Презентація "Оксигеновмісні органічні сполуки. Естери. Жири"

Про матеріал
Презентація до уроку хімії 10 клас (рівень стандарт), відповідає навчальним програмам чинним з 01.09.2018 року
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оксигеновмісні органічні сполуки. Естери. Жири. Фільчук Олена Анатоліївна. Біловодський професійний аграрний ліцей. Луганської області2019

Номер слайду 2

Зміст. Будова та склад молекул. Реакція естерифікаціїФізичні властивостіХімічні властивості. Гідроліз. Застосування

Номер слайду 3

Жири. Будова та склад молекул. Фізичні властивості. Класифікація. Гідроліз жирів. Гідрування. Біологічна роль жирів

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Будова естерів. Естери – це похідні карбонових кислот, в яких атом Гідрогену карбоксильної групи заміщений на вуглеводневий радикал. Загальна формула естерів Сn Н2n O2. ???

Номер слайду 6

Ізомерія*Структурна ізомерія карбонового скелета (С₄Н₈О3)*Ізомерія між класами сполук естери – карбонові кислоти. Метилпропаноат СН3-СН2-СН2-СООН — масляна кислота

Номер слайду 7

Реакція естерифікації — це реакція між кислотою і спиртом. Продуктами реакції естерифікації є естер і вода.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Реакція гідролізу. Гідроліз естеру — зворотний реакції естерифікації процес його розкладу під дією води з утворенням карбонової кислоти і спирту. Щоб він відбувався в одному напрямі, реакцію проводять у присутності лугу:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Жири. Будова і склад. Жири — це естери трьохатомного спирту гліцеролу і вищих одноосновних карбонових кислот, де R, R', R" — залишки вищих карбонових кислот.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

До складу жирів найчастіше входять залишки пальмітинової С15 Н31 СООН, стеаринової С17 Н35 СООН, олеїнової С17 Н33 СООН кислот. Тверді жири — переважно тваринного походження, їх молекули містять залишки насичених вищих карбонових кислот (пальмітинової С15 Н31 СООН, маргаринової С16 Н33 СООН, стеаринової С17 Н35 СООН). До складу молекул олій входять переважно залишки ненасичених вищих карбонових кислот (олеїнової С17 Н33 СООН, лінолевої С17 Н31 СООН, ліноленової С17 Н29 СООН).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Тверді – тваринного походження (утворені насиченими карбоновими кислотами)Рідкі – рослинного походження (утворені ненасиченими карбоновими кислотами – олії)Класифікація жирів

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Кислотний гідроліз жирів — реакція оборотна і протікає в присутності неорганічних кислот.

Номер слайду 19

Лужний гідроліз жирів (омилення) — реакція необоротна. Її проводять у присутності лугу. Утворюються солі жирних кислот — мила: Мила — солі вищих карбонових кислот і лужних металічних елементів. Натрієві солі вищих карбонових кислот — тверді мила, калієві — рідкі.

Номер слайду 20

Гідрування жирів. Залишки ненасичених вищих карбонових кислот, що входять до складу рідких жирів, здатні приєднувати водень. У такий спосіб у промисловості рідкі жири перетворюють на тверді й виготовляють маргарин — харчовий продукт, що складається із суміші гідрогенізованих олій (соняшникової, кукурудзяної, оливкової та ін.), тваринних жирів, молока і смакових добавок (солі, цукру, вітамінів тощо)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новикова Дина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
2624
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку