Презентація "Образ Трояна у "Слові про похід Ігорів"

Про матеріал
Презентація до проєктної роботи "Троян в "Слові про похід Ігорів". Трактування образу Трояна, поглиблення знань учнів про символічні персонажі «Слова про похід Ігорів»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Троян у «Слові про похід Ігорів»

Номер слайду 2

Мета: Дослідити загадковий образ Трояна, який є найсуперечливішим серед символічних персонажів. Актуальність: Наукове трактування образу Трояна, поглиблення знань учнів про символічні персонажі «Слова про похід Ігорів»Предмет дослідження: Сутність образу Трояна. Об’єкт дослідження: Джерела язичеської доби Давньої Русі та здогади науковців про походження образу Трояна

Номер слайду 3

«Слово про похід Ігорів» - літературинайвидатніша пам’ятка. Давньої Русі

Номер слайду 4

Символічні образитвору. Карна. Жля. Див. Троян

Номер слайду 5

Карна та Жля. Символи уособлення моральних понять (плач, скорбота, жаль) «За нимъ кликну Карна и Жля, по скочи по Руской земли, смагу мычючи въ пламянѣ розѣ»

Номер слайду 6

Див. Птах, посланник богів, що віщує швидку смерть або серйозні лиха того, хто його побачив. Маяк, який виставляли на могилах у вигляді птаха.

Номер слайду 7

На образ Трояна у творі вказує прикметник «трояній», який вжито у тексті чотири рази. Але хто цей Троян здогадатися неможливо. Троян

Номер слайду 8

Коментуванняпро образнауковців. Трояна. Троян – це Боян, римський імператор Марк Ультій Траян (98-117р.р.)Трояни – це три полянських князі засновники Києва – Кий, Щек та Хорив

Номер слайду 9

Троян - давньоруський. Бог сонця. На сонячне начало вказує числівник «три», який вживається у формі «троя». «Ян» – ім’я літнього сонця. Отже, Троян – це три Яна, три сонця. На те, що Божество сонця у часи християнства мало потрійний вигляд вказує Іпатіївський літопис (1104-1141р.р.)Потрійним називається сонце у плачі-молінні Ярославни«СвЂ́тлое и тресвЂ́тлое сл́ънце…»Тобто в давніх пам’ятках сонце уявлялося триєдиним, сонцем-тріадою. Потрійний вигляд сонця східні слов’яни називали Трояном.

Номер слайду 10

Таке тлумачення образу Трояна пояснює вживання прикметників в усіх чотирьох випадках твору:«Рища въ тропу Трояню чресъ поля на горы»«были вЂчи Трояни»«на землю Трояню»«на седьмомъ вЂцЂ Трояни»у сучасних інтерпретаціях від «подумки на великі відстані» до безпосередньо стежки до святилища Трояна.усі прихильники версії «Троян-бог» вважають, що «віки Трояна» — поганські, дохристиянські часивід землі Руської до території Київа та прилеглих земельцифра сім надзвичайно популярна у міфології, при спробі визначити перший вік Трояна ми повернемось до другої половини IV ст. Ці часи також згадані у «Слові» як «часи Буса»

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 січня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку