Презентація: "Образи Яви Реня та Павлуші Завгороднього. Проблеми, які порушуються у творі»

Про матеріал
Презентація до уроку для учнів 6 класу на тему: "Образи Яви Реня та Павлуші Завгороднього. Проблеми, які порушуються у творі»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образи Яви Реня та Павлуші Завгороднього. Проблеми, які порушуються у творі»

Номер слайду 2

1. У нас була прекрасна, благородна ідея – прокласти під свинарником водопровід. 2. Головне тут - красиво вимахувати червоною плахтою і ловко вивертатися, щоб рогом не зачепило. 3. Ми погнали корів аж на край вигону, туди, де ставок, - далі від людських очей. 4. Контрибуція бігала навколо озера і посилала на нашу адресу якісь свої коров'ячі вітання. 5. Ніколи в житті ми з Явою ще не складали іспитів. Це було вперше. 6. Те що він Рябко, а не Шарик, Полкан або Жучка, - не викликало вже ніякого сумніву. 7. Був сонячний теплий травневий день. Ми сиділи на баштані і з великим апетитом їли дині. 8. Я біг поряд з Явою нога в ногу, наче ми були одним механізмом. І мені здавалося, що серця наші теж б'ються, наче одне серце. 9. Ми зціплювали зуби і мовчали. Ми нікого не виказали. Нікого! 10. Ми, збивши з ніг кількох пасажирів, вилетіли з ескалатора, проїхали через увесь зал на ночвах і спинились. 11. Прокинувшись, я побачив, що біля ліжка сидить на стільці дід Варава і читає газету «Сільські вісті». 12. Яришка, висолопивши від старанності язика, вихилясами кружляла подвір'ям. Літературна гра «Так чи Ні» 

Номер слайду 3

Евристична бесіда Чи любите ви пригодницькі твори? Чим пригодницький твір відрізняється від казкового?   Що означає слово “пригода” ? Чи потрапляли ви у пригоди зі своїми друзями?

Номер слайду 4

Епіграф уроку «Святе це діло – дружба… Той, хто на все життя збереже друга дитинства, - щасливий!... Бо найбільше ти людина, коли щось робиш для друга» Всеволод Нестайко

Номер слайду 5

Складання «асоціативного куща» дружба – любов – щирість – доброта – чесність – взаємодопомога – взаєморозуміння –

Номер слайду 6

Гра «Упізнай героя» 1. «Чудова, надзвичайна людина. Добре вихований, розумний. Це він вигадав штукакенцію для розстібування гудзиків». 2. «Коли він іде селом, усі собаки гавкають від захоплення, а кури, гуси та інше птаство запобігливо розлітаються врізнобіч, даючи йому дорогу». 3. «Гарна людина… Той самий, що заблукав у кукурудзі й вивісив дідові підштаники на телевізійній антені». 4. Він «дуже любить вареники з вишнями і може з’їсти їх цілу миску». 5. Він «любить морозиво і якось вмаламурив за один раз вісім порцій». 6. У нього «великі відстовбурчені вуха». 7. «Весь ніс і щоки у рудому ластовинні». 8. «Говорить повагом, розтягуючи слова». 9. «Стрекоче, як з кулемета, думки ледве встигають за його словами, а інколи якась думка й не дожене, і летить слово з уст… таким собі легким метеликом без жодного змісту».

Номер слайду 7

Анкета Яви Реня Ім’я - Іван. Освіта – п’ять класів. Батько на скрипці грає. Мати – депутат райради, ланкова. Сестра – Яришка.  Дід – Варава, мисливець. Кличка корови – Контрибуція. Кращий друг – Павло Завгородній. Мрія – міняв професії

Номер слайду 8

Риси характеру Яви

Номер слайду 9

Анкета Павла Завгороднього Ім’ я – Павло Завгородній. Місце проживання – Васюківка. Освіта – п’ять класів. Справжній друг – Ява Рень. Кличка корови – Манька. Захоплення – малювання. Мрія – стати льотчиком.

Номер слайду 10

Риси характеру Павлуші

Номер слайду 11

Робота з прислів’ями - Яку дружбу заведеш, таке й життя поведеш. - Дерево міцне корінням, людина — друзями. - Ми з тобою, як риба з водою. - Не варто з другом сваритися, бо доведеться миритися. - Скажи мені, хто твій друг, і я скажу тобі, хто ти. - Дружба - як дзеркало: розіб'єш, не складеш. - Друзі пізнаються в біді. - Як не матимеш друга, не матимеш ворога. - Дружба родиться в біді, а гартується в труді. - Не той друг, хто медом маже, а той, хто правду каже. - Добре там живеться, де дружба ведеться.

Номер слайду 12

« Заповіді друзям»  Пам’ятай, з хорошим товаришем легше в біді, веселіше в радощах. Будь завжди ввічливим з товаришем. Виручай свого друга, коли це потрібно. Ніколи не залишай його в біді. Зупини товариша, коли він робить щось погане, дай йому добру пораду. Допомагай товаришеві, не чекай, поки він сам попросить твоєї допомоги. Ділись з другом тим, чого в нього немає.

Номер слайду 13

Проблематика твору 1. повага до ближнього; 2. вміння розуміти інших людей; 3. турбота про власне здоров'я як одну з людських цінностей; 4. бережливе ставлення до природи; 5. засудження ліні та безвідповідальності.

Номер слайду 14

Складання сенкана Павлуша Ява

Номер слайду 15

Заповіт дружби від В.Нестайка Святе це діло – дружба. Найсвятіше і найчистіше почуття в світі, найчистіше воно в дитинстві. Бережіть і шануйте його! Бо найвірніші, найкращі друзі в світі – це друзі дитинства. І той, хто на все життя збереже друга дитинства, той щасливий! А той, хто не збереже, тому гірко буде . І проживе той своє життя без дружби. І буде воно безрадісним. І не відчує він себе по-справжньому Людиною. Бо найбільше ти Людина, коли щось робиш для друга. Пам’ятай про це! 

Номер слайду 16

Прийом «Мікрофон» Які риси характеру ви цінуєте у своїх друзях? Чому? Чи вважаєте ви, що ваші друзі найкращі, зможуть вас підримати у важку хвилину?  

Номер слайду 17

Домашнє завдання Написати лист В.Нестайку про найцікавіші епізоди повісті «Тореадори із Васюківки».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гончарова Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
5425
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку