзначається затопленням частини суші водою. Повені  позбавляють даху тисячі людей, знищують посіви, змивають родючий грунт і навіть стають причиною загибелі людей. Вони з’являються після раптового і довгого танення снігу, під час сильної зливи.

Номер слайду 20

Повінь на заході України 2008 року — страшне стихійне лихо, що сталося влітку 2008 року через інтенсивні грозові дощі і, як результат, різке підняття рівня води в річках. Пік повені припав на 23–27 липня, вона вважається найбільшою в історії Західної України за останні 60 років. Загальні збитки від повені оцінювалися на суму 3–4 млрд гривень.

Номер слайду 21

ЦунаміЦе великі хвилі, що виникають на поверхні океану під час підводних землетрусів. Їхня швидкість – 800 км/год і висота 80 м. Така маса води зі страшною силою обрушується на берег, несучи із собою смерть та спустошення.

Номер слайду 22

Засухи. Виникають, коли влітку протягом тривалого часу не випадають дощі. Вони завдають шкоди сільському господарству, несуть людям неврожай. Під час засухи важко забезпечувати людей продуктами харчування і водою. Засухи часто спричиняють пожежі.

Номер слайду 23

ПожежіПожежі – це стихійне поширення вогню, що вийшло з-під контролю людини. Пожежі трапляються у лісах, на торф’ яниках, на транспорті і завдають величезних збитків, нерідко призводячи до загибелі людей.

Номер слайду 24

Стихійне лихо – страшне явище природи. Про стихійні лиха повідомляють по радіо чи телебаченню. Для того , щоб люди увімкнули радіо чи телевізор використовують завивання сирен, переривчасті гудки на підприємствах. Пам’ятай, що це є попереджувальний сигнал!“Увага всім!” Почувши цей сигнал, негайно вмикай радіоприймач чи телевізор і слухай інформацію служби надзвичайних ситуацій. Ти можеш почути повідомлення про можливий землетрус, повінь, штормове попередження.

Номер слайду 25

Після того, як небезпека минула, служба надзвичайних ситуацій передає повідомлення : “Увага! Відбій тривоги!”

Номер слайду 26

Бережи себе та природу!

Номер слайду 27

Текст слайда. Урок закінчено!

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шульга Тетяна Іванівна
    Дякую за презентацію!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Скорик Юля
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Галілєєва Олена Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, Розробки уроків
НУШ
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
21023
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку