Презентація "Нові хімічні елементи"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати при вивченні теми: "Періодичний закон і періодична система Д.І.Менделєєва" у 8, 11 та 7 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЕКТ НА ТЕМУ: ЗВІДКИ ВЗЯЛИСЬ НАЗВИ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

Номер слайду 2

ПЛАН ПОНЯТТЯ НАЗВ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. СУЧАСНІСНЕ ТА ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ДЕКОТРИХ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. 2019-РІК ТАБЛИЦІ МЕНДЕЛЄЄВА.

Номер слайду 3

ПОНЯТТЯ НАЗВ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. “Елементи називають на честь міфологічних персонажів чи понять (включаючи астрономічні об’єкти); мінералів, або подібних до них субстанцій; місця розташування географічних районів; властивостей елемента; або науковців”. Це сучасний підхід, якого дотримується Міжнародний союз фундаментальної та прикладної хімії.

Номер слайду 4

ІІ. СУЧАСНІСНЕ ТА ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ДЕКОТРИХ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. Тож звідки походять назви в таблиці Менделєєва? 2 елементи смердять. Бром (bromine) означає "сморід", а осмій (osmium) - "смердіти". Франція також двічі фігурує в таблиці у вигляді франція (francium) та галія (від римської назви територій, до складу яких входила і Франція). Столиця Франції також присутня в таблиці у формі лютеція (lutetium). Чотири елементи названі на честь планет Земля (телур, від латинського "tellus"), Меркурій (ртуть, від латинського "mercury") Нептун (нептуній) та Уран (уран, uranium)

Номер слайду 5

ІІ. СУЧАСНІСНЕ ТА ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ДЕКОТРИХ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. Тож звідки походять назви в таблиці Менделєєва? Ще два названі на честь карликових планет Плутон (плутоній) та Церери (церій, сerium). Один елемент назвали на честь Сонця - гелій (helium, від Helios), а ще один на честь астероїда Палада (паладій, palladium) Вісім елементів були вперше відкриті в горах поблизу села Іттербю (Швеція). Чотири з них були названі на честь місця знаходження: іттербій (ytterbium), ербій (erbium), тербій (terbium), іттрій (yttrium).

Номер слайду 6

ІІ. СУЧАСНІСНЕ ТА ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ДЕКОТРИХ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. Тож звідки походять назви в таблиці Менделєєва? 15 були названі на честь вчених, при чому лише 2 з елементів на честь жінок: Марії Кюрі (кюрій, curium) та Лізи Майтнер (майнтнерій, meitnerium). 42 назви елементів походять з грецької мови, 23 - з латини, 11 - з англійської, 5 - з англо-саксонської, 5 - з германської, 5 - зі шведської, 2 - з норвезької, 3 - з російської, і по одному з японської, галльської, арабської, іспанської мов та санскриту.

Номер слайду 7

ІІ. СУЧАСНІСНЕ ТА ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ДЕКОТРИХ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. Тож звідки походять назви в таблиці Менделєєва? Наразі затверджено назви 4 хімічних елементів: nihonium (Nh); moscovium (Mc); tennessine (Ts) та oganesson (Og). Перші три назви мають географічне походження (країна Ніхон, тобто Японія, місто Москва та штат Теннессі), останній - на честь вченого Юрія Оганесяна. Таблиця Менделєєва поповнилася чотирма елементами з 113-м, 115-м, 117-м і 118-м атомними номерами. (Про це повідомляє Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії (IUPAC)).

Номер слайду 8

ІІ. СУЧАСНІСНЕ ТА ІСТОРИЧНЕ МИНУЛЕ ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ДЕКОТРИХ ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ. Особлива складність в отриманні нових елементів полягала в тому, що вони розпадаються на раніше невідомі ізотопи більш легких елементів, які ще належить визначити. Всі чотири нових елементи були синтезовані штучно. Вчених з інституту RIKEN визнали творцями 113-го елемента таблиці Менделєєва, який може бути названий "японієм". Наголошується, що це перший "японський" елемент в таблиці Менделєєва. Право назвати елементи з атомними номерами 115, 117 і 118 належить російсько-американській групі вчених з Об'єднаного інституту ядерних досліджень у Дубні, Ліверморської національної лабораторії в Каліфорнії і Національної лабораторії Ок-Рідж в Теннессі.

Номер слайду 9

2019-РІК ТАБЛИЦІ МЕНДЕЛЄЄВА. 2019 рік проголошено Генеральною асамблеєю ООН Міжнародним роком Періодичної таблиці хімічних елементів у зв’язку з 150-річчям з дня створення цієї таблиці Дмитром Івановичем Менделєєвим. “Періодична система хімічних елементів – одне з найбільш важливих наукових досягнень, що відбиває суть не тільки хімії, але також фізики, біології та інших дисциплін. Вона являє собою унікальний інструмент, що дає вченим можливість передбачати появу та властивості елементів на Землі і у Всесвіті в цілому”.

Номер слайду 10

Дякую зв увагу!

ppt
Додано
29 січня 2021
Переглядів
1712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку