Презентація " Небезпека інфікування ВІЛ, інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). ВІЛ/СНІД: проблема людини і проблема людства. "

Про матеріал
Презентація " Небезпека інфікування ВІЛ, інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). ВІЛ/СНІД: проблема людини і проблема людства. " 8 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення вивченого матеріалу«Вплив алкоголю (І група),тютюну (ІІ група)та наркотиків (ІІІ група) на статевий розвиток підлітка» План виступу: Позиція. Почніть словами: «Я вважаю, що алкоголь, наркотики, тютюн впливає на статеве дозрівання підлітка...». Обґрунтування. Починаючи словами: «...тому що...... Наведіть причину виникнення цієї думки, тобто на чому ґрунтуються докази на підтримку вашої думки. Висновок, «...тому я вважаю...»

Номер слайду 2

— Давайте підведемо підсумки нашого «Відкритого мікрофону». Паління в підлітковому віці негативно впливає на всі фізіологічні системи, зокрема й на процес дозрівання репродуктивної системи. Ситуація ускладнюється тим, що наслідки цього підліткового паління можуть позначитися пізніше, тоді, коли вже дозрілі чоловік та жінка вирішують народити дитину. Можливо, у цей час вони вже кинули курити, але наслідки підліткового паління негативно впливають на них самих та на здоров'я їхньої майбутньої дитини. Наслідки паління становлять загрозу й на генетичному рівні, оскільки позначаються на потомстві в другому й третьому поколінні

Номер слайду 3

Особливості дії алкоголю на репродуктивну систему підлітків. Алкоголь також негативно впливає на репродуктивне здоров'я. Насамперед, алкоголь порушує спадковий матеріал статевих клітин, що призводить до важких наслідків для потомства — розумової відсталості, анатомічних каліцтв, захворювань внутрішніх органів та систем. Алкоголь порушує роботу ендокринних залоз, що особливо небезпечно в підлітковому віці, оскільки від нормального функціонування ендокринної системи залежать ріст, розвиток і статеве дозрівання.

Номер слайду 4

Особливості дії наркотиків на репродуктивну систему підлітків. Наркотики ще більше, ніж нікотин та алкоголь, порушують генетичний апарат статевих клітин. Потомство наркоманів страждає від усіляких каліцтв, порушень роботи нервової системи та інших фізіологічних систем організму. Але найчастіше це потомство просто не народжується, оскільки гине на ранніх стадіях розвитку. Не випадково кажуть, що наркотики можуть стати стратегічною зброєю для знищення цілої країни. Наркотики діють на ендокринну систему, порушують нормальний синтез гормонів і припиняють процеси розвитку в підлітковому віці. Особливою небезпекою для потомства є зловживання наркотичними препаратами під час вагітності. Наркотичні речовини потрапляють у плід і отруюють його. Наркотики потрапляють і в материнське молоко, тому мати-наркоманка не може годувати свою дитину

Номер слайду 5

Гра « Незавершені речення». Завершіть речення : Причини початку раннього статевого життя – це… -Щоб не "відставати" від друзів.-Щоб відчути себе старшим.-Під впливом алкоголю чи наркотичних речовин.-Роблять це під тиском аби не втратити коханого.-Свій варіант. Ранні статеві відносини можуть призвести до… (вибрати правильні відповіді)а)ІПСШб)Вагітність, аборт, як наслідок безплідність. в)Розчарування в коханні.г)Міцне кохання й задоволення. Найкращий засіб контрацепції для підлітків - … (вибрати правильну відповідь)а)Утримання від інтимних стосунків. б)Презервативи в)Таблетки

Номер слайду 6

Тема: Небезпека інфікування ВІЛ, інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). ВІЛ/СНІД: проблема людини і проблема людства.

Номер слайду 7

Чому цю тему пропонують для підлітків 13-15 років?Підлітки прагнуть спробувати багато нового і повинні знати про наслідки небезпек. Відповідно до статистики перший статевий досвід отримують саме підлітки

Номер слайду 8

Мотивація навчальної діяльності. Соціальне дозрівання – це необхідний етап розвитку будь –якої особистості. Перебуваючи на цьому етапі, підліток готується взяти на себе обов’язки дорослої людини. Дорослішання – це складний процес, який вимагає фізичних і духовних зусиль. Дорослішання відбувається одночасно із статевим дозріванням. Адже людина має дозріти, для того, щоб вона могла створити сім’ю й виховувати дітей. Інтимні статеві стосунки – частина повноцінного життя більшості дорослих людей. Вони дають змогу виконати найвище призначення людини – стати батьком або матір’ю, подарувати життя іншій людині. Та іноді ці стосунки призводять до негативних наслідків: психічних травм, осуду з боку інших людей, небажаної вагітності, хвороб. Статеву поведінку, яка має такі наслідки прийнято вважати ризикованою. Одним із можливих наслідків ризикованої статевої поведінки є інфекції, що передаються статевим шляхом. Ці хвороби найбільш поширені серед активної молоді й призводять до небезпечних ускладнень.

Номер слайду 9

Поняття про венеричні хвороби. Одним із можливих наслідків ризикованої статевої поведінки є ІПСШ. Деякі з них передаються й в інший спосіб (наприклад, через кров), але основний шлях передачі – статевий. Інша назва цих хвороб – венеричні. Люди з давніх давен звернули увагу, що деякі хвороби виникають після статевих зносин, і назвали їх венеричними, на ім’я богині краси і кохання Венери. Поведінка, яка може мати такі наслідки як інфікування ВІЛ, іншими зараженнями через статеві контакти, є згубною для здоров’я підлітка. На них хворіють однаковою мірою як чоловіки, так і жінки.

Номер слайду 10

Поняття про венеричні хвороби.ІПСШ не виробляють в організмі імунітету і самостійно не зникають. Вони можуть призвести до важких ускладнень і мати серйозні наслідки для репродуктивного здоров’я чоловіків і жінок. Більшість ІПСШ можна вилікувати , якщо на ранній стадії захворювання поставлений вірний діагноз і проведене правильне лікування. Венеричні хвороби інколи називають „хворобами поведінки”, оскільки їх розповсюдженню сприяє моральна розпуста, випадкові статеві зв’язки. Ці хвороби небезпечні тяжкими ускладненнями. Діти, народжені від батьків, хворих на венеричну хворобу, як правило, і самі хворі на неї, фізично і розумово неповноцінні.

Номер слайду 11

На відміну від більшості інфекційних захворювань після ІПСШ, як правило, не виникає імунітет і, у разі повторного зараження, хвороба розвивається знову. Видужання не настає само по собі: без медичної допомоги людина не може позбутися такої хвороби і хворіє на неї все життя.

Номер слайду 12

ІПСШ СИФІЛІС ГОНОРЕЯ ВІЛ ГЕНІТАЛЬНИЙ ГЕРПЕС (генітальні бородавки) КАНДИОЗ (молочниця) тощо

Номер слайду 13

Загальні ознаки ІПСШІПСШ різняться ознаками, формами перебігу, можливими наслідками і методами лікування. Одні з них невиліковні, нерідко спричиняють тяжкі патології і навіть смерть. Від інших можна вилікуватись.

Номер слайду 14

Наслідки ІПСШ

Номер слайду 15

ЩО Я ЗНАЮ ПРО ВІЛ-СНІД?1. ЯК РОЗШИФРОВУЄТЬСЯ ВІЛ?2. ЯК РОЗШИФРОВУЄТЬСЯ СНІД?3. ЧЕРЕЗ ЩО ПЕРЕДАЄТЬСЯ ВІЛ?4. ЧЕРЕЗ ЩО НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ ВІЛ?5. ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ВІЛ?

Номер слайду 16

В - «Вірус» - збудник захворювання.І - «Імунодефіциту» - відсутність захисної реакції системи організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу. Л - «Людини» С - «Синдром» - ряд симптомів, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану. Н - «Набутого» - такого, що набутий протягом життя, а не від народження.І - «Імунного» - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу. Д - «Дефіцит» - в даному випадку відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ВІЛ НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ

Номер слайду 19

ВІЛ/СНІД: проблема людини і проблема людства. На сьогодні ВІЛ-інфекція поширена по країнам усіх континентів і її поширення в світі носить назву пандемії ВІЛ/СНІДу, а в Україні розвивається епідемія ВІЛ/СНІДу, зокрема серед підлітків та молоді. Загальна кількість людей, які живуть з ВІЛ в Україні, сягає 377 600. але за підрахунками експертів про свій ВІЛ-статус знає лише третина інфікованих. (01.12.2021р.)

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Станом на 1 грудня 2021 року на Рівненщині зареєстровано 2 058 осіб з ВІЛ-інфекцією. З них вперше виявлені 167 осіб, втому числі 34 дитини, повідомили в Рівненському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом. До статистики хворих додались військові, переселенці та донори. Найбільше виявлених ВІЛ-інфікованих у колишніх Здолбунівському, Острозькому, Дубенському, та Сарненському районах, а також в Рівному та Вараші. Загалом на обліку в центрі перебуває 92 дитини віком до 17 років, з яких у 33 випадках підтверджено ВІЛ. За період епідемії в області помирали діти з ВІЛ-інфекцією. Виявити ВІЛ-інфекцію можна лише за допомогою спеціального аналізу крові. Процедура тестування — абсолютно безоплатна і швидка. Це закладено у пакет первинної допомоги. Тобто зробити тест можна у сімейного лікаря абсолютно анонімно, якщо тест – позитивний, тоді особа стає на облік й отримує усі необхідні ліки. Медики радять перевірятись раз на рік.

Номер слайду 23

ОЗНАКИ СНІДувтрачає вагу;людина відчуває постійну втому;довго може триматися висока температура;підвищена пітливість;частий пронос;спостерігаються сухий кашель і задишка;легкі інфекції, наприклад, простуда протікають набагато серйозніше і тривають значно довше звичайного;у хворих СНІДом можуть початися пневмонія, коліт, герпес, грибкова інфекція в порожнині рота, горлі, стравоході і прямій кишці;хворі СНІДом більш уразливі відносно раку.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Закріплення вивченого. Вправа «Міфи і факти про ВІЛ/СНІД».–   Уважно прослухайте твердження і скажіть: погоджуєтесь ви з ним чи ні. 1. ВІЛ – це вірус, що викликає СНІД.2. Можна інфікуватися ВІЛ, випивши зі склянки, якою користувався ВІЛ-інфікований.3. ВІЛ передається через дружній поцілунок.4. Можна інфікуватися ВІЛ при переливанні неперевіреної крові.5. Людина-носій ВІЛ може інфікувати свого статевого партнера.6.  Вживання алкоголю може підвищити ризик інфікування ВІЛ.7.. Комарі можуть бути переносниками ВІЛ.8. Використання одноразових шприців може захистити від ВІЛ.9. Використання латексних презервативів під час статевого контакту може зменшити ризик інфікування ВІЛ.10. Можна інфікуватись ВІЛ при спільному користуванні унітазом.11. Всі люди, інфіковані ВІЛ, становлять загрозу для суспільства.12. ВІЛ – кінцева стадія захворювання на СНІД.13. СНІД – це респіраторна хвороба.

Номер слайду 26

Ключ: Міфи: 2, 3, 7, 10, 11, 12, 13. Факти: 1, 4, 5, 6, 8, 9.

Номер слайду 27

Знайди вихід з ситуаціїСитуація № 1 Вадимові 20 років. Він має статеві зв’язки з багатьма партнерами. На протязі останнього року він став почувати себе гірше: паморочилася голова, була велика слабкість, будь-яка застуда змушувала хворіти 1,5-2 місяці. Він схуд на 10 кг. У піхвах з’явилися збільшені лімфатичні вузли. Яка хвороба у Вадима?- Яким шляхом заразився?- Що він має зробити?

Номер слайду 28

Знайди вихід з ситуаціїСитуація № 2 Під час обстеження у поліклініці троє дівчат відмовилися здати аналіз крові. Вони пояснювали це тим, що вони впевнені, що не хворіють на СНІД та бояться аналізів, тому що нещодавно лежали у лікарні: Чи правильно чинять ці дівчата?Як їх переконати пройти обстеження на ВІЛ.

Номер слайду 29

Знайди вихід з ситуаціїСитуація № 3 Ти надумав зробити татуювання. Друг повіз тебе до свого знайомого. Коли ви прибули на місце, ти побачив, що приміщення неприбране й інструменти не стерилізовані. Ти знаєш про небезпеку інфекції і вирішив відмовитися робити татуювання. Друг і його знайомий почали тебе умовляти. Про яку хворобу згадав хлопець? Що йому можна порадити?

Номер слайду 30

Підсумок уроку. Ніхто не застрахований від зараження ІПСШ та СНІДом. Але люди кажуть: "Береженого – Бог береже”. Тому здоровий спосіб життя, дотримання гігієнічних і морально-етичних норм поведінки є першою і основною гарантією від зараження цими хворобами. Отож, ця проблема — це проблема кожного! Який вихід? Здоровий спосіб життя! А хто відповідає за спосіб вашого життя? За ваше майбутнє? Висновки, які ви зробите особисто для себе, — це ваше майбутнє: успішне, довге, блискуче, чи коротке та непримітне... Ми не повинні бути байдужими до власного життя та життя інших людей.

Номер слайду 31

Пам’ятай! Небезпека поряд!Твоє життя залежить від твоїх обдуманих дій!

Номер слайду 32

Домашнє завдання. Повторити вивчений матеріал. За бажанням: За відомим висловом Сенеки «Люди не помирають. Вони вбивають самі себе» написати міні- оповідання з своїм баченням змісту цього вислову

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. балух віта
    Дякую. Змістовна і цікава презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Олійник Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мельник Марина
    Дякую за чудову презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
13751
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку