Презентація "Новорічна пригода з відьмою"

Про матеріал
Доповнення до уроку читання № 40 За О.Савченко "Новорічна пригода з відьмою" Зірка Мензатюк. в презентації використані матеріали з інтернету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми продовжимо знайомитись з творами відомих вже нам письменників. Будемо вчитися визначати жанри творів, давати характеристику головним героям.

Номер слайду 3

Зірка Мензатюк народилася 21 жовтня 1954 року в селі Мамаївцях Кіцманського району Чернівецької області, Україна. Писати почала, коли вчилася у другому класі.

Номер слайду 4

Розповідь вчителя: Це сталося так: одного разу вчителька задала написати вдома переказ "Ліс восени". Почавши з переказу, Зірка написала про лисячу нору, яку бачила в лісі, про білочку, що збирала ліщинові горіхи, а далі й про те, яким ліс стане взимку, коли його засипле сніг. Замість кількох рядочків переказ розтягнувся на цілих п'ять сторінок. І їй так сподобалося викладати на папері власну розповідь, що письменниця на цьому не зупинилася і написала ще й віршовану "Казку про кицю Мурку і дівчину Ганну", а в наступні дні — чимало віршиків. Однокласники чомусь не повірили, що дівчинка пише вірші сама, і стали говорити, що все те написав її прадід Олекса та й закопав, а вона викопала і видає за свої. Закінчивши школу, Зірка вступила на факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Вступ, насправді, виявився нелегким, але їй допомогли численні публікації творів у газетах, здобуте перше місце на обласній олімпіаді з української мови і літератури та ще рекомендація Спілки письменників, яку вона дістала як авторка-початківець.

Номер слайду 5

У своїх казках Зірка пише про вічні цінності українського народу. У 2008 р. у видавництві "Школа" побачила світ її книжка "Макове князювання", в яку включено казки про наші свята, адже саме в них приховано багато казкового, чарівного! От хоча б перетворення звичайного яєчка в красуню-писанку, що несе на собі чарівні знаки. Про неї письменниця розповіла в казці "Писанка". Або звичай справляти на Великдень обновки, про який нам нагадує вірш Тараса Шевченка "На Великдень, на соломі". Чому їх справляли? Що вони значили? Про це — казка "Молоданчик". А хіба не варті казок свято Івана Купала, коли зілля набирається найбільшої сили, або повна краси й поезії Зелена неділя, в якій можна віднайти загублену гармонію життя, і Різдво, і Спаса та Маковія, і чимало інших свят. Вони прикрашали її дитинство, без них життя втратило б свої найяскравіші барви, тому бережімо їх!

Номер слайду 6

«Загадка»Ніс –гачком. Шапка – гострячкомпо світу літаєдіточок лякає

Номер слайду 7

Словникова робота Перестріла,  пересваряться,  дошкандибаю,  зіщулилася,  баляндраси - весело розмовляти, розповідати про щось незначне, несерйозне.

Номер слайду 8

Гра «Передбачення»Прочитайте заголовок тексту і скажіть про що в ньому йтиметься.

Номер слайду 9

Читання тексту вчителем«Новорічна пригода з відьмою»ст 62-64

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Визначте до якого жанру (типу) належить цей твір!{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Розповідь. Казка Оповідання Науково-художній твір. Назвіть головного героя казки !

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Характеристика головного героя. Що відомо…Що не відомо…Ім’я Василько. Школяр Живе в сусідньому будинку Кмітливий. Турботливий. Вік. Де проживає (місто, село)В якому класі навчається……

Номер слайду 14

Яку силу мав Василько?З чим можна порівняти знання?

Номер слайду 15

Збери прислів’я. До учіння требарозум і терпіння

Номер слайду 16

Збери прислів’я. Вчи іншого -ісам помудрішаєш.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Ст 62-64 Читати і стисло переказати казку «Новорічна пригода з відьмою» (на відео)

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ступаченко Людмила
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Богатирчук Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Краснабарод Любов
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 листопада 2020
Переглядів
7899
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку