Презентація "Обмін речовин і енергії"

Про матеріал
STEM-урок у 8 класі з біології проведено у вигляді Всесвітнього конгресу думок. Здобувачам освіти представлена була програма конгресу, яка включала:-марафон ідей щодо поняття обміну речовин,-зустріч з фахівцями,-практична частина, яка включала проведення майстер-класу " Організація харчування", створення рекламних листів щодо здорового харчування , спортивного харчування підлітків під назвою " Кроки здорового харчування", а також проведення домашнього практикуму, та домашньої STEM-лабораторії по створенню творчих проектів, презентацій щодо теми "Обмін речовин і перетворення енергії в організмі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обмін речовин і енергіїSTEM-урок 8 клас опорний заклад Нижньосірогозький ліцей (Всесвітній конгрес думок)

Номер слайду 2

Девіз: Їсти і пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювались, а не пригнічувались. Ціцерон. Епіграф конгресу:«Знати про їжу людина повинна не менше, ніж про математику або про свою ріднумову.» (Гордон Джеймс Рамзі)Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. (Сократ)

Номер слайду 3

Проблемне питання -Що потрібно для життєдіяльності Рослин, Тварин?-Що потрібно Людині, щоб жити?

Номер слайду 4

Первинна зустріч в колуарах. Прохання поділитись один з одним і перелікувати щоденні та безліч різноманітні справи, які ви, підлітки, виконуєте протягом доби. Яка властивість організму забезпечує таку можливість? Які процеси, що відбуваються в організмі, реалізовують цю властивість?Задумайтесь, звідки у вашого організму беруться сили на те, щоб впоратися з таким великим добовим навантаженням?За рахунок чого організм людини може активно діяти, рости, розвиватися, розмножуватися?

Номер слайду 5

Доведемо, що організм людини-відкрита жива система. Програма конгресу. Марафон ідей щодо поняття обміну речовин. Зустріч із фахівцями. Кроки здорового харчування. Майстер-клас Практикум. Домашня Стем-лаборатрія-в дії

Номер слайду 6

Метаболізм-основна властивість живих організмів

Номер слайду 7

Метаболізм –це….. Білки----амінокислоти. Полісахариди(Крохмаль)-----Моносахариди-(глюкоза)Жири----гліцерин+жирні кислоти+Е(кдж)Гліцерин+жирні кислоти------жири. Моносахариди(Глюкоза)------Полісахариди-крохмаль. Амінокислоти----білки. Енергетичний обмін. Пластичний обмін. Розпад пож. речовин. Утворення ( синтез) пож. речовин. Дисиміляція. Асиміляція. Катаболізм. Анаболізм

Номер слайду 8

Фахівці – теоретики України про обмін речовин

Номер слайду 9

Організм людини-відкрита жива система

Номер слайду 10

Інтерактивна вправа « Біохімічний лад клітини». Завдання:згрупувати опорні терміни за таблицею Пластичний рівень, енергетичний рівень( катаболізм, анаболізм Асиміляція, дисиміляція, розпад, утворення , виділення енергії, поглинання енергії?????????????????

Номер слайду 11

Щоденна кількість калорій розподіляється так:45-65% – вуглеводи,20-35% – жири,10-35% – білки.1б: 1ж:4в

Номер слайду 12

-Що потрібно знати підліткам?

Номер слайду 13

Інтерв”ю журналістів. В народі говорять: «Хто яблуко в день з'їдає, у того лікар не буває: користь та шкода споживання»-Які чотири поширені помилки у споживанні жирів?-Чому жири повинні бути у раціоні кожної людини та яку користь та шкоду вони завдають організму

Номер слайду 14

Хіміки дають пояснення про жири-важливі компоненти обміну речовин. Жири – це елика група органічних сполук. Вони входять до категорії нутрієнтів, які складають питому частку щоденного раціону харчування людини. За своєю біохімічною структурою вони поділяються на: Насичені жири – тверді речовини. Ненасичені жири (поліненасичені, мононенасичені та трансжири) – рідкі речовини. За своєю користю для здоров’я, вони поділяються на:"Хороші" жири (поліненасичені та мононенасичені);"Погані" жир (насичені та трансжири). Загалом жири є незамінними нутрієнтами, які необхідні для: Генерування енергії. Накопичення жиророзчинних вітамінів (A, D, E і K), які зберігаються в печінці та жирових тканинах. Хімічних реакцій, пов’язані з ростом, розмноженням, імунною функцією та метаболізмом. Протизапальної дії. Швидкого насичення організму та тривалої відсутності відчуття голоду. Проте існує інша сторона медалі. Якщо людина споживає більше транс- та насичених жирів, то навпаки відбувається запальний процес, збільшується ризик серцево-судинних захворювань та підвищується рівень холестерину

Номер слайду 15

Рекомендації дієтологів. Уникати трансжирів. Обмежити насичені жири до 6% калорій на день. Замінити насичені жири більш здоровими мононенасиченими та поліненасиченими жирами. Перевіряти вміст жирів на пакуванні продуктів. Замість твердих жирів використовувати олію. Наприклад, використовуйте оливкову олію замість маргарину. Готувати рибу, замість м’яса принаймні двічі на тиждень. Вибирати м’ясо та птицю без шкірки. На перекус вибирати горіхи, овочі та фрукти. Зосередитись на виборі продуктів, що містять ненасичені жири, замість продуктів, що містять насичені або трансжири. 

Номер слайду 16

Американська кардіологічна асоціація рекомендує Обмежити споживання насичених жирів до 6% щоденних калорій. Це означає приблизно 120 калорій, або близько 13 грамів на день при 2000-калорійному раціоні. Обирати правильне поєднання насичених жирів з іншими нутрієнтами: "Навіть ті, хто хоче схуднути, можуть їсти сало. Проте лише 20 г на день і у правильному поєднанні. Їжте сало не з вуглеводами у вигляді хліба, а з клітковиною, наприклад, з огірком. Це безпечне поєднання, яке принесе тільки користь для вашого здоров’я. Те саме стосується м’яса"Рекомендації доктора-дієтолога Ольги Безуглої-спеціаліста по здоровому харчуванню

Номер слайду 17

"Правила не вживання" трансжирів- інтерв»ю у Ольги БезуглоїТрансжири – це приклад ненатуральних шкідливих жирів, які шкодять не тільки вашій фігурі, але й внутрішнім органам. Тому від них варто взагалі відмовитись. Якщо ви ласунчик, то краще замініть магазинні смаколики фруктами, сухофруктами, горіхами, насінням та навіть натуральними цукерками домашнього приготування. Замість попкорну до фільмів, приготуйте нутовий попкорн, овочеві або фруктові чипси. Відмовтесь від напівфабрикатів, фаст-фудів та смаженої жирної їжі. Зверніть увагу на пакування. За словами дієтологині, на етикетках рідко зазначають "містяться трансжири", їх маскують під "гідровані або гідрогенізовані жири". Також варто звернути увагу на інгредієнти. Якщо у складі є тверді рослинні масла (спред або маргарин) – це трансжири. Тому Трансжири містяться у продуктах промислового походження. Наприклад:напівфабрикати;фаст-фуд;кондитерські вироби, які містять спред та маргарин (торти, тістечка, шоколадна глазур, пончики);плавлені сирки;магазинні снеки (попкорн, крекери, чипси)."Виробництвам не вигідно використовувати натуральні жири, адже це дорого. Замість цього вони застосовують пальмову олію та гідрогенізовані жири з метою здешевлення процесу виробництва", – пояснює дієтологиня.

Номер слайду 18

Ознаки дефіциту поживних речовин у дітей підліткового віку. Як впливає вживання рослин, які містять фітонциди, на процеси обміну речовин?

Номер слайду 19

Чи знаєте ви, що…Картоплю фрі можна вважати прабатьком сучасних чіпсів, тому що рецепт чіпсів виник по чистій випадковості. В одному американському ресторанчику незадоволений відвідувач поскаржився шеф-кухарю, що його смажена картопля нарізана занадто товсто. Вирішивши провчити вибагливого гостя, кухар приготував другу порцію, нарізавши картоплю товщиною з паперовий лист, і обсмаживши. Гість був у захопленні, а страва здобула неймовірну популярність. Технологія виготовлення домашньої страви Проведіть домашній майстер-клас по приготуванню картошки фріДослідження сухариків домашнього виробника та тих, що продаються у супермакетах( колір, смак. Технологія виготовлення домашніх сухариків Проведіть домашній майстер-клас

Номер слайду 20

Домашній майстер-клас. Технологія виготовлення сухариків в домашніх умовах. Автор-Богданевич Злата

Номер слайду 21

Відкриття нової страви дарує людству більше щастя, ніж відкриття нової зірки. (Жан Антельм Брилья-Саварен. Практична робота. «Приготування вінегрету» таку їжу треба вживати. В ній багато різних вітамінів та інших корисних речовин..

Номер слайду 22

Майстер-клас « Приготування вінегрету» Автор-Носова Аврора

Номер слайду 23

Технологія виготовлення вінегрету. Автор-Носова Аврора

Номер слайду 24

Домашній практикум

Номер слайду 25

Дослідження. Якщо прикрити ніс, то ви не зможете розрізнити смак яблука, картоплі чи цибулі. Вчені ставили експеримент на підтвердження цього. Групі волонтерів щільно закривали очі, перекривали ніс, після чого давали спробувати один з цих плодів. У більшості випадків людина не могла зрозуміти, ЩО з цього він їсть. Це неймовірно, але такий досвід доводить, що ніс відіграє велику роль у формуванні смаку їжі. Так як яблуко, картопля і цибуля мають приблизно однакову консистенцію, тому мозок не може розрізнити їх. Можете спробувати виконати такий експеримент вдома, але, як тільки ви відкриєте ніс, ви відразу зрозумієте, що їли.

Номер слайду 26

Газовані напої – суміш цукру, хімії і газів. Містять цукрозамінник, який при вживанні у великих дозах сприяє розвитку психічних захворювань. Такі напої не втамовують спрагу, а тільки посилюють її.(Досліди з кока колою та яйцем та кока колою і молоком )Дослідження з солодкими газованими напоями-картонна лійка з ватним тампоном. Вплив газованих напоїв на білок живої клітини«Дослід з чіпсами». Візьміть серветку, притисніть її до чіпсів. На серветці залишилися масні плями. Візьміть склянку з водою та блюдечко з чіпсами. Покладіть чіпси в склянку, розмішайте ложечкою. Вода стала брудною від барвників. При смаженні часточки їжі горять і утворюють дуже шкідливі речовини.

Номер слайду 27

Дослідження. Автор-Богданевич Злата

Номер слайду 28

Творчий проект. Автор-Кичук Олег

Номер слайду 29

Творчий проект

Номер слайду 30

Творчий проект. Автор-Гуменюк Анастасія

Номер слайду 31

Важливі компоненти обміну речовин в організмі

Номер слайду 32

Недосипання є однією з причин порушення обміну речовин у людському організміНестача сну може сприяти збільшенню ваги – не тільки за рахунок посилення почуття голоду, але також через уповільнення швидкості спалювання калорій. Збільшення часу сну, на думку вчених, може запобігти збільшенню ваги.«Наші дослідження показують, що одна безсонна ніч різко знижує витрату енергії у здорових чоловіків; це свідчить, що сон сприяє регуляції денної витрати енергії в організмі людей», – цитує агентство «Ройтерз» керівника експерименту Крістіана Бенедикта з Уппсальского університету в Швеції. Щоб визначити точні механізми впливу сну на організм, Бенедикт і його колеги протягом кількох днів стежили за станом 14 студентів чоловічої статі у різних умовах: при нормальному сні, обмеженому і його повній відсутності. Потім учені оцінили зміни в кількості споживання їжі, рівні цукру в крові, гормонів та показників метаболізму. Проведемо експеримент. №1. Дослідження ваги у період безсоння у нічний час та нормального стану організму згідно режиму дня№2. Виявимо кількість споживання їжі у ці періоди. У ході дослідження виявилося, що навіть одна ніч, проведена без сну, уповільнює обмін речовин на наступний ранок, скорочуючи витрати енергії на виконання таких завдань як дихання і травлення на 5-20 відсотків у порівнянні з показниками, отриманими на ранок після хорошого нічного сну.

Номер слайду 33

Вправа « Ваша думка!»Вчені світу стверджують, щоб уникнути загрози зміни клімату на планеті, потрібно скоротити вирощування домашніх тварин сільськогосподарського призначення. Який взаємозв»язок екологічних проблем із поняттям про проблеми харчування та обміну речовин в організмів?Як скажеться на здоров»я людини зменшене споживання тваринних жирів та м»ясних продуктів? Доведіть!

Номер слайду 34

Завдання додому. Провести Майстер-клас виготовлення їстивних блюд нешкідливих для здоров”я. Презентувати дослідження за темою у вигляді рекламного листа, фотодослідження, відеозйомки Майстер-класа”Клуб Юного хіміка “Провести дослідження про шкідливість куплених продуктів харчування”Провести дослідження упаковок продуктів супермаркетів, зробити висновок на наявність в них ГМО та пригодність до вживання. Підготувати проект “ Раціональне харчування”

Номер слайду 35

Харчові та енергетичні потреби людини

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Вплив алкоголю на обмін речовин

Номер слайду 42

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
14 січня 2022
Переглядів
549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку