Презентація "Ненормативна лексика"

Про матеріал
Лайка в школі на сьогоднішній день не є рідкістю, нажаль. Ми кожного дня зустрічаємося з нецензурними словами, які руйнують психіку людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ненормативна лексика. Роботу виконала. Соціальний педагог. КЗ “Бугаївський ліцей”Тимощук Ольга Сергіївна

Номер слайду 2

70 років тому, в 1936 році, в прямому ефірі на британському радіо вперше прозвучало нецензурне слово. Хоча люди лихословили, були епохи, коли брудні вирази майже зникали з уживання. Але в інші часи за допомогою грубої лайки можна було добитися популярності й навіть розбагатіти. Науковців стверджує, що матюкатися росіяни навчилися від татаро-монголів у той період, коли вони майже 300 років перебували під владою Золотої орди. А в татарів матюки, буцімто, були не лайкою, а похвальними словами, мало не компліментами. А можливо, і молитвами до поганських богів і різними закляттями. Німці та французи, лаючись, найчастіше згадують лайно і все, що пов’язане з відправленням природних потреб. Американці, як і російські лихослови, зосереджені на статевій тематиці. А японці обходяться майже без «поганих» слів, оскільки мають можливість будувати фрази особливим, глибоко образливим чином.

Номер слайду 3

Через які причини діти вживають лайливі слова. Молодші часто не розуміють змісту, а звучання слова сподобалося або хочуть наслідувати старших. Якщо батьки зайняті своїми справами, а дитина потребує їхньої уваги, то немає кращого способу, як голосно і бажано у великій аудиторії сказати щось непристойне. Кожен учитель, як би не старався, має своїх улюбленців. Діти це відчувають, тому часто намагаються привернути увагу педагога, якщо не знаннями, то непристойними словами.

Номер слайду 4

кожен вік має свої причини і мотивацію для вживання «заборонених виразів». Діти двох-п’яти років використовують жаргон несвідомо, оскільки мовне наслідування властиве молодшому віку нарівні з іншими видами діяльності. У віці п’яти-семи років основною рушійною силою є бунт проти усталених правил поведінки. Причому діти вживають лайливі слова свідомо, чудово знаючи і розуміючи, що цього робити не можна.Із восьми до дванадцяти років починають розмежовувати ситуації, де можна лаятися, а де зась. Нецензурщина в цьому віці використовується серед однолітків для самоствердження, через бажання влитися в колектив і прагнення здаватися дорослішими. З 12 — 14 років підлітки зазвичай вживають жаргон, аби дати вихід емо­ціям, або розповідаючи анекдот.

Номер слайду 5

Результати опитування в м. Ізюмі в школі №3 серед учнів 5-11 класів“Ваше ставлення до ненормативної лексики”Відповіді учнів школи. Ненормативна лексика – звичайна розмовна мова для 10% учнів;Відношення до ненормативної лексики терпиме – 40% учнів;Ненормативна лексика – це образлива мова в будь-якій ситуації 30% учнів;Ненормативна лексика – це показник не вихованості та не ввічливості людини – 20 %.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ЛАЙКА РУЙНУЄ ДНК?Багато шуму наробило одне відоме дослідження впливу лихослів’я на здоров’я людини. Наприкінці минулого століття співробітник Інституту проблем управління РАН, засновник «Інституту квантової генетики», біолог Петро Гаряєв провів кілька досліджень і створив апарат, що переводить слова в електромагнітні коливання. Гаряєв з’ясував, що деякі лайливі слова нега­тивно впливають на людський організм. Вони призводять до «вибухів» у генетичному апараті людини, спотворюючи її спадкові програми, викликаючи мутації, аналогічні тим, що виникають внаслідок радіаційного впливу. Вчений був упевнений, що лайкою можна не просто образити людину, а покалічити й навіть убити. З іншого боку, є висновки психотерапевтів про те, що лихослів’я допомагає зняти стрес або психічне напруження. Справа в тому, що коли людина нецензурно висловлюється, її організм виробляє певні гормони, здатні проти­стояти стресу.

Номер слайду 8

Поради батькам від соціального педагога до запобігання лихослів’я: Уперше почувши лайку від дитини, намагайтеся вдати, що нічого не сталося і спостерігайте за її поведінкою. Якщо учень нецензурно висловився посеред уроку, основне — зберегти спокій. Звичайно, важко втриматися, не відреагувати і не покарати його. Зробіть вигляд, що нічого особливого не сталося Якщо нецензурщина все-таки прижилася в дитячому мовленні, поговоріть з дитиною, запитайте її, що означають ці слова. Можливо, малюк і сам не знає, що каже. Поясніть, хто користується такими словами і чому культурні люди таких слів не вживають.

Номер слайду 9

4. Якщо підліток кричить, гнівається і виявляє агресію, не можна просто заборонити виражати свій гнів. Необхідно навчити його, як реагувати на подразники, як виявляти негативні емоції без грубих слів.5. Якщо ненормативна лексика вже закріпилися в мовленні дитини, можна дати їй почитати словник ненормативної лексики6. Якщо дитина мотивує свою лайку тим, що «всі інші так роблять», спробуйте пояснити, що нецензурна лексика схожа на залежність від тютюну і алкоголю. Так само, як нікотин руйнує легені, так і нецензурщина збіднює словниковий запас. А його відновлення буде складним і болісним.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
978
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку