Презентація " Односкладні речення. Види односкладних речень"

Про матеріал
Презентація з теми " Односкладні речення. Види односкладних речень".Цей матеріал допоможе учням 8 класу поглибити знання про односкладні речення; сформувати вміння правильно визначати види односкладних речень; використовувати їх в усному й писемному мовленні; розвивати логічне мислення. У презентації використано матеріали з відкритих джерел інтернету та підручника Заболотний О.,Заболотний В.Українська мова: підручник для 8 класу закладів загальної середньої освіти.- К:"Генеза",2021.-223с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Односкладні речення. Види односкладних речень

Номер слайду 2

Односкладним називають речення, граматична основа якого складається з одного головного члена. Другий головний член односкладному реченню не потрібний,оскільки зміст речення і так зрозумілий. Наприклад: Кожен ніжний рух сердечний в пісню срібну переллю.

Номер слайду 3

ВИДИ ОДНОСКЛАДНИХ РЕЧЕНЬЗ головним членом у формі ПІДМЕТАНазивніЗ головним членом у формі ПРИСУДКАНеозначено-особовіУзагальнено-особовіОзначено-особовіБезособові

Номер слайду 4

НАЗИВНЕГоловний член речення стверджує наявність предметів чи явищ. Наприклад: Чудове одеське літо.

Номер слайду 5

ОЗНАЧЕНО-ОСОБОВЕГоловний член речення означає дію, яку виконує конкретна особа ( я, ти, ми, ви )Наприклад: Дорогу до школи переходжу тільки на світлофорі.

Номер слайду 6

НЕОЗНАЧЕНО-ОСОБОВЕГоловний член речення означає дію, яку виконують невизначені особи ( вони )Наприклад: Нас зустрічають біля дороги.

Номер слайду 7

УЗАГАЛЬНЕНО-ОСОБОВЕГоловний член речення означає дію, яка стосується будь-якої особи. Наприклад: Від корявого дерева тепла не чекай.

Номер слайду 8

БЕЗОСОБОВЕГоловний член речення означає дію, яка не має виконавця. Наприклад: У лісі пахне грибами.

Номер слайду 9

Пояснювальна вправа. Спишіть. Підкресліть у кожному реченні граматичну основу. Укажіть односкладні речення,визначте їх вид.1. Дорогу замело снігом. 2. Перший мороз. 3. Люблю мандрувати світом. 4. Кожного дня читаю цікаву книжку. 5. Сьогодні в Ізмаїлі перекриють рух у центрі міста. 6. Два коти в одному мішку не помиряться. 7. Ловити рибу в озері заборонено.

Номер слайду 10

Творча вправа. Складіть із поданими дієсловами означено-особові речення з присудком, вираженим дієсловом дійсного способу в різних формах. Запишіть їх. Шанувати, любити, поспішати, летіти, вивчати, розказати, вчитися.

Номер слайду 11

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 162. Виконати вправу 150 ( стр.75 )

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !Презентацію підготувала. Жанна Шульга - вчитель української мови та літературиІзмаїльської гімназії № 9 з початковою школою

pptx
Додано
28 жовтня 2022
Переглядів
455
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку