Презентація "Окисно-відновні реакції: добро чи зло?"

Про матеріал

Матеріал презентації можна використовувати до уроку " Значення окисно- відновних реакцій". Викостовується технологія критичного мислення. В результаті групової роботи учні вирішують: ОВР- це добро чи зло?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОКИСНО-ВІДНОВНІ РЕАКЦІЇ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ Презентацію підготувала учитель хімії вищої категорії СЗШ № 4 м.Сєвєродонецька Ципіна Ганна Валентинівна

Номер слайду 2

СТАДІЯ ВИКЛИКУ: Вправа «Незакінчене речення». Д.І. Менделєєв писав: « Справжній хімік повинен пам’ятати, що його знання складаються з двох частин: це теорія та …»

Номер слайду 3

СТАДІЯ ВИКЛИКУ: ЩО СПІЛЬНОГО?

Номер слайду 4

СТАДІЯ ВИКЛИКУ: Вправа «Дерево знань» окисник Ступінь окиснення відновник Окиснення та відновлення (ОВР) ?????????

Номер слайду 5

СТАДІЯ ВИКЛИКУ: Вправа «Світлофор» (усне тестування) Кольорові картки: червоний-« ні», жовтий – « невпевнений у вірній відповіді» , зелений – «так».   1)Ступінь окиснення – це умовний заряд, який виникає на атомі внаслідок переходу електронів або зміщення спільних електронних пар. 2) Ступінь окиснення елементів у простих речовинах дорівнює -2. 3) Ступінь окиснення Гідрогену в сполуках з неметалічними елементами, зазвичай, становить +1, а з металічними -1. 4) Флуор в усіх сполуках теж має с.о. +1. 5) Сума ступінів окиснення всіх атомів у сполуці = 0. 6) Максимальний позитивний ступінь окиснення елемента зазвичай = номеру групи, в якій він розміщений. 7) Процес втрати електронів атомом називають відновленням. 8) Процес втрати електронів атомом називають окисненням. 9) Атоми або йони, які віддають електрони- відновники. 10) Найпоширеніший на землі окисник-кисень. 11) Із відновників найпоширеніший у природі- вуглець. 12) Ступінь окиснення Нітрогену в нітратній кислоті = +3.  

Номер слайду 6

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: ГРУПА 1.   Під час грозових розрядів відбувається зв’язування азоту за схемами: N2 + O2 = NO NO + O2 = NO2 NO2 + H2O = HNO3 + HNO2 Скласти електронний баланс. У даних схемах реакцій розставити коефіцієнти методом електронного балансу. Визначити окисник та відновник.

Номер слайду 7

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: Окисно-відновні процеси, що проходять під час грози надихали багатьох поетів, художників, композиторів. Ф. І.Тютчев оспівував грозу у своєму вірші «Весенняя гроза» Люблю грозу в начале мая, Когда весенний, первый гром, Как бы резвяся и играя, Грохочет в небе голубом.   Гремят раскаты молодые! Вот дождик брызнул, пыль летит... Повисли перлы дождевые, И солнце нити золотит...   С горы бежит поток проворный, В лесу не молкнет птичий гам, И гам лесной, и шум нагорный — Все вторит весело громам... А.Вівальді. Пори року. Літня гроза. Гроза. Джорджоне. 1505р.

Номер слайду 8

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: ГРУПА 2.   Виверження вулкану супроводжується окисно-відновними реакціями: H2S + O2 = S + H2O H2S + O2 = SO2 + H2O H2S + SO2 = H2O + S Скласти електронний баланс. У даних схемах реакцій розставити коефіцієнти методом електронного балансу. Визначити окисник та відновник.

Номер слайду 9

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ:   79 р.н.е. «заговорив»  вулкан Везувій. До цього часу він був мальовничою горою, яка на 1300 метрів підносилась над Неаполітанською затокою. Але 24 серпня над Везувієм здійнялась хмара незвичайної форми, яка згодом ставала все темнішою і темнішою. Посипався попіл, важкі камені, в повітрі відчувався запах спаленої сірки. Виверження вулкану повністю знищило Помпей. Місто зникло під шаром попелу, який досягав 3 метрів. Художник К. Брюллов, побувавши у 1830 році на місці розкопок давньоримського міста Помпеї, зруйнованого виверженням вулкану Везувію, розпочинає роботу над картиною «Останній день Помпеї», яка вразила сучасників художника своєю величчю .

Номер слайду 10

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: ГРУПА 3.   В основі всіх способів добування металів з їх сполук лежать окисно-відновні процеси: MnO2 + Al =Al2O3 + Mn Fe2O3 + CO = CO2 + Fe SnO2 + C = CO2 + Sn Скласти електронний баланс. У даних схемах реакцій розставити коефіцієнти методом електронного балансу. Визначити окисник та відновник.

Номер слайду 11

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: У вільному стані в природі зустрічаються тільки неактивні метали. Так у вигляді самородків зустрічаються золото й платина, іноді – срібло й мідь. Добування цих металів пов’язане лише з механічним відокремленням їх від домішок. Більшість металічних елементів легко окиснюються й існують в природі тільки у сполуках: оксидах (Fe3O4, Cr2O3), сульфідах (FeS2, ZnS), солях (NaCl, CaCO3). Саме з таких природних сполук і добувають метали шляхом їх хімічної переробки. Природні мінеральні сполуки, з яких економічно доцільно видобувати метал у виробничих умовах називають рудами. Найважливішими рудами є оксиди, сульфіди і карбонати металічних елементів. Першим етапом переробки руд є видалення пустої породи — збагачення руди. Добування металів із руд ґрунтується на їх відновленні різними способами. Найважливіший спосіб одержання металів із руд — відновлення оксидів відповідних металічних  елементів.

Номер слайду 12

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: ГРУПА 4.   За звичайних умов метали можуть вступати в хімічні реакції з речовинами, що містяться в навколишньому середовищі, ― киснем і водою. На поверхні металів з’являються плями, метал становиться крихким і не витримує навантажень. Це призводить до руйнування металевих виробів, на виготовлення яких було затрачено велику кількість сировини, енергію та багато людських зусиль. Так що ж викликає корозійні процеси металів і як з ними боротися? 1) Fe + O2 = Fe2O3 2) Fe + O2 + H2O = Fe(OH)2 3) Fe(OH)2 + O2 + H2O = Fe(OH)3 Скласти електронний баланс. У даних схемах реакцій розставити коефіцієнти методом електронного балансу. Визначити окисник та відновник.

Номер слайду 13

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: Зупинити корозію неможливо, але її можна сповільнити. Існує багато способів захисту металів від корозії, але основним прийомом є запобігання контакту заліза з повітрям. Для цього : фарбують метали, покривають лаком або вкривають шаром мастила. У більшості випадків цього достатньо, щоб метал не руйнувався протягом декількох десятків або навіть сотень років; використовують електрохімічне покриття поверхні металу чи сплаву іншими металами, які є стійкими до корозії (нікелювання, хромування, оцинковування, сріблення й золотіння); виготовляють спеціальні корозійностійкі сплави; для уповільнення корозії металевих виробів у кислому середовищі використовують спеціальні речовини ― інгібітори.

Номер слайду 14

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: ГРУПА 5.   У побуті часто спостерігаємо горіння сірника:   P + O2 = P2O5 P + KClO3 = P2O5 + KCl S + KClO3 = SO2 + KCl Скласти електронний баланс. У даних схемах реакцій розставити коефіцієнти методом електронного балансу. Визначити окисник та відновник.

Номер слайду 15

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: Французький хімік Ш. Сорьяно в 1830 році вперше успішно використовував білий фосфор , щоб запалити сірник тертям. Він не робив ніяких дій для організації промислового виробництва сірників , але по закінченні двох років фосфорні сірники вже почали вироблятися в Австрії та Німеччині . Винахід перших безпечних сірників , які запалювалися при терті об спеціально підготовлену поверхню , відноситься до 1845 року. Це шведський винахід 19 століття. У 1855 році Й. Лундстрем почав промислове виробництво сірників після того , як в 1844 році А. Шроттер відкрив неотруйний аморфний фосфор. У голівці безпечних сірників містилися не всі речовини , які були потрібні для утворення полум'я: аморфний (червоний) фосфор був нанесений на стінку сірникової коробки , це запобігало випадковому займанню . Голівка містила хлорат калію , до якого домішувався клей , гуміарабік , товчене скло і діоксид марганцю. Практично всі сірники , які виробляються Європою і Японією виконуються за таким принципом .

Номер слайду 16

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: Вправа «Завершення таблиці» «ОВР – добро чи зло ?» № з\п Назва явища, процесу Хімізм процесу Категорія (природне чи технічне) 1. Гроза 2. Виверження вулкану 3. Добування металів 4. Корозія 5. Горіння сірника

Номер слайду 17

СТАДІЯ ОСМИСЛЕННЯ: Вправа «Дерево знань» окисник Ступінь окиснення відновник Окиснення та відновлення Значення ОВР

Номер слайду 18

СТАДІЯ РЕФЛЕКСІЇ: - Що нового дізнались на уроці? - Чи все було зрозуміло? - Що виявилося складним і потребує додаткового вивчення? - Чи сподобався урок?

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА СПІВПРАЦЮ

ppt
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
30 липня 2018
Переглядів
2550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку