Презентація "Новорічна листівка"

Про матеріал
Презентація "Новорічна листівка" розкриває такі питання: Історію походження листівок. Види листівок. Техніки декорування листівок. Матеріал в презентації є чудовим вступом для проекту в 5 класах по виготовленню листівок в різній техніці декорування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПроЄкт: Новорічна листівка. Тема уроку: Історія походження листівок. Види листівок. Техніки декорування.

Номер слайду 2

Мета проєкта: Ознайомитись з історичною довідкою виникнення листівок. Види листівок. Техніки декорування.2. Підібрати вироби-аналоги, використовуючи Інтернет джерела.3. Підібрати матеріали та інструменти для виготовлення виробу.4. Виготовити листівку своїми руками.5. Презентація готових виробів.

Номер слайду 3

Коли на Землю приходить свято Різдва Христового, хочеться привітати усіх своїх близьких теплими словами і гарною вітальною листівкою. Цікаво було б дізнатися, коли і за яких обставин з'явилися у світі ці красиві картинки, що приносять радість усім, хто їх отримує. Новорічні листівки: історія та традиції

Номер слайду 4

Вважають, що традиція обміну листівками зародилася в Стародавньому Китаї  більше  тисячоліття тому. В перший день після святкування Нового року там було заведено поздоровляти червоними картками тих, кого не зміг побачити перед святами. Напередодні господар вивішував на двері спеціальний пакет для таких карток. Писали на картках спочатку, як на візитівці,  тільки ім’я людини, яка вітала господарів, а потім стали додавати слова побажань здоров’я, добробуту, щастя та довголіття.

Номер слайду 5

Випуск першої масової поштової листівки датують 1794 роком та зв’язують з англійським художником Добсоном, що зобразив родину, яка святкує Різдво. Він також написав текст вітання: «Веселого Різдва та щасливого Нового року!», що швидко став традиційним.

Номер слайду 6

Шотландці вважають, вперше різдвяні листівки з’явилися саме в Шотландії у 1841 році у вітрині книжкового магазину. Французи ж стверджують, що це «Паризький поштовий альманах» у 1777 році надрукував оголошення про те, що «поштою пересилаються, як поздоровлення, мальовані картинки часто з текстом…». Хто правий, не зовсім ясно, але зрозуміло, що перша поштівка з’явилася як привітання до Нового Року. З 1870-х років вони стають популярними у Франції та Німеччині, Англії, Швейцарії, Російській імперії. Взагалі, у XIX столітті кількість листівок досягає десятків мільйонів. В ті ж роки з’явилися філокартисти — збирачі листівок. А на переломі XIX-XX століть, захоплення колекціонуванням листівок стало масовим по всьому світу. Листівки зберігали в альбомах, а наприкінці XX століття з карток робили різні поробки – шкатулки, скриньки, декоративні коробки тощо.

Номер слайду 7

Сюжет листівок. На перших поштівках друкували квіти, феї, казкових героїв, що мали нагадувати про наближення весни.

Номер слайду 8

Дуже популярними були зображення веселих та сентиментальних діточок та маленьких тварин: зайчиків, лисичок, ведмежаток.

Номер слайду 9

Пізніше сюжет листівок масового користування набув християнського змісту. Це було народження Христа або пов’язана з цією подією символіка: вифлеємська зірка, голубка (Святий Дух) тощо. Інколи додавали молитву або біблійний вірш.

Номер слайду 10

Трохи пізніше стають популярними сюжети з такими різдвяними персонажами, як Санта Клаус, олені, сніговик, а також зі святковими атрибутами: ялинками, прикрасами, снігом тощо.

Номер слайду 11

Улюблені сюжети різних країн. Не дивно, що в кожній країні були свої улюблені сюжети новорічних листівок. Так, на німецьких листівках найчастіше малювали гномів, сажотрусів, свинок, або казкові події.

Номер слайду 12

В Італії – різні розмальовки з Піноккіо, як на цих листівках кінця ХІХ — початку XX століття.

Номер слайду 13

У Японії зазвичай дарують листівки з образом тварини, що знаменує рік за східним гороскопом. В таких листівках люди дякують родичів за все добро в цьому році й висловлюють сподівання на продовження гарних відносин надалі.

Номер слайду 14

На французьких листівках друкували щасливих усміхнених дітей або дорослих. Самі листівки  робили у вигляді фотоколажів. А кольорові вони тому, що над ними попрацював і додав кольору ретушер.

Номер слайду 15

На американських листівках, крім побажання до свят, інколи можна було прочитати невеликі віршики.

Номер слайду 16

На англійських листівках найчастіше зоображали – гілочки омели, плюща, вересу.

Номер слайду 17

Норвежцям подобалися народні міфічні сюжети. Часто малювалися ельфи, гноми, духи тощо. Традиційним також було зображення свинок та снопів сіна – символів ситості та гостинності.

Номер слайду 18

У Польщі новорічні листівки були зазвичай фотоколажами з зображенням шампанського та підкови – на щастя.

Номер слайду 19

Українські листівки Наприкінці ХІХ сторіччя в Україні також з’явилися різдвяні листівки з найрізноманітнішими сюжетами. Це були різдвяні атрибути, портрети відомих осіб, діти, колядники, тварини, янголята, яскраві прикраси, народні орнаменти, сцени Різдва і, звичайно, святий Миколай.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Найбільш поширені види листівок: Вітальні листівкиІлюстровані листівки поділяються на художні (репродукційні та оригінальні) та документальні (фотолистівки)Листівки ручної роботи. Рекламні листівкиІсторико-подієві листівки. Політичні листівки. Патріотичні листівки. Сатиричні листівки. Ділові листівки

Номер слайду 22

Листівки ручної роботи можна поділити за:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}За змістом. За технікою виготовлення. За формоювітальнізапрошеннявалентинкиритуальні (хрещення, вінчання, посвята) скрапбукінгдекупажквілінгорігаміізониткавишивкаайріс фолдінгприродні матеріалиплоскіоб'ємніодинарніподвійніпрямокутніфігурні

Номер слайду 23

Техніки декорування. Скрапбукінг. Назва «скрапбукінг» - це похідне від двох англійських слів scrap - вирізка та book - книга. Технологія скрапбукінгу спочатку використовувалася для прикраси фотоальбомів, надання їм оригінальності, унікальності. За своєю ж суттю скрапбукінг це - втілення єдиної думки яскравими виразними візуальними засобами. 

Номер слайду 24

Декупаж. Декупаж -декоративна техніка по тканині, склу, дереву та інших поверхнях, що полягає у вирізанні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню предметів. 

Номер слайду 25

Квілінг. Кві́лінг — мистецтво виготовлення плоских або об'ємних композицій зі скручених у спіралі смужок паперу.

Номер слайду 26

ОригаміОрига́мі - мистецтво складання паперу. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок. 

Номер слайду 27

Ізонитка. Нитяна́ гра́фіка  (ізонитка) - сучасне мистецтво графіки створення зображення композицією з натягнутих ниток на картоні чи іншому твердому матеріалі — основі, яка відіграє роль тла. Нитяну графіку також інколи називають ізографіка або вишивка на картоні.

Номер слайду 28

Вишиті листівки

Номер слайду 29

Айріс фолдінг. Мистецтво айріс фолдінг полягає у створенні виробів з кольорових смужок паперу, розташованих за схемою у вигляді спіралі. Батьківщина цього виду рукоділля Голландія. Воно стало популярним у середині минулого століття.

Номер слайду 30

Природні матеріали

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
1363
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку