Презентація "Новий Держстандарт НУШ"

Про матеріал
Презентація знайомить зі структурою та форматом нового Держстандарту базової загальної середньої освіти. Може бути корисною для професійного розвитку педагогів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новий Державний стандарт базової середньої освіти: інновації, особливості, ключові аспекти. ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 30 вересня 2020 р. № 898

Номер слайду 2

Зміст Держстандарту5-94визначає мету та принципи освітнього процесу123дає загальну характеристику змісту навчанняпояснює вимоги до обов’язкових результатів навчанняформує орієнтири для їхнього оцінювання

Номер слайду 3

Структура Ціннісні орієнтири освітнього процесу. Ключові компетентності особистостіНаскрізні вміння. Освітні галузіБазові навчальні плани

Номер слайду 4

Метою базової середньої освіти є розвиток природних здібностей, інтересів, обдарувань учнів; формування компетентностей, необхідних для їх соціалізації та громадянської активності, свідомого вибору подальшого життєвого шляху та самореалізації, продовження навчання на рівні профільної освіти або здобуття професії; виховання відповідального, шанобливого ставлення до родини, суспільства, навколишнього природного середовища, національних та культурних цінностей українського народу.

Номер слайду 5

Цінності НУШ 5-9-повага до особистості учня -забезпечення рівного доступу до освіти -становлення вільної особистості учня-формування культури здорового способу життя -створення освітнього середовища, вільного від дискримінації-утвердження людської гідності-формування в учнів активної громадянської позиції-плекання в учнів любові до рідного краю- виховання відповідального ставлення до довкілля.

Номер слайду 6

Ключові компетентності вільне володіння державною мовоюздатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовамиматематична компетентність) компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологійінноваційність екологічна компетентністьінформаційно-комунікаційна компетентністьнавчання впродовж життягромадянські та соціальні компетентностікультурна компетентністьпідприємливість і фінансова грамотність

Номер слайду 7

Наскрізні вмінняформуються через виховний потенціал уроку. Основний інструмент-слово і майстерність вчителячитати з розуміннямвисловлювати власну думку критично і системно мислитилогічно обґрунтовувати позиціюдіяти творчовиявляти ініціативуконструктивно керувати емоціямиоцінювати ризикиприймати рішеннярозв’язувати проблемиспівпрацювати з іншими

Номер слайду 8

Освітні галузімовно-літературна;математична;природнича;технологічна;інформатична;соціальна і здоров’язбережувальна;громадянська та історична;мистецька;фізична культура.

Номер слайду 9

Для кожної освітньої галузі визначено:мету, єдину для всіх рівнів загальної середньої освіти;компетентнісний потенціал, що позначає здатність кожної освітньої галузі формувати всі ключові компетентності через розвиток умінь і ставлень та базові знання;обов’язкові результати навчання учнів;рекомендовану, мінімальну та максимальну кількість навчальних годин за циклами навчання (5—6 адаптаційний, 7—9 базового предметного навчання).

Номер слайду 10

Важливо!Навчальні дисципліни, що забезпечують вивчення освітніх галузей, регламентовані навчальними програмами. Вибір програм на реалізацію освітніх галузей Держстандарту – повноваження закладу освіти.

Номер слайду 11

Важливо!Для кожної галузі створено окремі додатки. У додатках сформульовано: компетентнісний потенціал ;базові знання;вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів у освітній галузі .

Номер слайду 12

Наприклад:компетентнісний потенціал галузі{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ключові компетент- ностіУміння та ставлення. Вільне володіння державною мовою. Уміння:створювати цифрові інформаційні об’єкти державною мовою спілкуватися державною мовою з використанням інформаційно-комунікаційних технологійвисловлюватися і дискутувати на тему сучасних цифрових технологій з використанням відповідної термінологіїпрезентувати українською мовою власну чи групову діяльність, зокрема з використанням цифрових технологій використовувати словники та інші програмні засоби для тлумачення слів, перевірки правопису, перекладу тексту і веб-сторінок, зокрема при голосовому введенні тексту. Ставлення:надання переваги програмним засобам і ресурсам з інтерфейсом державною мовою визнання комунікаційної ролі інформаційних технологій

Номер слайду 13

Наприклад:базові знання Методологія математики: математична термінологія і символіка; математичні твердження; аксіоми і теореми; методи доведення тверджень; індуктивні та дедуктивні міркування; формулювання, доведення та спростування гіпотез; метод математичного моделювання. Числа і вирази: числові множини; натуральні, цілі, раціональні та ірраціональні числа, дії із ними та їх порівняння; десяткові дроби; відношення і відносні величини, відсотки, пропорції; вирази та їх перетворення. Рівняння і нерівності: рівняння та системи рівнянь; нерівності та системи нерівностей. Функції: функціональні залежності; елементарні функції та їх властивості; числові послідовності; арифметична та геометрична прогресії. Геометрія і вимірювання геометричних величин: первинні геометричні об’єкти (фігури та відношення); аксіоми планіметрії; найпростіші геометричні фігури; трикутники, многокутники; основні геометричні форми: лінії, поверхні, тіла; коло і круг; многогранники і тіла обертання: призма, піраміда, циліндр, конус, куля; геометричні перетворення (рухи, перетворення подібності); рівність та подібність фігур; вимірювання відрізків та кутів; площа плоскої геометричної фігури; об’єм та площа поверхні тіла; вимірювання та обчислення площ і об’ємів фігур. Координати і вектори: система координат, прямокутна декартова система координат; лінії в прямокутній декартовій системі координат на площині; скалярні та векторні величини; координати вектора; відношення векторних величин; операції над векторами. Дані, статистика та ймовірність: дані, їх види, представлення та перетворення; статистичне дослідження та його основні етапи; числові характеристики вибірки; елементи комбінаторики; ймовірність випадкової події.

Номер слайду 14

Наприклад:вимоги до обов`язкових результатів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Загальні результати5—6 класи7—9 класиконкретні результатиорієнтири для оцінюванняконкретні результатиорієнтири для оцінювання1. Дослідження ситуацій і виокремлення проблем, які можна розв’язати із застосуванням математичних методів. Вирізняє серед ситуацій із повсякденного життя ті, що розв’язуються математичними методами[МАО 1.1]вирізняє серед проблемних ситуацій ті, що розв’язуються математичними методами[6 МАО 1.1.1]вирізняє проблемні ситуації, які можуть бути розв’язані відомими математичними методами [6 МАО 1.1.1-1]виокремлює в конкретній проблемній ситуації її окремі складові частини, що можуть бути розв’язані математичними методами[6 МАО 1.1.1-2]вирізняє серед проблемних ситуацій ті, що розв’язуються математичними методами[9 МАО 1.1.1] вирізняє проблемні ситуації, які можуть бути розв’язані математичними методами [9 МАО 1.1.1-1]

Номер слайду 15

[6 МАО 1.1.1-1]Що це таке?скорочений буквений запис означає освітню галузь, до якої належить обов’язковий результат навчання;цифра на початку індексу вказує на порядковий номер року навчання (класу), на завершення якого очікується досягнення результату навчання;перша цифра після буквеного запису до крапки означає номер групи результатів навчання;цифра після крапки означає номер загального результату навчання;наступна цифра означає номер конкретного результату навчання;остання цифра означає номер орієнтира для оцінювання відповідного навчального результату. Дивимось табличку попереднього слайду)

Номер слайду 16

Важливо!Держстандарт - рамковий документ, що окреслює вимоги та очікувані результати освітнього процесу.тому кожен педагог повинен особисто вивчити даний документ, як інструкцію до організації педагогічної діяльності.

Номер слайду 17

РАДИМО1. Опрацювати Держстандарти 1-4 та 5-9. (вдумливо,з маркером)2. Відчути і зрозуміти що таке НУШ і чому це важливо.3. Донести інформацію до кожного педагога.4. Усвідомити, що свою школу, свій урок будуємо, створюємо, форматуємо ми самі. НУШ СТВОРЮЄ КОЖЕН ПЕДАГОГ ( у своїх знаннях, у своїй майстерності, у своєму серці)

pptx
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
2668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку