Презентація "Односкладне речення. Види односкладних речень"

Про матеріал
Презентацію "Односкладне речення. Види односкладних речень" можна використовувати при вивченні цієї теми у 8 класі та в 10 - 11 класах при підготовці до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «Односкладне речення. Види односкладних речень»Дистанційне навчання урок з української мовивчитель Петрова Любов Костянтинівна

Номер слайду 2

5 Називне. Означено – особове. Неозначено – особове. Узагальнено – особове. Безособове

Номер слайду 3

Називні реченняназивають предмет або явище Осінь. Тиша. Листопад. Багряне листя, кілька тих листочків, останнє листя із кленових віт.

Номер слайду 4

Означено – особові речення дію виконує конкретна особа (я, ми, ти, ви)ятимиви1. Передам йому для Оленки білі айстри в крапельках дощу, перевірю техніку в ракеті, розкажу, як звуться журавлі…2. Йдемо крізь ніч, крізь бурю у степу.

Номер слайду 5

Неозначено – особові реченнядію виконує невизначена особа (вони)вони1. Скільки цвіту з мене обтрусили, скільки яблук з мене продали.2. Чиєсь дитя приходить. Беруть його на руки. А потім довго – довго на призьбі ще сидять.

Номер слайду 6

Узагальнено – особові реченнядія стосується усіх осіб, кожного1. Не кидай слова на вітер. 2. Поживемо – побачимо. 3. Лежачого не б‘ють. ПРИКАЗКИПРИСЛІв‘Я

Номер слайду 7

Безособові реченнядія, процес або стан не залежить від особи. Уже нема квітучої долини. 2. А мені ж, може, просто хочеться щастя, тугого й солодкого, як шоколад.

Номер слайду 8

1. Клоуз-тести.1. За складом граматичної основи речення бувають …2. Двоскладними називають речення …3. Односкладними називають речення…4. Односкладні речення поділяються на два види: …А) …Б) …5. Односкладні речення з головним членом-присудком – це: А) …Б) …В) …Г) …6. Односкладні речення з головним членом-підметом – це …

Номер слайду 9

Завдання 2. За опорними словами утворіть односкладні речення. Україна, сонце, любити. Мова, любити, краса. Мама, весна, свято, усі, вітати. Гори, наближатися, Дніпро. Гай, квіти, пахне.

Номер слайду 10

Завдання 3 Використовуючи лише односкладні називні речення, складіть текст SMS - повідомлення для вашого однокласника про перенесення літературного вечора на три дні. Зразок: П’ятниця. Сьомий урок. Літературний вечір. «Степан Олійник». Зробіть висновок про використання односкладних називних речень у розмовному стилі.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Повторити правила. Написати вільне есе на тему “Осінній день”.

Номер слайду 12

pptx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку