Презентація: "СРСР. 1917 - 1939 роки"

Про матеріал
У файлі, презентації подано ілюстрований матеріал, із картосхемами. Для проведення онлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Російська імперія, СРСР (1919 – 1939 рр.)Внаслідок лише Першої світової війни, країна втратила близько 1,8 млн осіб загиблими й 5 млн. пораненими та полоненими. Серед загиблих у складі російської армії було близько 400 тис. осіб, мобілізованих на українських землях. У селах залишилося до 40% працездатних чоловіків. На початку 1917 р. криза. Внаслідок чого відбулося дві події, які в історії називають революціями. Лютнева революція 1917 р.

Номер слайду 2

Жовтнева революція 1917 р.

Номер слайду 3

Громадянська війна (1917—1922 рр.) між більшовиками («червоними») та противниками («білими»). Ще за радянські часи вважалося, що на боці червоних воювали за «робочих і селян» а, їх противники за колишніх «експлуататорів». Насправді, це була спроба поділити імперію між провідними країнами світу. Так звана «громадянська війна» завершилася абсолютною перемогою більшовиків.

Номер слайду 4

1919 – 1921 рр. - політика «воєнного комунізму»:націоналізація великої, середньої та дрібної промисловості;заборона приватної торгівлі;ліквідація грошей і розподіл товарів за картками й талонами;запровадження трудової повинності для всіх громадян і створення трудових армій;здійснення продовольчої розкладки в сільському господарстві, за якою в селянства безоплатно вилучали все зерно, залишаючи лише для посіву й особистого споживання.(Аналогічні заходи впроваджувалися й в інших країнах світу, зокрема в Німеччині.)

Номер слайду 5

1921 —1923 рр. - голод. Наслідки політики "Військового комунізму" - голод 1921 —1923 рр. у Південній Україні, Поволжі та Північному Кавказі. Лише в Україні від голоду померло, за різними оцінками, від 235 до 500 тис. осіб.

Номер слайду 6

1921 р. - запровадження непу — нової економічної політики. Ці заходи сприяли відродженню ринкових відносин, відновленню нормального функціонування економіки й послабленню соціальної напруженості.

Номер слайду 7

1919—1920 рр. - «договірна федерція». Радянська Росія укладала угоди про військовий і господарський союз з іншими республіками, які розподіляли повноваження між ними й центром. 1922.30. ХІІ - на І з'їзді рад СРСР проголошено об'єднання Союз Радянських Соціалістичних Республік.1924. - були сформовані Туркменська й Узбецька СРР.1929. - утворилися Таджицька, Грузинська, Азербайджанська і Вірменська РСР.1936. - утворення Казахської, Киргизької РСР.1940. – утворення Латвійської, Литовської, Естонської, Молдавської, Карело - Фінська РСР. До першого союзу увійшли 4 республіки: Росія, Україна, Білорусія, Закавказзя.

Номер слайду 8

1927. - XV з'їзд ВКП(б) - проголошення курсу на колективізацію.1929 р. - Й. Сталін оголосив «роком великого перелому», у СРСР почали здійснювати суцільну колективізацію. Керівники районів та областей змагалися, хто першим прозвітує про її завершення. У відповідь на це розпочалися селянські протести.

Номер слайду 9

Й. Сталіна, намагаючись зняти із себе відповідальність, звинуватило місцеве партійне керівництво в порушенні принципу добровільності вступу селян до колгоспів (колективних господарств). Після цього темпи колективізації знизилися, проте через деякий час влада знову повернулася до фактичного терору проти селянства. До 1940 р. у колгоспи було об'єднано 97% індивідуальних селянських господарств. Наслідки - збір зернових упав до рівня 1921 р., поголів'я великої рогатої худоби скоротилося вдвічі. Голод 1932—1933 рр. охопив Казахстан, Поволжя, Україну та інші регіони. В Україні цей голод називають Голодомором. Наслідки - збір зернових упав до рівня 1921 р., поголів'я великої рогатої худоби скоротилося вдвічі. Голод 1932—1933 рр. охопив Казахстан, Поволжя, Україну та інші регіони. В Україні цей голод називають Голодомором. Голодомор

Номер слайду 10

Масові репресії проти «класових ворогів» та осіб, звинувачених в антирадянській діяльності. 1930 р. розширювалася мережа виправно-трудових таборів, об'єднаних у систему ГУЛАГу (рос. Главное управление лагерей). Кількість ув'язнених у таборах за десять наступних років досягла 4 млн осіб. 1937—1938 рр. - доба «великого терору. Лише за ці роки було репресовано 10 млн осіб, із яких 2—3 млн фізично знищили. 1929 р. боротьба в керівництві більшовицькою партією завершилася перемогою Йосипа Сталіна та його прибічників. Цей рік став початком утвердження сталінського тоталітарного режиму в СРСР.

Номер слайду 11

1925—1926 рр. - завершено відбудова народного господарства.1925 р. - на XIV з'їзді Всесоюзної комуністичної партії (більшовиків) (ВКП(б)) було схвалено стратегію індустріалізації. Для реалізації цієї політики пізніше було схвалено перший п'ятирічний план розвитку народного господарства на 1928/29—1932/33 рр. Проте згодом, за наполяганням Й. Сталіна, розпочалося прискорення темпів індустріалізації, і показники розвитку важкої промисловості збільшили до 37% щорічно. Основними джерелами для здійснення індустріалізації стали доходи державного сектору економіки, збільшення прямих і непрямих податків, безоплатна праця в'язнів і продаж за кордон зерна, вилученого в колективізованого селянства. У другій п'ятирічці (1933—1937 рр.) радянське керівництво ухвалило більш збалансовані темни розвитку господарства країни. Її результатом стало виконання планових завдань за десятьма показниками, а загалом, незважаючи на офіційні заяви, вона виконана не була. За підсумками індустріалізації СРСР перетворився з аграрно-індустріальної на індустріально-аграрну країну. Він посів перше місце в Європі й друге у світі за обсягами виробництва. З'явилися нові галузі господарства — літакобудування, автомобілебудування, хімічна промисловість, сільсько - господарське машинобудування тощо. Радянські п’ятирічки

Номер слайду 12

1939.23. VІІІ - СРСР підписав із Німеччиною пакт про ненапад і таємний протокол до нього, яким було визначено зони впливу обох держав у Східній Європі. За цим договором передбачався «Четвертий поділ Речі Посполитої».

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку