Презентація"Об'єкти спостережень. Якими можуть бути спостереження? Спостереження за минулим."

Про матеріал
НУШ. Презентація до уроку 5 класу з дисципліни "Пізнаємо природу" за програмою «Пізнаємо природу. 5–6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти(автори програми Шаламов Р. В., Каліберда М. С.,Григорович О. В., Фіцайло С. С.)Рекомендовано Міністерством освіти і науки України(наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 №140) . Підручник : "Пізнаємо природу: підручник для 5-го класу закл. загал. серед. освіти / М. Кравченко, Д. Шабанов. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2022. — 248 с.: іл"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спостереження за Землею. Як краще робити спостереження – групою чи наодинці?Спостереження за минулим. Якими можуть бути спостереження?

Номер слайду 2

Припущення, що Земля кругла, підтвердив грецький математик Ератосфен 240 року до н.е. Він зміг виміряти окружність Землі та остаточно впевнитися у її формі. Це сталося приблизно 2260 років тому. Сьогодні способів переконатися у тому, мав рацію Ератосфен чи ні, більш ніж достатньо. Можна навіть просто поспостерігати за тим, як пливе корабель чи летить літак. Ератосфен 275 р. – 194 р. до н. е.

Номер слайду 3

У XX столітті, Землю власними очима побачили космонавти. До речі, розповідають, що такий досвід дуже змінює спостерігача — він починає сприймати нашу планету як єдине ціле…

Номер слайду 4

Доволі часто якості систем, їхній розвиток, причини виникнення явищ та процесів людина не може простежити безпосередньо. Подібні знання ми отримуємо з досвіду інших людей під час навчання або спілкування.

Номер слайду 5

Неосвітлена Сонцем частина планети, як ми бачимо її з космосу

Номер слайду 6

Спостереження наодинці чи в групі?Для деяких спостережень вам, можливо, доведеться обрати місце та час, де вам ніхто не заважатиме та якомога краще замаскуватися. Бо що більше людей буде поруч, то більшою буде ймовірність, що хтось із них злякає ­об’єкт дослідження та ­зробить спостереження неможливими.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Іноді вам може знадобитись допомога, роз’яснення. Або вам потрібно обсудити певний етап дослідження. Тоді зручніше робити спостереження групою.

Номер слайду 9

Спостереження за минулим

Номер слайду 10

Наші спостереження можуть стосуватися не лише того, що відбувається зараз, а й слідів минулих подій. У минулі часи Землю населяли інші тварини та рослини, ніж зараз. Живий світ минулого вивчає наука палеонтологія. Шари гірських порід можуть містити рештки організмів різних часів, як це умовно показано на ілюстрації.

Номер слайду 11

наука, що вивчає будову Землі, — геологія

Номер слайду 12

Кожен шар, що видно на фотографії, утворювався у певний час; вищі шари є молодшими, а нижчі — старшими. За відмінностями між цими шарами можна робити висновки про умови, за яких вони утворювалися. Іноді шари лежать рівно, а деколи величезні сили, що змінювали поверхню Землі, нахиляли, перевертали такі шари або збирали їх у складки. Геологи шукають і досліджують відшарування гірських порід. Це — місця, де гірські породи виходять на поверхню.

Номер слайду 13

Дослідження космосу – це дослідження далекого минулого…

Номер слайду 14

Відстань від нашої галактики до галактики Андромеда — два з половиною мільйони світлових років. Це означає, що світло йшло до нас від цієї галактики 2 500 000 років!Те, якою ми бачимо на небі галактику Андромеду зараз, відбувалося насправді тоді, коли на Землі царювали динозаври. Як виглядає сучасна для нас Андромеда, побачать вже наші нащадки через 2 500 000 років у далекому майбутньому…

Номер слайду 15

Домашнє завдання: Опрацювати стор. 52-55 підручника(Пізнаємо природу: підручник для 5-го класу закл. загал. серед. освіти/ М. Кравченко, Д. Шабанов. )Виписати до зошитів , що вивчають науки Палеонтологія та Геологія.

pptx
Додано
3 червня 2023
Переглядів
585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку