Презентація "Оформлення речень з прямою мовою"

Про матеріал
Презентація на тему "Оформлення речень з прямою мовою"..........................................................
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оформлення речень з прямою мовоюЄдина відома мені розкіш – це розкіш людського спілкування. Антуан де Сент- Екзюпері.

Номер слайду 2

Способи передачі чужого мовлення. Пряма мова. Непряма мова. Цитата

Номер слайду 3

Номер слайду 4

12 правил до цієї теми1. Пряма мова – це спосіб передачі чужої мови, при якому мовець або автор тексту повністю зберігає її лексичні, синтаксичні та стилістичні особливості, тобто відтворює її дослівно.2. Непряма мова – це спосіб передачі чужої мови, при якому відтворюється тільки її зміст, без збереження лексичних та синтаксичних особливостей.3. Конструкції з прямою мовою складаються з двох компонентів: чужої мови, як змістового ядра, та слів автора, які її вводять.4. Непряма мова зі слова автора становить одне складнопідрядне речення і виступає у ньому підрядною частиною.5. Невласне пряма мова поєднує в собі елементи прямої та непрямої мови.6. Пряму мову записуємо з великої літери й беремо з обох боків у лапки. Після слів автора ставимо двокрапку. Слова автора після прямої мови записуємо з малої літери.

Номер слайду 5

7. Якщо слова автора стоять в середині прямої мови, то можливі 3 варіанти розділових знаків: «П, - а, - п». «П, - а. – П». «П, - а: - П».8. Цитати завжди беруться в лапки, крім випадків, коли цитата є частиною речення, тоді вона пишеться з малої літери. Вказівку на автора цитати беремо в дужки, після другої дужки ставимо крапку.9. Віршований текст у лапки не береться, оформляється як звичайна цитата.10. Кожну репліку діалогу записуємо з нового рядка, перед нею ставимо тире.11. Якщо репліки записуються не з абзацу, а підряд, то кожна з них береться в лапки, а між ними ставиться тире:«П, - а. – П?» - «П, - а. –П.»12. Різновид цитати - епіграф. Він в лапки не береться. Вказівка на джерело пишеться під епіграфом справа без дужок, крапка після неї не ставиться.

Номер слайду 6

Розділові знаки в реченні з прямою мовою. Пряму мову беруть з обох боків у лапки. Пряма мова може складатися з частин речення, одного речення, кількох речень. Стосовно слів автора вона займає різні позиції. Умовні позначення: П — пряма мова, що пишеться з великої літери;п — пряма мова, що пишеться з малої літери;А — слова автора, що пишуться з великої літери;а — слова автора, що пишуться з малої літери. Пряма мова стоїть після слів автора. А: «П». А: «П!» А: «П?» А: «П...»Правду каже прислів’я: «Без верби та калини нема України» (В. Скуратівський).

Номер слайду 7

Пряма мова стоїть перед словами автора«П», — а. «П!» — а. «П?» — а. «П...» — а.«Людина приходить у світ один раз і повинна залишити про себе добрий спомин на землі», — говорить нам завжди бабуся (Є. Солодкий). Пряма мова стоїть усередині слів автора. А: «П», — а. А: «П!» — а. А: «П?» — а. А: «П...» — а. Я сказала: «Я згодна, тату», — і поцілувала йому руку (В. Підмогильний). Слова автора розривають пряму мову«П, — а, — п». «П... — а, — п». «П, — а, — п!» «П, — а, — п?» «П, — а, — п...»«Ні, — зринула мисль, — у такий спосіб пожежі не згасити, треба трактором перетнути дорогу стихії!» (В. Скуратівський)

Номер слайду 8

Слова автора розривають пряму мову, яка складається з кількох речень«П, — а. — П». «П! — а. — П».«П? — а. — П». «П... — а. — П».«Ходять тут усякі... — бурмоче дід. — Недавно двоє пройшло» (О. Донченко).«П(!?), — а: — П». сказав додав«Чи бачили таке? — сказав батько і, помовчавши, додав: — Готовий хлібороб, одним словом» (А. Головко)

Номер слайду 9

Тестові завдання1. Укажіть правильні твердження: А Речення, що вказує на те, кому належить вимовлене, називається прямою мовою. Б Пряма мова не може мати у своєму складі вигуки. В Пряма мова може містити у своєму складі вставні слова, звертання.2. Які твердження (з поданих) істинні?А При діалозі не вживаються слова автора. Б Слова автора й пряма мова оформлюються різною інтонацією. В Інтонація слів автора є виключно розповідною.3. Подане речення відповідає схемі: Коли людина не встане з колін писав І. Драч то вона не далеко зможе пройти. А «П», - а. Б «П, - а: - П». В «П, - а, - п».

Номер слайду 10

4. Укажіть речення, де є непряма мова (розділові знаки опущено): А Стародавня народна приповідка мудро вчить держімося землі бо земля держить нас. Б Мати говорила про те щоб я завжди слухався свого серця. В А Сашкові сказала тобі, сину, треба стати іншою людиною. Інакше все чим ти живеш, піде за вітром.5. Укажіть речення, де неправильно розставлено розділові знаки: А Тепер, коли тебе довго немає, я дивлюся на неї і згадую: «Любуйся калиною, коли цвіте, а дитиною, коли росте». Б Він міг би сказати про себе словами Блока: «Одним із моїх натхнень була чесність». В Бувало так, що беручи до рук якийсь перекладний твір казав «А я ж колись це теж перекладав». 6. Зазначте речення, де є пунктуаційні помилки: А Та й прозвучав голос: «А нащо їм знати про ці жахи? Досить і того, що ми їх пережили». Б Мовби казав: «Я вже вам зовсім вірю, але ще трохи сумніваюся…». В «І тепер, подумав він уві сні, — можна не боятися жодного хижака, тепер можна бути справжнім сміливцем…».

Номер слайду 11

7. Яке речення з прямою мовою можна змінити на речення з непрямою мовою за допомогою сполучника чи?А А мати кликала мене: «Зайди до хати». Б Говорив старий Хома: «Взимку краще сидіти вдома». В Настане час себе спитати: «Дочекався в гості щедрих нив?»8. Реченням з непрямою мовою (розділові знаки опущено) єА Гегель стверджував що людина виховується для свободи. Б Для людини немає нічого цікавішого у світі ніж люди писав В. Гумбольт. В Людина як роман до останньої сторінки не знаєш чим закінчиться Є. Зам’ятій.9. Укажіть речення з непрямою мовою, побудоване правильно: А Старий Джеря просив Миколу, щоб той не зачіпав осавулу та не дражнив пана. Б Нимидора сказала Миколі, що я весь свій дитячий і дівчачий вік поневірялась у чужій хаті. В Чіпка думав, що мати моя грішна, бо вона била малого.

pptx
Додано
13 січня 2022
Переглядів
965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку