Презентація " Вставні слова(словосполучення, речення)

Про матеріал

Презентація з теми " Вставні слова ( словосполучення, речення). Цей матеріал допоможе поглибити знання учнів 8 класу про вставні слова(словосполучення,речення);їх види за значенням;сформувати вміння відрізняти вставні слова від співзвучних членів речення;учити правильно розставляти розділові знаки при вставних конструкціях.У презентації використано матеріали з відкритих джерел інтернету та підручника Заболотний О.,Заболотний В.Українська мова: підручник для 8 класу закладів загальної середньої освіти.- К:"Генеза",2021.-223с.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВСТАВНІ СЛОВА (СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ, РЕЧЕННЯ)

Номер слайду 2

Вставними є слова(словосполучення, речення), які граматично не пов’язані із членами речення і виражають ставлення мовця до висловленого, його оцінку, характеризують спосіб оформлення думки. Наприклад: До речі, можу підказати, де придбати гарний одяг.

Номер слайду 3

ЗАПАМ’ЯТАЙ!Вставні слова(словосполучення, речення) не є членами речення

Номер слайду 4

На письмі вставні слова. Виділяємо комами. Не виділяємо комами,якщо вони належать до відокремлених членів речення ВССьогодні, на щастя, буде дощ. ВСОленка, очевидно поспішаючи, не поснідала.

Номер слайду 5

Групи вставних слів за значенням. Виражають упевненість, невпевненість,сумнів. Безумовно,безперечно, без сумніву, певна річ, правда, здається, видно, мабуть, може, очевидно, може бути, либонь, правду кажучи, щоправда,сподіваюся

Номер слайду 6

Виражають задоволення, незадоволення, радість, жаль, здивування. На щастя, на диво, боже збав, на жаль, як на зло, на сором, чого доброго, як навмисне, як на біду, дивна річ

Номер слайду 7

Указують на джерело повідомлення. По-моєму, по-твоєму, кажуть, як кажуть, мовляв, на мою думку, бачу, по-вашому, як відомо, на думку…, за словами…

Номер слайду 8

Указують на зв’язок думок, послідовність викладу. По-перше, по-друге, по-третє, нарешті, до речі, між іншим, крім того, наприклад, навпаки, отже, інакше кажучи, значить, виходить, однак, проте, в тім

Номер слайду 9

Привертають увагу співрозмовника. Чуєте, бачиш, уяви, зверніть увагу, майте на увазі, між нами кажучи, зрозумійте, даруйте

Номер слайду 10

ЗАПАМ’ЯТАЙ!Не є вставними такі слова: навіть, майже, приблизно, принаймні, все-таки, все ж таки, мовби, наче, неначе, немов, ніби, нібито, адже.

Номер слайду 11

ЗАПАМ’ЯТАЙ!Деякі дієслова (здається, кажуть, думаю), прислівники (звичайно, видно, можливо), іменники (правда, на жаль, на щастя) в реченні можуть виконувати різні функції – бути членами речення або вставними. Якщо до цього слова в реченні можна поставити питання від інших слів, то воно не вставне й виділяти комами не потрібно. Порівняймо:1. Там кажуть усю правду.2. Олег може вам заспівати.3. Здалеку видно плесо річки.1. Там, кажуть, сонце виглядає.2. Я, може, вам заспіваю?3. Будинок тут, видно, недавно збудовано.

Номер слайду 12

Пояснювальний диктант. Спишіть речення,розставляючи розділові знаки.1. Коваль здається це сам зрозумів. 2. Пізнати й оцінити Довженка один чоловік мабуть не в змозі. 3. На мою думку такого наказу виконувати не слід. 4. Сьогодні на щастя буде сонячно. 5. Я безумовно був щасливий. 6. По – перше хлопці були засмучені. 7. Туристи на жаль відійшли далеко від наметового містечка.

Номер слайду 13

Творча вправа. Складіть речення, у яких подані слова виступали б то вставними словами, то членами речення. Здається, кажуть, правда, видно, на диво.

Номер слайду 14

Проблемно – пошукове завдання. Випишіть із підручника “ Українська література ” речення (4-5) зі вставними словами (словосполученнями, реченнями). Поясніть уживання розділових знаків.

Номер слайду 15

Підсумок уроку1. Які слова називають вставними?2. Коли вставне слово не виділяється комами?3. Наведіть приклади вставних слів,які виражають упевненість.4. Наведіть приклади вставних слів,які виражають задоволення.5. Наведіть приклади вставних слів,які указують на зв’язок думок.6. Наведіть приклади вставних слів,які привертають увагу співрозмовника.7. Які слова не є вставними?

Номер слайду 16

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 29 (вивчити групи вставних слів за значенням)2. Виконати вправу 289 (стр.137)

Номер слайду 17

Дякую за увагу!Презентацію підготувала. Жанна Шульга - вчитель української мови та літературиІзмаїльської гімназії № 9 з початковою школою

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 жовтня 2022
Переглядів
5033
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку