Тема: узагальнення знань з теми «Нітрогеновмісні сполуки: аміни, амінокислоти, білки» - Хімія – 10 клас. Розробка учителя хімії вищої категорії Маріупольського міського технологічного ліцею. Самарської Валентини Миколаївни
Номер слайду 2
Номер слайду 3
***Просто ще раз згадати
Номер слайду 4
***Треба просто ще раз згадати. Хто такі Аміни?Аміни – це органічні основи, або похідні амоніаку, в молекулі якого 1 чи всі 3 атоми гідрогену замінюються на вуглеводневий радикал. Загальні формули амінів: 1. первинного - R- NH2 - CH3-NH2 - метиламін 2. вторинного –R-NH-R' CH3-NH-CH3 - диметиламін 3. третинного – R-N-R‘ CH3-N-CH3 - триметиламін R“ Назви амінів утворюються від назви радикалів + слово – «амін» + цифрою після назви вказують положення аміногрупи.
Номер слайду 5
Номенклатура амінів
Номер слайду 6
Хімічні властивості амінів. Аміни — органічні основи. Вони змінюють забарвлення індикаторів: лакмус стає синім, фенолфталеїн — малиновим. Як і всі основи, реагують з кислотами, утворюючи солі. При взаємодії з кислотами вони утворюють амонієві солі: СН3-NH2 +HCl -> [СН3-NH3]Cl – метиламмонію хлорид;Однією з важливих реакцій аліфатичних амінів є взаємодія їх з HNO2 – нітритною кислотою: первинні аміни при цьому утворюють спирти, вторинні — нітрозаміни, третинні не реагують. R-NH2 +HNO2 ->R-OH +H2 O +N2 R-NH-R +HNO2 ->R-N(NO)-R +H2 OПри взаємодії з водою утворюють амонієві гідроксиди: СН3-NH2 +H2 О -> (СН3-NH3)ОН – метиламмонію гідроксид. Повне окиснення при горінні: 9 СН3-NH2 +9 О2 -> 4 СО2 +2 N2 + 10 Н2 О
Номер слайду 7
Отримання амінів. Реакцією аммоніаку зі спиртами. Цим способом можна отримати первинні, вторинні й третинні аміни: NH3 +R-OH ->NH2-R +H2 ONH2-R +R-OH ->R-NH-R +H2 OR-NH-R +R-OH ->R3-N +H2 OЩе аміни можна отримати шляхом додавання аміаку до альдегідів та кетонів і послідовним каталітичним гідрогенуванням утвореного іміну: R-CO-R +NH3 ->R-C(=NH)-R ->R-CH(NH2)-R
Номер слайду 8
Анілі́н — найпростіший ароматичний амін. Анілін - безбарвна або жовтувата олія, яка з часом доволі швидко окиснюється повітрям та набуває червоно-брунатного кольору. У промислових масштабах анілін отримують шляхом гідрогенізації нітробензену: C6 H5-NO2 + 3 H2 C6 H5-NH2 + 2 H2 OАнілін легко окиснюється хромовою сумішю до «Чорного аніліну», а привзаємодії з хлорним вапном Са. ОСl2 виникає характерне фіолетове забарвлення. Ця реакція є найбільш чутливою якісною реакцією на анілін. Анілін – один з найважливіших продуктів хімічної промисловості. Він є вихідною речовиною для добування: анілінових барвників, ліків (сульфаніламідів), вибухових речовин, високомолекулярних сполук тощо.
Номер слайду 9
*** Просто ще раз згадати Амінокислоти. Амі́нокисло́ти — органічні сполуки, які одночасно містять у своєму складі аміно- (- NH2) та карбоксильну (- СООН) групи. Амінокислоти є мономерними одиницями білків, у складі яких залишки амінокислот з'єднані пептидними зв'язками (-NH – СО-). У залежності від того, до якого атому вуглецю приєднана аміногрупа, амінокислоти поділяються на α-, β-, γ- і тощо. α-атомом вважається той атом карбону, до якого приєднана карбоксильна група, якщо біля нього ж розташована й аміногрупа, така амінокислота називається α-амінокислотою. Загальна схема будови α-амінокислоти: R-CH-COOH NH2
Номер слайду 10
Номер слайду 11
Хімічні властивості амінокислот
Номер слайду 12
***Треба запам'ятати!
Номер слайду 13
Біологічна роль амінокислот: Амінокислоти – це «цеглини життя», тому що білки (будівельний матеріал живих істот) складаються з них.2. Амінокислоти обумовлюють рост і розвиток тварин, їх продуктивність.3. Синтезуються штучно як біологічні добавки у продукти для харчування людини і як добавка до корму тварин.4. Приймають участь у передачі нервових імпульсів (гліцин, глутамінова кислота).5. Утворюють аміни, які виконують регуляторну функцію (гістамін, ГАМК).6. Кількісні зміни та порушення обміну амінокислот викликають захворювання.7. Наявність в їжі незамінних амінокислот визначає біологічну цінність її, а їх відсутність викликає: затримку росту і розвитку, зменшення маси тіла, негативний азотний баланс, харчову дистрофію і смерть.
Номер слайду 14
Білки́ — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками. Зазвичай білки є лінійними полімерами — поліпептидами, хоча інколи мають складнішу структуру. Послідовність амінокислот у конкретному білку визначається відповідним геном і зашифрована генетичним кодом. Хоча генетичний код більшості організмів визначає лише 20 «стандартних» амінокислот, їхнє комбінування уможливлює створення великого різноманіття білків із різними властивостями. Для досягнення певної функції білки можуть діяти спільно, і часто зв'язуються у великі стабілізовані комплекси (наприклад, фотосинтетичний комплекс).