Презентація "Олександр Довженко. "Україна в огні""

Про матеріал
Олександр Довженко. Кіноповість «Україна в огні». Відображення у творі найтрагічніших сторінок історії Другої світової війни в Україні; уособлення долі українського народу в образах родини Запорожців; жанрова специфіка твору
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:

Номер слайду 2

«О українська земле, як укривавилась ти! Ріки кров’ю поналивано, озера слізьми та гноєм. Байраки й переправи трупом засипалися… Степи гнівом утоптано, та прокляттям, та тугою і жалем» О.Довженко. "Україна в огні"

Номер слайду 3

Тема твору «УКРАЇНА В ОГНІ»: зображення трагічної долі українського народу, що опинився між вогнями двох систем – фашистської та радянської.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

"Сьогодні роковини моєї смерті. Тридцять першого січня 1944 року мене було привезено в Кремль. Там мене було порубано на шматки і окривавлені частини моєї душі було розкидано на ганьбу і поталу на всіх зборищах. Все, що було злого, недоброго, лестивого, все топтало і поганило мене. Я тримався рік і впав. Моє серце не витримало тягаря неправди і зла. Я народився і жив для добра і любові. Мене вбила ненависть великих якраз у момент їхньої малості."

Номер слайду 11

Ідея твору: утвердження незламності, сили і непохитності духу нашого народу, здатність до визвольної боротьби і впевненість у перемозі над ворогом (за словами самого автора).

Номер слайду 12

Рік написання: 1942-1943 Літературний рід: епос Жанр: кіноповість Кіноповість (грецьк. kineo – рухаю) – специфічний літературний твір, якому притаманні всі якості повісті і водночас у ньому наявні драматичні елементи; він створюється, щоб бути втіленим на екрані.

Номер слайду 13

Проблеми кіноповісті Проблема національної самосвідомості людини і народу Показ трагедійності тогочасних подій Життя простої людини на війні і в тилу Проблема цінності загальнолюдсь-ких ідеалів Жінка на війні

Номер слайду 14

Без імен Нам невідомі всіх їх імена, Хто їх чекає, хто за ними плаче, Де їхній дім, як їм болить війна, Яке в них серце - щире чи терпляче.   Як страшно їм, коли усе горить, Коли руїни, смерть перед очима, І як в бою важлива кожна мить, Які в них білі крила за плечима.   Нам невідомі мрії й здобуття, Всі їхні рани, всі слова прощання, Вони - солдати, що кладуть життя, Заради нас і мирного світання. І без імен помолимось за них, За трошки вдачі світлої, простої. В час зрад страшних і втрат таких гірких, І без імен вони для нас герої. Невідомська Вікторія

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
2 березня 2020
Переглядів
4867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку